Gıda Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürlüğü:


"Yunus popülasyonunun bölgemizde artış göstermesi balıkların üzerinde av stresi oluşturmaktadır. Balık sürülerinin başka bölgelere yönelterek balıkların ısı stresine girmelerine neden olmakta ve ölümler görülmektedir"




Kdz.Ereğli'de sahil şeridinin bazı bölümlerinde görülen balık ölümleri nedeniyle inceleme başlatıldı.

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada sahil bandında kıyıya vuran ölü istavrit balıklarının ardından başlatılan çalışma kapsamında balıklardan alınan numunelerin gönderildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Etlik Veteriner Kontrol Merkezi Araştırma Laboratuar sonuçlarının açıklandığı belirtildi.


Analiz sonuçlarına göre ölümlerde herhangi bir toksikolojik sebep olmadığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yüzey suyu sıcaklığının günlük değişimleri güneş ışınlarının şiddetine, süresine ve suların karışım durumuna bağlıdır. Günlük değişimler sığ sahil sularında daha yüksektir. Tuzluluk, sıcaklık, basınç gibi parametreler yoğunluğa etki eden önemli etkenlerdir. Parametrelerdeki değişimler özellikle istavrit gibi gezici balıklar üzerinde etkin rol oynamaktadır. Buna bağlı olarak yunus popülasyonunun bölgemizde artış göstermesi üzerinde av stresi oluşturmaktadır. Balık sürülerinin başka bölgelere yönelterek balıkların ısı stresine girmelerine neden olmakta ve ölümler görülmektedir"


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)