KEÇEY-DER tarafından düzenlenen "Küresel Ekonomik Kriz ve Etkileri" panelinde konuşanlar 2015 den önce krizin sona ermeyeceğini öne sürdüler.

Kısa adı KEÇEY-DER olan Karadeniz Ereğli Çalışanlar ve Emekliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin düzenlediği "Küresel Ekonomik Kriz ve Etkileri" konulu panel Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Çok az sayıda dinleyicinin katıldığı bu önemli toplantıda, genel ve yerel krizin etkileri konusunda görüşler dile getirildi.  Ereğli'deki işçi ve memur sendikaları, emekliler dernekleri ve önemli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bile katılmadığı panelde, yaklaşık 150 kişiye konuşan panelistler, krizin yakın zamanda bitmeyeceğini söylediler.

BAŞKAN RUMELİ
Panel Dernek Başkanı Can Rumeli yaptığı açış konuşması ile başladı. Can Rumeli,  krizin bölgemizde ve Ereğli'de büyük olumsuz etkisinin yaşandığını ve bu konuda dernek olarak da bir tartışma platformu oluşturmak için panel düzenlediklerini dile getirdi.

BAŞKAN VEKİLİ
Kdz. Ereğli Belediye Başkan Vekili Cumhur Nalcı da, ticaretle uğraşan bir aileden biri olarak Erdemir'de yaşanan yüzde 35 ücret indiriminin ilçe ekonomisine olan etkisini "işler yüzde 60 düştü. Aynı şekilde belediyenin tahsilat gelirlerinde de yüzde 40 azalma meydana geldi. Tarihimizin en büyük krizini yaşıyoruz" dedi.

TERSANE İŞÇİSİ
Kdz. Ereğli'deki tersanelerde çalışıp da işsiz kalanlar adına konuşan Erdal Şendoğan da, işverenin işçilerin örgütlü olarak hak mücadelesi yapmalarını engellemek adına, işten çıkışları böl parçaya ve yönet taktiğiyle yürüttüğünü ve aylarca maaş ödemediklerini kaydetti.

İŞÇİ AVUKATI
Panelin bir diğer konuşmacısı ise yaklaşık 1200 işçinin avukatı olduğunu ifade eden Ünsal Demirtaş, Avrupa'da tersane işçiliğinin 39 bin dolar, Çin'de ise bu rakamın 4-5 bin dolar civarında olduğunu belirtti. Av. Demirtaş ülkemizde ise tersane işçiliğinin yaklaşık 14 bin dolar olmasına rağmen, bu rakamın Ereğli'de 12 bin dolara düştüğüne dikkat çekti.

KONSEY BAŞKANI
Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel ise konuşmasına TSO'da yaptığı konuşmanın farklı algılamalara neden olduğu gerekçesi ile genel konularda düşüncelerini dile getireceğini anlattı. Tezel, Türkiye'yi Ereğli'den, Ereğli'yi de Türkiye'den soyutlayamayacaklarını belirterek, dünyadaki banka sektörünün soygun düzenini anlattı.

34 BİN İCRA DOSYASI
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, krizin tersanecilikte yıkım noktasına geldiğini, bu şekilde devam etmesi durumunda ise Ereğli'deki tersanelerde çalışan sayısının 300-400 lere kadar ineceği tehlikesine işaret etti. Erdem, bölgedeki Erdemir dışındaki sanayicilerin enerji kullanımının yüzde 42 azaldığını ve 94 bin nüfuslu kentte 34 bin icra dosyasının bulunmasının üzerinde uzun uzun düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

TERSANECİLİKTEN AYRILIN
Dr. Ekonomist Gaye Yılmaz "Kriz ve Metal İşçilerine Yansımaları" konulu konuşmasına "ben işçi sınıfının tarafındayım" diyerek başladı. Yılmaz, yaşanan derin krizin izlerinin 40 yıl öncesine dayandığını ve o dönemlerde kapitalizmin altın çağ yaşadığını söyledi. Gaye Yılmaz, dünyada krize rağmen çelik sektöründe yaşanan talepleri örnekleri ile anlatırken, sektöre yapılan yatırımları da anlattı. Dr. Yılmaz, Ereğli'de tersane sektöründe yaşanan olumsuzluklara karşı önlem olarak "At değiştirip başka sektörlere geçmek gerekiyor" dedi.
Dr. Yılmaz, işçi sınıfının krize karşı örgütlenmesini ve sendikal hareketin de uluslar arası dayanışmaya açık olması gerektiğini de söyledi.

ÖZGÜR MÜFTÜOĞLU
Marmara Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent  Özgür Müftüoğlu  "Kriz doğal afet değildir. Sistemin kendisinden kaynaklanan bir olaydır. Sürpriz değildir. Kriz sermayenindir. 2001 krizinden sonra Türkiye'de ekonomi büyüdü ama işsizlik oranı hep yüzde 10'larda kaldı. 2008 de ise ciddi problemler yaşandı.  Türkiye yüzde altı büyüyor ama işçi ücretleri de hep düşüyor. Bu nasıl oluyor" dedi.

İŞSİZLER ORDUSU
Makine Mühendisi Oğuz Yaman ise konuşmasında sermayenin ve egemen sınıfın her zaman işsizler ordusuna ihtiyacı olduğunu ve sorunların temelinde işçi sınıfının örgütsüzlüğünün yattığını ifade etti.

TENEKEYİ KURŞUNLUYORLAR
Panelin moderatörü Av. Murat Özveri de, yaptığı kısa konuşmada işverenlerin işçinin gözünü korkutmak için her yolu denediğini, işleri çıkışlarında patronun adamlarının boş tenekeleri kurşunlaşarak işçiye gözdağı verdiğini, bu nedenle işçinin bırakın hak aramayı işten ayrılmayı bile teklif edemediğini belirtti.