Toplam 73 bin 8 hektarlık alana yayılan Karadeniz Ereğli'de tarıma elverişli arazi alan ise 22 bin 751 hektar olarak tespit edildi.

Ereğli ve köylerinde yaşayanlar, tarıma elverişli arazileri amacına uygun olarak kullanmayı düşünmediği bu arazileri boş bırakarak kaderine terk ettiğini belirten Karadeniz Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü, "Tipik bir sanayi şehri haline gelen Ereğli'nin köylerinde modern tarım kültürü gelişmemiş ve üretimi düşünmeyen bir tüketici kitle olmuştur" sözleri ile değerlendirdi.

Fındık üretimi ile ilgili yaklaşık 9 bin 200 ailenin iştigal ettiği ve yıllık ortalama 14 bin 200 ton civarında kabuklu fındık üretimi gerçekleşti. Ereğli'de İl Özel İdare Bütçesi ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı imkanları kullanılarak seracılık, koyun yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, kivi ve muhtelif meyve yetiştiriciliği, süt inekçiliği, arıcılık gibi faaliyetlerde önemli gelişmeler sağlandığı da vurgulandı.

Karadeniz Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü'nden gazetemiz muhabirinin edindiği bilgilere göre, Ereğli'de toplam 73 bin 8 hektarlık bir alana yayılırken bunun orman ve fundalık olan bölümü ise 45 bin 32 hektarlık alan olarak tespit edildi. Tarıma elverişli arazi ise 22 bin 751 hektar, toplam ekilen alan 17 bin 813, tarla alanı 5 bin 378, meyve alanı (fındık dahil) 12 bin 348, sebze alanı 67.6, örtüaltı alanı 19, tarıma elverişli kullanılmayan alan 4 bin 937, çayır mera alanı 1.814, iskan ve diğer alan 3 bin 411 hektar olmak üzere toplam 73 bin 8 hektar üzerinden hesaplandı. İlçenin coğrafi yapısı, iklimi ve tarımsal yapısının detaylarını Önder Gazetesi olarak okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

COĞRAFİ YAPISI

Batı Karadeniz Bölgesinin Kıyı kesiminde 41-51 kuzey enlemi, 31-25' 45' doğu boylamı içinde yer alan İlçemizin toplam Yüzölçümü 73 bin 8 hektardır. İlçemizin arazi yapısı  oldukça engebeli olup iç kısımlarda dağlar arasında küçük ova  ve akarsu düzlüklerden oluşan tarıma elverişli araziler mevcuttur. Yamaç olan araziler ise meyvecilik(Fındık, Ceviz, Kiraz) ve çok yıllık yem bitkileri (Yonca, korunga) yetiştiriciliği açısından tarım yapılabilir niteliktedir. Ağırlıklı ürün fındık, mısır çilek ve sebzedir. En önemli Akarsuyu Gülüç ırmağı olup bir çok yan dere ile beslenmektedir. Üzerinde 2 adet baraj mevcuttur.

İKLİM

İlçemiz sahil kuşağında ılıman iklim etkisi altındadır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,7C, yağış ortalaması ise 950-1240 mm civarındadır. İlkbahar geç don ihtimali mevcuttur.

TARIMSAL YAPI

Kdz.Ereğli ve Köylerinde yaşayan insanlar Sanayi ve maden sektörüne yönelik  beklentileri sebebiyle yıllar itibari ile tarımdan uzaklaşmıştır. Bu doğrultuda elindeki tarıma elverişli arazileri amacına uygun olarak kullanmayı pek düşünmemiştir. Tarımda çalışması gereken genç işgücü şehirlere göç ettiğinden daha önce tarım yapmak üzere açılmış araziler boş bırakılarak kaderine terkedilmiştir. Böylece Tipik bir sanayi şehri haline Gelen Ereğli'nin köylerinde modern tarım kültürü gelişmemiş ve üretimi düşünmeyen bir tüketici kitle oluşmuştur. İlçemizin su kaynakları Ülke geneline göre zengin sayılabilecek durumda olmasına rağmen maalesef tarımsal sulama hemen çok bozuk olduğundan tarlalara ulaşım oldukça zordur.

EN BÜYÜK ENGEL

Halk arasında saban gezdi diye tabir edilen her yıl aynı arazinin bir başkası tarafından kullanılması İlçemiz Tarımının gelişmesi önündeki en büyük engeldir. Biran önce Kadastrolama işleminin gerçekleştirilerek herkesin kendi arazisini işlemesi yapılabilecek en önemli çalışmalardan birisidir. Bu konuda son 2 yıldır yapılan çalışmalar umut vericidir. Önceki yıllarda Daha çok Erdemir ve yan sanayiinde çalışan özellikle Ormanlı ve Kaptaş Bölgesi insanı Yıllık  bakım işlerinin azlığı ve ürününün  FiskoBirlik ve TMO tarafından alınması sebebiyle Fındık tarımına yönelmiş  ve bu şekilde fındık  ilçemizde hakim ürün olmuştur. Fındık üretimi ile ilgili yaklaşık 9 bin 200 Aile iştigal etmekte olup yıllık ortalama 14 bin 200 Ton civarında kabuklu fındık üretimi gerçekleşmektedir.

TINGIL KATLİAMI

Fındık ürünü  FiskoBirlik, TMO  ve tüccar tarafından alınmaktadır. Yetiştirilen çeşitler Yomra, sivri, tombul karışımıdır. İlçemizde özellik arzeden bir başka ürün ise çilektir. Çilek daha çok ilçe merkez mahalleleri ile yakın köylerde yetiştirilerek direkt pazara getirilmekte veya  reçel yapan 2 fabrikaya verilmektedir. Çileğin Ereğli için önemi Osmanlı Çileğinin Bu bölgede ekonomik olarak yetiştirilmeye başlanmasıyla artmıştır. Günümüzde adına festival düzenlenerek yaşatılmaya çalışılan Osmanlı Çileğinin dışında yine yerli bir çeşit  ve reçellik olan Kara çilek ile Kültür çeşitleri olan Pocahantas, Aliso ve Tiago çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunlara Tarım İlçe Müdürlüğünce proje yapılarak getirilen ve frigo olarak yetiştirilen Sweet Charlie ve Kamarosa çeşitleride eklenmiştir. Yıllık ortalama 100 ha. alandan 400 ton civarında  ürün elde edilmektedir. Çilekte frigo fide kullanılarak yapılan damlama sulamamalç sistemli üretim biçimi son yıllarda yapılan projelerle Çilekte frigo fide kullanılarak yapılan damlama sulamamalç sistemli  üretim biçimi devreye sokulmuştur. Bu sistemin bölgemizde yerleşmesi ile %20'lik bir üretim artışı sağlanacaktır.  Çileğin pazarlanması sırasında genellikle genç kestane ağaçlarından yapılan (Tıngıl) sepetler kullanılmakta bunun için de her yıl binlerce kestane fidanı katledilmektedir. Bunu önlemek ve hiyjeni sağlamak amacıyla modern ambalajlama yöntemi SYDV kaynaklı yapılan projelerle 2005 yılı içinde hayata geçirilmiş ve Çilek üreticileri Derneğince bu uygulama devam ettirilmektedir.

BODUR MEYVECİLİK

İlçemiz Ülke Tarımındaki gelişmelere paralel olarak yapılan çalışmalarla İl Özel İdare Bütçesi ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı imkanları kullanılarak seracılık, Koyun yetiştiriciliği, ceviz yetiştiriciliği, kivi ve muhtelif meyve yetiştiriciliği Süt inekçiliği, arıcılık gibi faaliyet-lerde önemli gelişmeler sağlanmıştır. 2006 yılından bu yana  bodur meyveciliğe ağırlık verilmektedir. Bu doğrultuda 2008 Yılı içinde Özel İdare bütçesi kaynaklı yeni kapama bahçeler tesis edilmiştir. Özellikle merkeze yakın olan köy ve mahallelerde seracılıktan geçimini sağlayan ailelerin sayısı önemli miktarda olmakla birlikte son yıllarda tabii afetlerden etkilenen veya göç eden bazı üreticiler seracılık faaliyetlerinden vazgeçmişlerdir. 240 m2'lik Seralarda yılda 3 dönem halinde salatalık(4 ton), Fasulye (0,8 ton) Marul (1000 bağ) yetiştirilebilmekte ve elde edi-len ürünler semt pazarlarında satılmaktadır.