"Ereğli OSB'yi yüzde 50-60’lardan almıştık, bir senede bu oranı yüzde 100’e tamamlayıp ben yönetim kurulu başkanlığını bıraktım. Alaplı OSB'nin de aynı şekilde yürütülmesini istedik ama maalesef bir duraksama oldu"


"Maalesef bölgemizde garip bir şekilde ilgisizlik şeyi de var. Aynı şekilde tersaneler için de ne kadar uğraştığını biliyorum. Ben de bir ara girdim. Oradan bir liman faaliyeti için baya bir çalışmamız oldu ama şu açığa çıktı; oradaki 4 tersaneci bir araya gelip de bu konuda oluşturmaları gerek konsorsiyumu beceremediler"


"Mesela Erdemir’in vermek istediği yeri değil de eski Devlet Hastanesi’nin orada oluşturulacak kampüs alanının orada böyle bir şey yapılsın denildiği için bir parça uzamış oldu süre. BEÜ'nün dünyanın bu alandaki sayılı üniversitelerinden nasıl destek alırız da şöyle bir Erdemir’in Ereğli ve Türkiye’nin gururu olacak bir metalürji fakültesi üzerine bir sistem kurarızın hala derdini taşıyorlar. Bu çalışmalarımız devam ediyor ama kampüs kısmında bir takım sıkıntılar var, onlar aşılamadı"

 

 Zonguldak Valisi Ali Kaban, Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır'ın katıldığı toplantıda Karadeniz Ereğli ve Alaplı ilçelerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vali Kaban, Karadeniz Ereğli ve Alaplı'nın ekonomisine ilişkin önemli mesajlar verdi, ilçenin duyarsızlığına dikkati çekti.

 

"EREĞLİ OSB'Yİ 1 YILDA YÜZDE 100'E GETİRDİK"

Ereğli ve Alaplı OSB'den tersanelerin sorununa, Erdemir'in hayata geçireceğini duyurduğu Metalurji Fakültesinden Osmanlı Çileğine kadar herkesin üzerinde okuması ve düşünmesi gerektiği önemli açıklamaları şu şekilde: 2 buçuk yıldır Ereğli ve Alaplı’da çok ciddi çalışmalarım ve araştırmalarımız oldu. Bunlardan bir kısmı özelikle Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yaptığımız çalışmalardır. Geldiğimde ilk ele aldığım konu Organize Sanayi’nin doluluk meselesidir. Yüzde 50-60’lardan almıştık, bir sene içerisinde bu oranı yüzde 100’e tamamlayıp ben yönetim kurulu başkanlığını bıraktım arkadaşlarımız devam ediyor.


"ALAPLI OSB'DE DURAKSAMA OLDU"

O dönemde tabi Sayın TSO Başkanımın bu konudaki gayretini ve inancını gördükten sonra yollarından, çevre düzenlemesine ve yönetim binasına kadar hepsini hallettik, bir düzene koyduk. Maksadımız Alaplı Organize Sanayi Bölgesi’nin de aynı şekilde yürütülmesiydi. Hatta orası içinde çok yoğun çalışmalarımız oldu ama maalesef orada bir duraksama oldu. Onu da aşmanın yollarını arıyoruz.

 

BAKKA İKİ AYRI ÇALIŞMA YAPTI

Bir diğer tarafta BAKKA’dan bir araştırma yaptırmıştım. Bölgede en verimli demir-çelik ile bağlantılı ne olabilir diye baktığımızda; ne soğuk haddelemenin ne çelik servis merkezlerinin çok fazla bir şey olmadığını gördükten sonra geriye elimizde bir tek makine imalat sektörünün olduğunu gördük. Bununla yine BAKKA üzerinden iki yoğun çalışmamız oldu. Birisi BAKKA’nın güdümlü proje desteğini yaklaşık 10 milyon değerinde bir AR-GE merkezi oluşturma hususunda bir çalışma yaptırdım.

 


"ÇOK BÜYÜK ÜMİTLERİMİZ VARDI AMA...

Çok büyük ümitlerimiz vardı ama maalesef onun verimli olmayacağı açığa çıktı. Bundan vazgeçmek durumunda kaldık. Bir diğer husus BAKKA’dan geçtiğimiz yıl 5 milyon lira makine imalat sektörüne dönük olmak üzere aslında tanımlı bir proje gibi oldu; makine imalatı sektöründeki çalışanlarımızın istifade edebileceği; İşte kendisi 500 bin lira koyuyordu 500 bin lirayı da BAKKA karşılıksız veriyordu. Böyle bir asgari 10 yararlanıcı için bir çalışma düşünmüştük, baya da mücadelesini verdik. Ama maalesef bu da karşılığını bulmadı. Yeterli başvuru olmadı ancak 5 milyonun karşılığında 1 milyon liralık başvuru olunca kalan 4 milyonu da kaybetmiş olduk. O kadar ısrar etmemize rağmen, o kadar üstüne durmamıza rağmen o konuda ilgi görmedi makine imalat sektöründen.

 

"4 TERSANECİ BİR ARAYA GELMEYİ BECEREMEDİ"

Biraz önce Sayın Tetiker’in de ifade ettiği gibi maalesef bölgemizde garip bir şekilde ilgisizlik şeyi de var. Aynı şekilde tersaneler için de ne kadar uğraştığını biliyorum. Ben de bir ara girdim. Oradan bir liman faaliyeti için baya bir çalışmamız oldu ama şu açığa çıktı; oradaki 4 tersaneci bir araya gelip de bu konuda oluşturmaları gerek konsorsiyumu beceremediler. Bunun üzerine kendisi de ben de devre dışı kaldık. Buna rağmen bırakmadık, onları tekrar nasıl canlandıracak bir sistem nasıl kurulurun üzerinde bir çalışma yaptırdık. Fakat maalesef karşılığını bulmuyor. Bu karşılığı göremeyince bu da kaldı. Tabi bu tek taraflı bir şey olmuyor.

1 YIL ÖNCE BAŞLATILAN METALURJİ FAKÜLTESİ

Aynı şekilde yaklaşık 1 buçuk yıl önce başlattığımız bir fakülte çalışması oldu. Sağ olsunlar Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Pandır Bey de bu konuyla çok ilgilendiler. Hatta öyle ki; fakülteden mezun olacak öğrencilerin yüzde 10’una doğrudan iş verme taahhüdünde bulunarak Türkiye’nin çok parlak fakültesi haline dönüştürmeyi düşündüğümüz bu yapıyla ilgili de bir kısım tepkiler geldi.
 

"ESKİ DEVLET HASTANESİNİN ORADA..."

Mesela Erdemir’in vermek istediği yeri değil de eski Devlet Hastanesi’nin orada oluşturulacak kampüs alanının orada böyle bir şey yapılsın denildiği için bir parça uzamış oldu süre. Ama ben biliyorum kendileri bırakın sadece Bülent Ecevit Üniversitesi’ni dünyanın bu alandaki sayılı üniversitelerinden nasıl destek alırız da şöyle bir Erdemir’in Ereğli ve Türkiye’nin gururu olacak bir metalürji fakültesi üzerine bir sistem kurarızın hala derdini taşıyorlar. Her yönetim kurulunda konuşuyoruz bunu. Bu çalışmalarımız devam ediyor ama kampüs kısmında bir takım sıkıntılar var. Onlar aşılamadı. Bu işin uzaması Erdemir ve benim ile alakalı değil ayrı bir süreçtir bu.

 

"KARŞILIĞINIZI BULAMAYINCA YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY OLMUYOR"

Ereğli’ye Alaplı’ya dönük baya bir gayretlerimiz oldu ama bir kısmı karşılığını bulmayınca yapabileceğiniz çok bir şey olmuyor. Şimdi bizde makine imalat sektörü şu kadar iyi demekle olmuyor. Hadi buyurun 5 milyon lira para veriyoruz bu sene başvurun madem iyiyiz; bakın bu az para değil kim kime verir. 500 bin lira veriyordu BAKKA bu iş için siz de 500 koyacaktınız düşünün herkes için kazan kazan bir sistem. Maalesef karşılığını bulmadı.

 

"BASİT BİR HABERİN BİLE KARŞILIĞI VAR"

Son bir söz olarak, Erdemir borsaya kote edilmiş halka açık bir şirket. Atacağı her adım bu manada çok hesaplı atılması gerekiyor. Basit bir haberin bile karşılı var bu sektörde. Dolayısıyla reel gitmek zorunda. Yani daha bir sürü çalışmalar yaptırıldığını ben biliyorum. Özellikle Kdz.Ereğli’nin meşhur Osmanlı Çileği’nin bir sera çatısı altında nasıl realize edilebileceğine dair bizim tarım müdürlüğümüz ile arkadaşlar görüştüler. Ondan da haberim var. Dolayısıyla bölgeye ne yapabiliriz de bir katkı sunabilirizin derdi çekiliyor. Bir tarafta böyle bir Erdemir var bir tarafta da böyle bir Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız var. Bunlar buluşturmayacağız da ne yapacağız."

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)