Demirtaş: "Ereğli Alaplı nüfusunun yaklaşık 220 bin olması ve toplamda yıllık 160 ortalama ceza dosyası ile bir ağır caza mahkemesi açılmasının gerektirdiği açıktır.İşte bu yüzden, son derece müsait fiziki imkanlara sahip olan Ereğli Adliyesi'nde ağır ceza mahkemesi kurulmalı, Ereğli ve Alaplı'daki mağdur vatandaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetler derhal giderilmelidir"

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Ereğli ve Alaplı ilçelerinin nüfusu ve dosya sayısı itibarıyla Ereğli'de bir ağır ceza mahkemesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ereğli kamuoyunda da böyle bir beklenti olduğunu söyleyen Demirtaş, Bakan Bozdağ'a "Karadeniz Ereğli'de ağır ceza mahkemesi kurulacak mıdır?" sorusunu yöneltti.

"EREĞLİ VE ALAPLI CEZALANDIRILDI"

Konuya ilişkin CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Zonguldak'taki ağır ceza mahkemelerine son 5 yılda giden dosyalar incelendiğinde, Ereğli'den yıllık ortalama 120-130, Alaplı'dan da 20-30 dosya olmak üzere toplam 150-160 adet dosyanın gittiğine işaret eden Demirtaş, "Bu rakamlar, Zonguldak Ağır Ceza Mahkemeleri'nin işyükünün %40'ını oluşturduğunu, vatandaşların mağduriyetleri ve Ereğli Adliyesi'nin fiziki koşullarının uygun olması da göz önünde tutularak Ereğli'de bir Ağır Ceza Mahkemesi kurulması gerektiğini, Bakan Bozdağın Ereğli de Ağır Ceza Kurmayacakları yönündeki kararının  yanlış olduğunu, bu karar ile AKP'nin Ereğli ve Alaplılı vatandaşlarımızı bir kez daha cezalandırdığını" ifade etti.

 

BAKAN BOZDAĞ "HAYIR" DEDİ!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ereğli'de ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren dosya sayısı son beş yılda ortalama 120 olduğunu belirterek, "Bu kadar az dosyanın olduğu bir yerde ağır ceza mahkemesi kurmak  pek doğru gelmiyor. Mesafe yakınlığı da var ama dosya sayısı çok olmuş olsa, Zonguldak'a 2'nciyi kuracağımıza, Karadeniz Ereğli'ye 2'nciyi açardık, orada mesafeye bakmazdık. Ama, gerçekten dosya sayısı çok az, o nedenle Karadeniz Ereğlisi'nde böyle bir ağır ceza mahkemesi açılması şu aşamada mümkün gözükmüyor "dedi.

AİLELER MAĞDUR!

Bakan Bozdağ'ın verdiği rakamların doğru olmadığını, bakanın yanlış bilgilendirildiğinin anlaşıldığını belirten CHP'li Demirtaş, "Ereğli-Zonguldak arasının 45 kilometre olduğunu söylemek, buradaki ihtiyacı gidermiyor. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılananlar, Beycuma Cezaevi'nde kalıyor. Alaplı ve Ereğli-Beycuma arası ise yaklaşık 100- 120 kilometre. Tutuklu ve hükümlü ailelerinin yakınlarını görmek için 120 kilometre ötedeki Beycuma cezaevine giderek görüşmeleri, hele hele kış koşullarında  son derece zorlaşıyor. Ereğli Alaplı nüfusunun yaklaşık 220 bin olması ve toplamda yıllık 160 ortalama ceza dosyası ile bir ağır caza mahkemesi açılmasının gerektirdiği açıktır.İşte bu yüzden, son derece müsait fiziki imkanlara sahip olan Ereğli Adliyesi'nde ağır ceza mahkemesi kurulmalı, Ereğli ve Alaplı'daki mağdur vatandaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetler derhal giderilmelidir. Bakan Bozdağ'ın bu kararı ile net bir biçimde görülmektedir ki: AKP, Ereğli ve Alaplı'yı bir kez daha cezalandırıyor!"açıklamasında  bulundu.  Demirtaş ayrıca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a Ankara'da Yargıtay Hizmet Binası ve İş Mahkemeleri ile Ticaret Mahkemeleri için hizmet binası olarak özel kişilerden kiralanan binaları ve ne kadar kira ödendiğini sordu. Bakan Bozdağ ise "Kişilerle ilgili bilgi verme imkanım yok" diyerek konuyu kapattı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)