Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kızılcapınar Baraj’ında yaptığı açıklamada, Erdemir tarafından sürdürülen yenileme çalışmaları kapsamında kente su sağlayan arıtma tesisine giden ana borunun patladığını ifade ederek, “ Üç gün, dört gün süreceğine, altı ila sekiz saatte o hat bağlanabiliyor. Ereğli halkının menfaati için öyle karar verdik. Bağlayın dedik. Şu andan itibaren Ereğli'de su kesintileri falan, Erdemir Genel müdürlüğü sorumluluğundadır. Sorumluluk onlara aittir” dedi.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kızılcapınar Barajı’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, yaşanan sıkıntı karşısında son derece yapıcı yaklaştıklarını ve bütün çabanın, kenti susuz bırakmamak olduğunu vurguladı.

Sıkıntıya yol açan renovasyon (onarım-yenileme) çalışması nedeniyle daha önce mahkemelik olduklarını dile getiren posbıyık şöyle konuştu:

“İçeride (Baraj Sahasında) çalışma yapıyorlar. Erdemir’le epeydir bir renovasyon meselemiz vardı. Mahkemeleşmiştik, davayı biz kazanmıştık. Çalışmalar durdurulmuştu ama yeniden çevre bakanlığına gidip, yeniden proje hazırlayıp, ÇED Raporuna gerek yoktur diye rapor aldılar. Biz ona itiraz etmiştik.

Bu arada borularla hazırlıklarını yapmışlar, renovasyon için, bağlantıyı yaparız çıktığı zaman diye. Ama borularla çalışma esnasında, barajdan aldığımız suyu arıtma tesisine getiren ana hattımızı, beton bloğun altını oymuşlar. Yıkılmış. Şu anda su gitmiyor arıtma tesislerine. Komple Ereğli’nin  suyu şu anda bu noktada kesilmiş vaziyette. Bugün 11.20’de kesilmiş. Ben inşaat mühendisiyim, bu işin olmaması lazım. Oradan toprağın alındığı zaman, aşağı ineceği net b ir şekilde belli. Ereğli halkının suyunun kesilme ihtimali olduğu için bizden gözlemci isteyebilirlerdi, onu da yapmadılar. Kendi kendilerine bir iş yapmışlar, suyu patlatmışlar.”

“OLAYA YAPICI YAKLAŞIYORUZ”

Yaşanan sorunun Ereğli’nin sorunu olduğunu ve susuz kalma tehlikesi olduğunu vurgulayan Posbıyık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki biz olaya yapıcı yaklaşıyoruz.  Çünkü Ereğli halkının su meselesi bu. Ereğli günlerce susuz kalabilir. Sayın Genel Müdürle görüştük, beni aradı, anlattı. Arkadaşların verdiği bilgiye göre, renovasyon yapmak için bahane haline getirmişsiniz dedim.  Kesinlikle Genel Müdür kabul etmedi, ben tanırım, ben yapmadım diyor,  iyi niyetlidir ama burada bir mühendislik hatası olduğu net bir şekilde belli.

Bizim dirsek borumuzun altındaki betonu yeniden döküp—dirsek de özel imalat, ölçüsü alınacak, Adapazarı’na gidilecek, dirsek yeniden imal edilecek, çok büyük bir mesele Ereğli için—Bu riski göze alamadık arkadaşlarla birlikte. Onlar zaten renovasyon yapmak için, elektrik santralini çalıştırmak için boruları getirmişler birinci noktaya kadar. Buradan bağlantıyı yapın dedik. Bu bağlantı onların ifadesine  göre , sekiz saatte biteceğini söylüyorlar. Sayın Genel Müdüre şunu söyledim. Şu andan itibaren sorumluluk size ait. Ekipleriniz çalışıyor, siz kırdınız, siz döktünüz. Ereğli halkı susuz kaldığı takdirde sorumlu sizsiniz.  Lütfen bu açıklamayı da yapın, olaya yapıcı yaklaşıyoruz, Demir çelik hatlarından tekrar su almak için harekete başladık, Delihakkı’dan da besleme yapıyoruz. Bir an evvel su kesilmeden verilir hale getirmek için uğraşıyoruz. “

“BİR EMRİVAKİ YAPILMIŞ”

Erdemir’in baraj alanında sürdürdüğü çalışmalara benzeri bir soruna yol açacağı için daha önce itiraz ettiklerini belirten Posbıyık, “Renovasyon vazgeçtik. Bizim belediye olarak çok kızdığımız, bizden izinsiz renovasyon yapıyor diye bugüne kadar bağırdığımız, Ereğli susuz kalacak dediğimiz olguyu, bir emrivakiyle gerçekleştirmiş oluyorlar. Buna okey demek mecburiyetindeyim. Çünkü ben Ereğli halkını düşünmek mecburiyetindeyim. Üç gün, dört gün süreceğine, altı ila sekiz saatte o hat bağlanabiliyor. Ereğli halkının menfaati için öyle karar verdik. Bağlayın dedik. Şu andan itibaren Ereğli'de su kesintileri falan, Erdemir Genel müdürlüğü sorumluluğundadır. Sorumluluk onlara aittir.  renovasyon yapmak suretiyle burada da yardımcı olalım dedik. Amacımız Ereğli halkının  susuz kalmaması, gayretimiz bu.

Aslında çok önemli bir olay. Israrla renovasyon karşıyız diye gitsek bu iş çok uzar, Ereğli halkı da bundan mağdur olur. Ereğli halkının mağdur olmaması için en kısa yoldan bu işi halletmeye çalışıyoruz. İnşallah söyledikleri gibi altı veya sekiz saat içinde bitirirler. Kendileri çalışıyorlar, bizden bir ihtiyaçları olursa, yardım için ekip verebileceğimizi genel müdüre de arkadaşlara da söyledik. Sağduyuyla hareket ettik, kısa sürede halledileceğini düşünüyorum.  Biz de destek vermek suretiyle, sorumluluk Erdemir Genel Müdürlüğü’nde olmak kaydıyla onlara bıraktık. Göz göre göre suyumuzu patlattılar. Renovasyon da bu şekilde sağlamış olacaklar” dedi.

“BAKAN NEDEN EREĞLİ’YE GELMİYOR”

Posbıyık, açıklamasının sonunda, Cuma günü Zonguldak’ı ziyaret edecek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı  Adil Karaismailoğlu’nun programına Ereğli’nin dahil edilmeyişine çok üzüldüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

“Ulaştırma bakanı bizim hemşerimiz. Karadenizli. Kozlu’ya kadar geliyor, Kozlu’dan yirmi dakikalık mesafede Ereğli’ye kadar da gelebilirdi. Belki söylemiyorlardır ona. Onu misafir etmekten onur duyardık, ona bir hamsi buğulama yapardık. Trabzon’a ihtiyarlamış, yağlanmış hamsiler gidiyor, orada hamsi yiyemiyorlar. Burada ona çok güzel buğulama, isterse kızartma yapar, onu ağırlardık.

Bir de söyleyeceğimiz dertlerimiz var: Çevre yolu yapılmadı. Projesi bitti, iz parası bırakıldı, ödenek bekliyor. Kepez’de devamlı kazalar oluyor, insanlarımız ölüyor, sayın bakanıma bunları söylemek isterdim. Ayrıca Ereğli Devrek yolu bitmeyen aşk, hala sallantıda, bunları anlatmak isterdim. Tersanelerde devletin ilgilenmesi gereken, kaymakamımızın çok sıkıntı çektiği problemler var. Bunları kendisine anlatmak isterdik. Zonguldak, Kilimli, Kozlu,  onbeş dakikada Ereğli. Ak Parti yetkilileri niye buraya getirmiyorlar acaba. Burada bizim her türlü imkanımız var.

Bu beni çok üzüyor. Ulaştırma bakanımızı çok sever, sayarız. Yirmi dakikalık mesafeye gelip de oradan Ereğli’ye gelememesi, bir iki sorunumuzu on beş dakikada anlatmamıza fırsat verilmemesi… Herhalde sayın bakanımıza söyleseler onu buraya getirirler. Ereğli’ye niye getiremiyorlar, Ereğli’deki bu işle görevli arkadaşlar ne iş yapar? Bu işler ziyaretler yaparak, kapı kapı dolaşarak olmuyor. Bu vesileyle bunu da söylemiş oldum.”