Kdz.Ereğli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr. Aydın Gültekin, ilçede kesin bir rakam olmamakla beraber 3 bin ile 10 bin arası kalp hastası olduğunu, ailesinde kalp hastası olan vatandaşların mutlak suretle doktora başvurarak incelemeye girmesi gerektiğini söyledi.

Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr. Aydın Gültekin, genellikle kalp krizi geçiren hastaların yaş ortalamasının 35 ve 55 yaş arasında olduğunu, ailesinde kalp hastası olan vatandaşların mutlak suretle doktora başvurarak incelemeye girmesi gerektiğini söyledi.
Kdz. Ereğli'de kesin bir rakam olmamakla beraber 3 bin ile 10 bin arası kalp hastası olduğunu belirten Gültekin,Yaş ilerledikçe, şartlar artıkça insanlarda kalp hastalıkları yavaş yavaş ilerliyor. Hatta bazı hastalarımıza efor testi yapıyoruz, bozuk çıkıyor kendilerine anjiyo deyince moralleri bozuluyor. Bazı hastalarımız anjiyoya gidiyor baypas olup geliyor. Bunları biz bıraksaydık, ya kalp krizi geçirerek hayatlarını kaybederlerdi, ya da kurtulsalar kalplerindeki büyük bir arıza ile yaşam kaliteleri bozulacaklardı. Bunun beraberinde başka hastalıklar var ama umursanmıyor. Dolayısıyla kalp hastalıkları toplumda umursanmıyor, kalp hastalıklarına yol açan risk faktörler de hastalar tarafından bilinmiyor. Acaba ben de kalp var mı kendisini araştırmaya getirmiyor. Ya bu yardımlarını aileden birinin ya da arkadaşının başına gelmesi, ya da gördüğü bir hastanın akıbetini gördüğü anda korkuya kapılınca bize öyle geliyorlar. Genellikle bize gelen böyle kişilerde yüzde 50 risk faktörü ve kalbinde bozulma buluyoruz. Biz bunlara erken yakalayabildiğimiz kazanılmış vakalar olarak görüyoruz ve takibe alıyoruz. Umursamayıp kendine bakmayan 10 yıl önce bize gelip ve kendisine anjiyo önerdiğimiz birçok hasta bize kriz vakası olarak geliyor. Ama tam tersine bu işi çok iyi takip eden, kilo ve kolesterolüne dikkat eden koruma altına alan yaşam kalitesini en iyi şekilde sürdüren hastalarımız da var dedi.
Hafta da iki defa olmak üzere 2 saat spor aktivitesinin kalp krizini önlediğini belirten Gültekin,Egzersiz konusunda genellikle hastalarımız egzersiz yaptığı zaman hem kalori dengesini sağlıyorlar, hem de kalbin performansını arttırarak ileride gelebilecek rahatsızlıklara bir yedek güç hazırlamış oluyorlar. Ben hastalarıma şöyle bir örnek veriyorum günlük yürümek 1 ve 2 kilometre yetmez yaşa bağlı olarak 65 yaşı üzerindekiler 1-2 kilometre yürüyebilirler ama genellikle kalp krizi geçiren hastalarımızın yaş ortalaması 35-55 yaş arası, bu yaşlar aktif ve üretken insandır. Bu insanlar 5 katlı merdiveni rahatça koşarak çıkması demek, eğer bunu yapamıyorsa kalp krizi geçirebilir, kalp hastası ise durumu ağırlaşabilir, o yüzden kalbi düzene sokulduktan sonra haftada 2 gün 2 saat düzenli olarak spor aktivitesi yapabilir diye konuştu.
Kal hastalığına etkin eden faktörler ve oranları ile ilgili bilgiler veren Gültekin, Kalp hastalarına etki eden faktörler aileden gelme oranı yüzde 35, sigara yüzde 15, alkol yüzde 15, şeker hastasın yüzde 15, tansiyon yüzde 15, stres ise yüzde 15 etki ediyor. Dolayısıyla bir insan da bunlar varsa yüzde yüz kalp krizi riski vardır demektir. Yüzde 30'u geçmiş bir insanın her an incelemeye girmesi lazım dedi.