*** Kdz.Ereğli'de '10 numara yağ' adı verilen atık madeni yağların motorin yerine araçlarda yakıt olarak kullanımında ciddi oranlarda artış yaşandığı yetkililer tarafından tespit edildi. Önceki gün düzeneği de kurulmuş halde yaklaşık bin 400 teneke '10 numara yağa' emniyet yetkilileri el koydu.

*** Şuana kadar Ereğli ilçe genelinde bin tona yakın tüketildiği, 50 ton ele geçirildiği ve piyasada yaklaşık 500 ton '10 numara yağ' bulunduğu belirtildi. Gerek Jandarma gerekse Emniyet sıkı kontrollerini sürdürüyor.

Benzine üst üste gelen zamlar özellikle yakıt masrafını azaltmak isteyen başka kamyoncu, otobüs, ticari taksi ve dolmuşlarda motorine yağ katmaları ya da 10 numara denilen ucuz yağları kullanmalarına neden oluyor. '10 numaralı yağ' adı verilen atık madeni yağların motorin yerine araçlarda yakıt olarak kullanılması, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu da geçtiğimiz dö-nemlerde harekete geçirmiş. Ülkenin pek çok noktasında yapılan denetimlerde çok sayıda işyerine cezai işlem uygulanmıştı.

EREĞLİ YAĞ MERKEZİ OLDU!..
Kdz.Ereğli'de ise son dönemlerde ciddi bir piyasa yakalayan 10 numara yağ satıcıları ciddi rakamlar kazandığı belirtilirken gerek emniyet gerekse jandarmanın yaptığı denetimlerde şuana kadar 50 tona yakın '10 numara yağ'a el konulduğu belirtildi. Gazetemiz muhabirinin aldığı bilgilere göre, geçtiğimiz gün bir akaryakıt istasyonunda düzenek kurulmuş halde yaklaşık bin 400 teneke 10 numara yağ yetkililer tarafından yakalanarak el konuldu.

BİN TON TÜKETİLDİ
Söz konusu alanda yapılan araştırmalarda düzeneğin de kurulu olduğu yağların ağır vasıta araçlara satıldığı da tespit edildi. Yetkililer son dönemlerde Kdz.Ereğli'de 50 ton malzemenin ele geçirildiğini ve depoda tutulduğunu belirtirken, başta sanayi siteleri olmak üzere etkili denetimlerin sürdüğü, bugüne kadar Ereğli genelinde bin tona yakın 10 numara yağ satışı yapıldığı belirtiliyor.

ADI 10 NUMARA AMA...
Araçlara ve çevreye büyük zararlar veren bu uygulama, 2008 yılında önemli oranda artmıştı. Yağ tenekelerine konularak satılan ve 10 numara denilen yağın içinde neredeyse yok yok... Atık yağların dışında, kaçak bitkisel yağlar, solventler ve benzer karışımlar bu yağın içinde bulunuyor. Bu durumu önlemek içinse madeni yağdaki ÖTV miktarı artırılmıştı. Artış haklı bir uygulama olarak görünse de sonuçları öyle olmadı. 10 numara yağ üreticisi firmalar aynı fiyattan ürünlerini satmaya devam etti. Bu işi hakkıyla yapan gerçek üretici ise zor durumda kaldı.