Kdz.Ereğli'de Emirali Köyünde yaşanan tavuk ölümlerinin ardından yapılan kontrollerde Yalancı Tavuk Vebası'nın yaşandığı gözlendi. 35 Köy ve 1 belde karantina altına alındı.

Kdz.Ereğli'ye bağlı Emirali Köyünde ikamet eden Kemal Eroğlu'nun Kdz.Ereğli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurarak, tavuklarında toplu ölüm ihbarının ardından harekete geçen ekipler aldıkları numuneleri Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderilirken yapılan araştırmada Newcastle Hastalığı (Yalancı Tavuk Vebası) teşhis edildi.

35 KÖY 1 BELDE DE KOMİSYON

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kdz.Ereğli İlçe Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, müdürlük personelinden veteriner Serkan Aslan'ın idare ve gözetiminde toplam beş veteriner hekimin gerekli tedbirleri aldığı, Emirali köyünün giriş ve çıkışına uyarı tabelası asıldığı, hastalığın görüldüğü kümeslerde dezenfeksiyon çalışmaları yapıldığığ, Emirali Köyü merkezi olmak üzere 35 köy ile 1 belde de Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonları kurulduğu belirtildi.

İŞTE O KÖYLER

Mevcut kanatlı hayvanların salınması, hayvanlardan elde edilen ürünlerin alım-satım işlemlerinin durdurulması, hayvanlara ait gübre atıklarının belde ve köy dışına çıkarılmasının yasaklandığı açıklanırken

Emirali, Aşağı Sofular, Zindancılar, Toyfanlı, Çamlıbel, Artıklar, Işıklı, Osmanlı, Çayırlı, Yeşilköy, Sarıkaya, Esenler köyleri koruma bölgesi, Gebe, Pembeciler, Süleymanbeyler, Kızılcapınar, Ramazanlı, Şamlar, Külah, Hasankahyalar, Davutlar, Ruşanlar, Güzelyurt, Yazıcılar, Kurtlar, Ormanlı, Kaymaklar, Topallı, İmranlar, Abdi, Çiğdemli, Yunuslu, Dedeler, Danişmentli, B.Doğancılar Köyleri ile Ormanlı Beldesi gözetim bölgesi olarak ilan edildi.

HEKİM GÖZETİMİNDE YAPILACAK

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: Koruma Bölgesinde bulunan 1 adet ticari broyler kümesi ile Gözetim Bölgesinde bulunan 3 adet ticari broyler kümeslerine gerekli bilgilendirme yapılmıştır. Söz konusu ticari kümeslerin toplam kapasitesi 64 bin 400 adet olup, bu kümeslerden hayvan çıkışı Resmi Veteriner Hekiminin izin ve gözetiminde yapılacaktır. Alınan idari ve fenni tedbirler hastalığın tekrar görülmemesi halinde 21 gün boyunca devam edecektir.

VİRAL BİR HASTALIK

Newcastle hastalığı evcil kanatlıların ve diğer kuşların akut seyirli, çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalığıdır. Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla beraber, zoonoz (insana bulaşabilen) karakterli ve ihbarı mecburi hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalık kaynağının yabani hayatta serbest halde yaşayan kanatlılar olduğu düşünülmektedir. Hastalığın Kuş Gribi ile karıştırılmaması gerektiği ilgili Teknik Ekipler tarafından çiftçilere duyurulmaktadır. İdari ve fenni tedbirlerin uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızıntavuk ve tavuk ürünlerinin işlenmesi ve pişirilmesi sırasında, hijyen kuralları yönünden daha dikkatli olmaları ve bu tür gıdaları iyice pişirerek tüketmeleri tavsiye edilmektedir.