Karadeniz'de 1 Milyar dolarlık yatırımla petrol arayacak olan ABD'nin eski Başkanı Busch'un da ortak olduğu Exxon Mobil Firması, Kdz. Ereğli'de havaalanı olmamasını dezevantaj olarak görüyor. Exxon Mobil'in yetkililerinin Kdz. Ereğli'de yaptıkları temaslar sırasında "2018 de Karadeniz Dünya'ya petrol ihraç eden ülke olacaktır" sözünü kullandıkları belirtildi.

Brezilya firması Petrobas ile Amerikan Firması Exxon Mobil Karadeniz'de büyük petrol revervinin bulunduğu görüşünden hareketle yatırımlarını artırıyor. Petrobas firmasının şu anda Sinop'ta devam eden ve bu ay içinde sökülerek Karadeniz Ereğli'ye getirilecek olan platformunun dışında, Exxon Mobil firmasının da şu anda Güney Kore'de inşa edilen Dünya'nın en büyük platformunu bölgeye getirerek petrol aramasına başlayacağı öğrenildi.
Emin kaynaklardan aldığımız bilgilere göre; Karadeniz'de petrol arama çalışmaları çok yönlü sürdürülen sismik araştırma gemilerinin dışında kurulan platformlarla devam ediyor. Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması ve ardından Alaplı açıklarında yapılan çalışmaların Karadeniz'in değişik bölgelerinde sürdürülmesi ile elde edilen bilgiler, petrol şirketlerinin iştahını kabarttı. Türk Petrolleri ortaklığı ile sürdürülen bu çalışmalarda, Türk Petrolleri Dünya çapında önem kazanarak sıralamada ilk yediye girdi. Türk Petrolleri'nden izinli olarak sürdürülen sondaj çalışmalarında Petrobas'a ait platform bu ay içinde Kdz. Ereğli'nin Baba Burnu'ndaki denizde bulunan 2 bin metrelik kuyuda sondaja başlatılacak. Petrobas'ın dışında Karadeniz'de Dünya'nın en büyük platformu ile sondaj çalışması yapacak olan şirket ise ortakları arasında ABD eski Başkanı Busch'un da bulunduğu Exxon Mobil. Bu şirket şu anda Güneş Kore'de Dünya'nın en büyük (özelliklerini ve kapasite bilgilerini açıklamıyorlar) platformunu inşa ettiriyor. Yıl sonunda Güney Kore'den teslim alınacak olan platformu Karadeniz Ereğli'ye getirilerek sondaj çalışmasını başlayacak.

HAVA ULAŞIMI
Özellikle Exxon Mobil şirketi yetkililerinin Kdz. Ereğli'de havaalanı bulunmamasını dezevantaj olarak gördükleri, hava ulaşımında enazından helikopter pisti de bulamadıkları takdirde İnebolu veya Samsun'u tercih etmek zorunda kalacaklarını ifade ettikleri öğrenildi. Kdz. Ereğli'deki temasları sırasında Saltukova Havalanında da inceleme yapan ABD'lilerin ulaşım anlamında yeterli bulmadıkları dile getiriliyor.
Ancak hava trafiğindeki yokluğa rağmen de, İstanbul'a yakınlığı nedeniyle Kdz. Ereğli'den yana rapor yazmalarının bekleniyor.

DÜNYA'YA PETROL İHRACI
Aynı şirket yetkililerinin Kdz. Ereğli'deki acentelerle yaptıkları görüşmelerde, Karadeniz'den sismik araştırmalar ile elde edilen verilerden dolayı bölgeden çok umutlu oldukları ve yaklaşık 1 Milyar dolar yatırım bedeliyle bu projeyi başlatacaklarını ifade ettikleri vurgulandı.
Exxon Mobil yetkililerinin yapılacak sondaj çalışmalarındaki umutlarını da ""2018 de Karadeniz Dünya'ya petrol ihraç eden ülke olacaktır" sözleriyle ifade ettikleri kaydediliyor.