İl genelinde yapılan vergi tahakkuklarında ve toplanan vergilerde Kdz.Ereğli'nin payı son derece büyük. Bu gelirlerin %70-75'ini Ereğli karşılamaktadır. Türkiye'nin işsizlik oranı yüzde 12'yi bulurken nüfusu 100 bin olan Kdz.Ereğli'de bu oran ortalama 14,80 olarak açıklandı.

Şüphesiz Kdz.Ereğli TSO'nun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunca mesleklerin belirlenmesi aşamasında aktif katılım ve paylaşımda bulunması, ilçenin ihtiyaçlarının tespiti ve karışlanmasında daha verimli sonuçlar alınmasına katkı sağlayacaktır

Ereğli'de artan nitelikli işçi ihtiyacının verim düşüklüğü ile işletmelerin karlılığını ve rekabet gücünü olumsuz etkilemesi Ereğli TSO'da olumsuz etkileyecektir. Yapılacak işbirliği ile TSO üyesi işyerlerinin ihtiyaç duydukları nitelikli elemanlar verilecek eğitimler ile karşılanacak, bu da orta ve uzun vadede işletmelerin karlılığını ve rekabet ve gücünü arttıracaktır

İş gücü piyasasının nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak ve işsizlerin daha nitelikli eğitim alabilmelerini sağlamak üzere Ebil Eğitim Yazılım ve Danışmanlık Şirketi ile Zonugldak Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen ve mesleği olmayan işsizlere meslek edindirme kursu olan 'İş gücü yetiştirme' kursunu bitiren 230 kursiyere önceki gün düzenlenen tören ile sertifikaları takdim edilmişti. Bu törende Ebil Eğitim Merkezi İşgücü Yetiştirme Projesi Bilgilendirme raporu da açıklandı. Kdz.Ereğli'de işsizlik oranı yüzde 14.80, bu oran Türkiye ortalamasının ise üzerinde olduğu belirtilen rapor şu şekilde: Ebil Eğitim Merkezi, yapılan eğitim faaliyetlerinde sürekli olarak işgücü piyasası ihtiyaçlarını takip etmiş ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda kendini yenilemiştir. Kdz.Ereğli ilçemizin sosyo-ekonomik görünümü ve geçmişten günümüze gelişimi incelenmiş bu doğrultuda gelecek perspektifi oluşturularak yapılabilecek yatırımlar ile düzenlenebilecek kurslar tespit edilmiştir.

İKİ KATINDAN FAZLA

Kdz.Ereğli sınai, ticari, ekonomik ve sosyal yapısıyla Zonguldak ilinin en büyük ilçesidir. İl genelinde yapılan vergi tahakkuklarında ve toplanan vergilerden de görülebileceği gibi ilçemizin payı son derece büyüktür. Kdz.Ereğli ilçesi Zonguldak ilinde toplanan vergi ve benzeri gelirlerin %70-75'ini karşılamaktadır. Bu oran merkez ve diğer ilçelerin toplamının iki katından da fazladır. Dolayısıyla il bazında ülke ekonomisine sağlanan katma değer yıllardır devletimiz bütçesine ciddi katkılar sağlamaktadır.

VASIFLI İŞGÜCÜ YOK

Türkiye'nin 2010 yılında işsizlik oranı yüzde 12'yi bulurken ortalama nüfusu 100 bin olan Kdz.Ereğli'de bu oran ortalama 14.80 olarak ortaya çıkıyor. İşsizlik ortalamasının Türkiye ortalamasının üzerinde olması bölgede yaşanan ekonomik sıkıntıları daha net göstermektedir. İşsizliğin ülke ortalamasının üzerinde olmasının başlıca nedeni nitelikli ve vasıflı işgücünün olmayışıdır.

 NİTELİKLİ ELEMANA İHTİYAÇ VAR

Gelişen ve değişen Kdz.Ereğli'de ihtiyaç duyulan nitelikli elemanlar Zonguldak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından her yıl tespit edilmekte, kamu kurumlarınca düzenlenen ve düzenlenecek olan meslek kursları bu yolla belirlenmektedir. Zonguldak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun 2011 yılı ihtiyaç duyulan mesleklerinin incelenmesi neticesinde artan işletme sayısına bağlı olarak teknoloji yoğun sektörlerde daha çok nitelikli eleman ihtiyacının olduğu görülmektedir. Şüphesiz Kdz.Ereğli TSO'nun İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunca mesleklerin belirlenmesi aşamasında aktif katılım ve paylaşımda bulunması, ilçenin ihtiyaçlarının tespiti ve karışlanmasında daha verimli sonuçlar alınmasına katkı sağlayacaktır.

TSO OLUMSUZ ETKİLENECEK

Ereğli ilçesinde artan nitelikli işçi ihtiyacının verim düşüklüğü ile işletmelerin karlılığını ve rekabet gücünü olumsuz etkilemesi Ereğli TSO'da olumsuz etkileyecektir. Yapılacak işbirliği ile TSO üyesi işyerlerinin ihtiyaç duydukları nitelikli elemanlar verilecek eğitimler ile karşılanacak, bu da orta ve uzun vadede işletmelerin karlılığını ve rekabet ve gücünü arttıracaktır.

5 BİN TL CİVARINDA YATIRIM

Devlet, özel şirketleri kalkınma ajansları, küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme merkezi (Bölgemizde BAKKA, KOSGEB) gibi projelerle destekleyerek yatırım ve istihdamı arttırma amacı güçmüştür. Milyonlarca dolar yatırım yapan KOBİ'lerin kaliteli eleman ihtiyaçlarının karşılanması için de işgücü kurslarına önem vermiştir. Türkiye İş Kurumu işgücü yetiştirme kursları açarak vasıfsız mesleği olmayan veya mesleğinin değerini kaybedenlere yeni meslek edindirme yoluna gitmiştir, vasıflı eleman yetiştirmek amacıyla açtığı kurslarda her bir kursiyere cep harçlığı ve eğitim maliyeti içinde olmak üzere ortalama 5 bin TL civarında yatırım yapmıştır. Bu sayede yatırım yapan firmaların zaman kaybetmelerini önlediği gibi direk üretime geçişlerini hedeflemiştir. Böylelikle bu kurslarda yetişen elemanlar istihdam edildiği takdirde işverene düşen zorunlu katkı payını da 48 ay almayarak işvereni rahatlatmaktadır. Eğitim Merkezimizin Zonguldak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunca belirlenen mesleklerden Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurs verebilme yetkisi bulunmaktadır. Kursumuzun vermeye yetkili olduğu kurslar Auto Cad, Solidworks, Muhasebe Yardımcılığı ve Bakım Onarım.