2010 Yılı içerisinde Adliye ve 400 yataklı Ereğli Devlet Hastane inşaatının başlayacağını 1.5-2 yıl içerisinde de bu inşaatların tamamlanmasının hedeflendiğini belirten AKP Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, sağlık konusunda vatandaşlardan istenen fark ücretlerine de değinerek, "Acil durumlarda hiçbir ücret ödemeyin" uyarısında bulundu.

AKP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısına özel hastanelerin uygulamaları ile ilgili vatandaşlardan çok sayıda şikayet geldiğini belirterek başlayan İlçe Başkanı Erol Şahin, zaman zaman özel hastane yöneticileri ile yaptıkları görüşmelerde de bu şikayetleri dile getirdiklerini, bu şikayetlerin bir çoğunun art niyet olmadan yanlış uygulamalardan kaynaklandığını söyledi.

YÖNETMELİKLER VAR
Acil durumlarda hastanelerden Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olan da olmayan da yararlanacağını belirten Şahin yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
Acil olaylarda insanlarımızın hastane seçme lüksü yok. Kaza, yaralanma ve aniden ortaya çıkan rahatsızlık halinde insanlar paraya, hastanenin durumuna bakmaz en yakın sağlık kuruluşuna koşarlar. Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığının bu konu ile ilgili yönetmelikleri var. Acil hallerde vatandaşlarımızdan ücret talep edildiğini duymaktayız. Ereğli'mizde kamuya ait bir devlet hastanesi, 2 özel hastane, 2 tıp merkezi ile birlikte hizmetleri yürütmekteyiz. Bu hizmetleri özel sektör katkısıyla rahat, güzel şekilde rekabet ortamı içerisinde kaliteli sağlıklı hizmetin verilmesi devam etmektedir.

FARK ÜCRETİ ALINIYOR
Acil durumlarda para istendiği ve fark ücreti alındığını duyuyoruz. Ben bu konu ile ilgili hastane yetkililerine çağrıda bu-lunuyorum. Acil durumlarda hiçbir şekilde fark ücreti alamazsınız. Bazı hastanelerin vatandaşı acil durumdan çıkarıp normal hasta seviyesine getirdiği ve fark ücreti almak için uygulama yaptığını biliyoruz. Vatandaşımıza uyarıda buluyorum. Trafik kazalarında hiçbir sağlık kuruluşu vatandaştan para talep edemez, sağlık kuruluşu trafik sigorta şirketinden parasını almalı. Sosyal güvenlik kurumuna tabi hiçbir hastaya acil uygulamalarda ilk 24 saat içerisinde fark ücreti alma şansı yok. Hastalarımızda 'siz bizden para alamazsınız' diye söylemeliler. Sağlık çalışanlarının bunlarda art niyetinin olmadığını yanlışlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Böyle bir olayın tespitinde çok ciddi cezai işleme maruz kalacaklarını bilmeliler vatandaşlarımız da bu konuda duyarlı olmalılar.

FATURALARI BELEDİYE VEYA SYDV ÖDEYECEK
Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında olmayan vatandaşlarımızda acillerde tedavileri yapıldıktan sonra kendisinin hastaneye borçlandığına dair borçlanma belgesine imza atılıp hastaneden ayrılabilir. Para vermeye zorlanamazlar, hastanede tutulamazlar, böyle bir durumda bizi arasınlar. Kanunun verdiği hakta vatandaşımıza belediyeler tarafından bu paraların ödenmesi. Yani ödeme gücü olmayan vatandaşların bu faturalarını ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da Belediye ödemek zorunda. Üniversiteler, özel, devlet hastaneleri olsun hepsinde geçerli.

OSMANTEPE'YE YAPILMAYACAK
Sağlıkla ilgili ikinci bir konu yıllardır çözmeye çalıştığımızı Ereğli'mize yeni bir hastane kazandırma durumudur. Sağlık Bakanlığının talimatına göre hastane odalarının banyolu ve tuvaletle tek yataklı olmasını öngörüyor. Ereğli Devlet Hastanesinde bu uygulama alanlarımız az. Köklü bir çözüm için yer arıyoruz. En son Osmantepe mevkiinde üçüncü kez inceleme yapıldı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri buranın uygun olmadığını belirttiler. Sağlık Bakanımız Zonguldak'a geldiğinde bu konuyu anlattık, kendisi de bize buraya hastane yapılması gerektiğini söyledi.

BİZ DDY'Yİ ARZU ETMİYORUZ
Devlet Demir Yolları (DDY) arazilerinin bir kısmına bu hastanenin inşasını beyan etti. Biz AKP Ereğli İlçe Teşkilatı olarak hastanenin bu alana yapılmasına arzu etmiyoruz. Ereğli'nin açılmasını şehir dışına çıkmasını Kepez'in daha ilerilerine yapılmasını düşünüyoruz. Son imkanları kullanıp bu işi fazla uzatmak istemiyoruz.
İki seçenek var önümüzde Ereğli Devlet Hastanesinin bulunduğu alanda kısmen yıkılıp yeni alanlar açıp modern binalar yapmak, ikinci alternatif ise DDY arazisini bir kısmını sağlığa ayırarak buraya bir hastane yapılmasına izin vermek. Sağlık Bakanlığı da bize DDY arazisine bu inşaatın yapılmasının uygun olacağını belirtti.  Buraya bu hastane yapılırsa mevcut hastane binalarının da eğitime üniversiteye tahsisi konusunda Sağlık Bakanı ile de görüştük. Eğitime tahsis edilmesini istedik.