Kdz.Ereğli Kent Konseyi ve Kdz.Ereğli Belediyesi'nin girişimleri ile ilçede hava kirliliğini ölçecek "Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu" kurulması için sona gelindi.

Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhabbet Tezel, ilçe genelinde hava kirliliğini ölçecek hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulması için İl Çevre Müdürlüğüne resmi girişimde bulunmuş ve bu süreç ile ilgili, "Son dönemlerde sıkça konuşulan ve gündemde yeralan çevre kirliliği konusunda Kdz.Ereğli Kent Konseyi olarak özellikle Erdemir'in çevreye verdiği zararların yanı sıra hava kirliliğinin de sürekli kontrol altında tutulabilmesi için Zonguldak İl Çevre Müdürlüğüne giderek İl Çevre Müdürü Nazmiye Uzun ile görüştük. Kendisinden Erdemir'in bir hava izleme istasyonu kurması gerektiğini ve buradaki sonuçların dijital ortamda İl Çevre Müdürlüğünün kontrolünde ilçenin belirli noktalarından halka duyurulması gerektiğini anlattık. Erdemir'in yasal anlamda zaten bunu yapması gerekiyor. İl Çevre Müdürü, Erdemir yöneticileri ile bu konuyu görüştü ve talimatı verdi. Bu istasyon yapılacak en azından gün ve tarih veremiyoruz ama bu hassas konunun üzerine ısrarla gidiyoruz. Vatandaşımız bu istasyon sayesinde havada kirlilik oranını rahatlıkla görebilecek ve bu sayede Erdemir'in kirliliği daha net takip edilebilecek" sözleri ile kamuoyuna duyurmuştu.

BELEDİYENİN
RESMİ MÜRACAATI
Konu ile ilgili Ereğli Belediyesi'nin de Çevre ve Orman Bakanlığına resmi müracaatının ardından bakanlığın onay vermesi durumunda hava kirliliğini ölçmek için istenen istasyonu kendisi kurma talebini sunmuştu. Talebin bakanlık tarafından kabul görmesinden sonra başlatılan çalışmalar neticesinde istasyon için ihale kararı alan Karadeniz Ereğli Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarını da hızlandırma kararı aldı. 23 Kasım 2010 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen istasyonun içinde, Kükürtdioksit (SO2) Ölçüm Cihazı, Partikül Madde (PM10) Ölçüm Cihazı, Toplam Azotoksit (NOx) Ölçüm Cihazı, Karbonmonoksit (CO) Ölçüm Cihazı, Ozon (O3) Ölçüm Cihazı, Uçucu Organik Bileşik Ölçüm Cihazı (BTEX) ve Meteorolojik Sensörler (Rüzgar Hızı, Rüzgar Yönü, Sıcaklık ve Nem, Basınç) bulunacak. Bu projenin en önemli noktalarından biri ise, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu Teknik Şartnamesi'nin Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte hazırlanmış olması.
Bu şartname sayesinde istasyon kurulduğunda Çevre ve Orman Bakanlığı ile bir protokol yapılarak, Bakanlığın hava kalitesi izleme ağına bağlanılacak ve Ereğli'deki hava kirliliği durumu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla tüm dünyadan kolaylıkla izlenebilecek. Ölçüm verileri ayrıca Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin www.kdzeregli.bel.tr internet sitesinden de takip edilebilecek.