Zonguldak’ta 40 yıllık içme suyu sorununu çözecek olan Doğanlı İçme Suyu Derivasyon Tüneli ve Regülâtörü Tesisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aracılığıyla çalışmaya başladı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanlıurfa’dan startını verdiği 10 tesis, telekonferans aracılığıyla çalışmaya başladı. Zonguldak’ta da TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Belediye Başkanı İsmail Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, DSİ Bölge Müdürü Bayram Tiryaki, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri törene katıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’dan telekonferans yöntemi ile tesis önünde yapılan programa katıldı. Köksal Toptan’a seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Mikrofon sizde, kurdele sizde” dedi. TBMM Eski Başkanı Köksal Toptan ise tesisin Zonguldak için önem taşıdığını aktardı. Toptan, “Açılışını yaptığımız tesis Zonguldak için önem taşımaktadır. 2003 yılında Acil Eylem Planı’na alınan Doğanlı ile içme suyu sorunu 2006 yılında yapılan ihale ile sona ermiştir. Şimdi Zonguldak’ın Kozlu Barajı’na, yapılan tünel ile aktarılan su, Zonguldak ve çevresindeki beldelerin 2040 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacaktır. Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
DSİ Bölge Müdürü Bayram Tiryaki ise tesis hakkında yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“2003 yıllarında içme suyu sıkıntısı sebebiyle mevcut yapının ayıpması gündeme gelmiştir. 2003 yılının yaz aylarında Kozlu Barajı’nın seviyesi alt bölüme kadar inmesiyle, Zonguldak ve beldeleri su sıkıntısı yaşamıştır. İçme suyu sıkıntısı nedeniyle Zonguldak İçme Suyu Acil Eylem Raporu hazırlanmıştır. Bu raporda teknik ve ekonomik yönden incelendiğinde Kurtlarsuyu Deresi havzanın 16.5 km lik bölümünü regülatör vasıtasıyla tünel ile Kozlu Barajı’na aktarılmıştır. Bu tesis alternatif tesis olarak öngörülmüş ve Doğanlı Barajı baz alınmıştır. Bir yıl burada kamulaştırma çalışmaları ile 14.2.2007 tarihiyle yer teslimi yapılmasıyla iş takribi 1 yıl gibi gecikmiştir. Ancak sözleşme bedeli 9 milyon 500 bin, 2006 tarihiyle olup bu gün itibariyle söz konusu proje toplam yatırım bedeli 16 milyon 470 bini bulmuştur.”
Halk oyunu gösterilerinin sergilediği tören, kurdelenin kesilmesi ile sona erdi.