Ereğli Belediyesi, 1995'de Yunanistan'nın Hydra, 2004'de Romanya'nın Targovişte, 2007'de Ukrayna'nın Alchevsk kentlerinin ardından Almanya'nın Düren kenti ile de kardeş kent oldu. Düren kentine yapılan ziyaretin faydalı geçtiğini belirten Belediye Başkanı Posbıyık gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

TALEP VAR: Bu bölgeye gelmek istiyorlar. Oteller, lokantalar, restaurantların katılımı ile katalog hazırlayıp Düren'e göndereceğiz. İşadamları gerek demir çelik fabrikası gerekse boru profil fabrikaları ile irtibata geçmek için bize talepte bulundu. İki kent yöneticileri bir araya gelerek önemli işlere imza atacağız.

KANDİLLİ BÖLGESİ: Kandilli bölgesini turizme açmak istediğimizi söyledik bu bölgeye gelecekler ve inceleme yapacaklar. Kredi ve Avrupa Fonlarından kaynak aktarımı konusunda bize ciddi destek verecekler. Kandilli ile Ereğli arasındaki demir yolunu söktüler baktık bir tek alkışlamadığımız kaldı. Almanya'da demir yolunu sökmeye kalkmışlar sivil toplum örgütleri ayağa kalkmış ve rayları söktürmemiş.

186 KG YAĞIŞ DÜŞTÜ: Karadeniz Ereğli'de sağanak yağış nedeniyle olumsuz bir tablo yaşanmadı. Metre kareye 186 kg. yağış düştü. Derelerin ıslah edilmesi ve tersip bentlerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Vicdanların sızlamaması için bu sıkıntıyı çözmeliler. Yıllardır yapmadılar yapacağız dediler, bekliyoruz.

 

Almanya'nın Düren şehri ile Karadeniz Ereğli, Düren'de yapılan törenle her iki kentin belediye başkanının imzalarından sonra kardeş kent oldular. Düren Belediye Başkanı Paul Larue ile Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık imzaladıkları kardeş şehir protokolünden sonra birbirlerini tebrik ederek iki şehrin özeliklerini gösteren fotoğraflarını davetlilere gösterdiler. Ereğli Belediye Başkanı Ha lil Posbıyık dün düzenlediği basın toplantısında Düren Şehriyle imzalanan Kardeş Kent Belgesi ile ilgili bilgiler verirken gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Posbıyık?ın toplantısına Almanya?ya birlikte gittiği Meclis üyelerinin  4?ü katıldı.

BİR KARDEŞ DAHA

Posbıyık yaptığı açıklamasında, "Düren kenti nüfusu 100 bin çok gelişmiş bir kent. Ekonomisi ve sanayisi anlamında ilerleme kaydetmiş bir kent. Büyük bir katılım ile kardeş kent oluşumunu imzaladık. Kardeş kent oluşumunu ile birlikte Ereğli'nin kardeş kentinin sayısı 4'e yükselmiş oldu. 95 Yılında Yunanistan Hydra, 2004 yılında Ro manya'nın Targovişte, 2007 Yılında da Ukrayna'nın Alchevsk ile kardeş kent olmuştuk. Düren Kenti Belediye Başkanımız Paul Larue bizimle oldukça yakından ilgilendi. Seçimden yeni çıkmış yüzde 62 ile belediye başkanı seçildi. Stand oluşturuldu bi zim için. Bu stantda 3 gün boyunca bölgenin tanıtımını yaptık. İnanılmaz bir şekilde en fazla ilgi gösterilen stand bizim standımızdı. İnsanlar Ereğli'ye gelmek istiyor.

KATALOG HAZIRLANIYOR

Bu yönde bize talepleri oldu. Önümüzdeki günlerde arkadaşlarımız harekete geçiyorlar tüm oteller, lokantalar, restaurantların katılımı ile fiyatların da yeraldığı bir katalog hazırlayıp Düren'e göndereceğiz. Bölge dışından Köln'den Achen'den gelen işadamları bizden sürekli randevu istediler. Kimi demir çelik ile iş yapmak istiyor kimisi boru profil temsilciliği alıp vermek istiyor. Önümüzdeki dönemde buradan öğrenci göndereceğiz, oradan bize değiş tokuş olarak öğrenci gelecek. Karşılıklı staj olanağı sağlanacak. Çiftçiler gelecek burada araştırma yapacak, inceleyecekler. TSO ve işadamlarını istiyorlar mutlaka. Karşılıklı alışveriş yapmak istiyorlar. Bilgi alıp vermeye çalışacağız, sivil toplum örgütlerini istiyorlar.

KANDİLLİ'Yİ ANLATTIK

Kandilli'den bahsettik. İmkanlarımız olmadığı için bu bölgeyi turizme açamıyoruz dedik. Turizm ve şirket yetkilileri buraya gelecek ve buraları gezdireceğiz. Raylı sistem devlete ait ama üzerindeki lokomotifler ve çalıştırması özel kişilere ait. Sivil toplum örgütleri orada daha güçlü. Kandilli ile Ereğli arasındaki demir yolunu kaldırdılar bizde baktık bir alkışlamadığımız kaldı. Orada demir yolunu kaldırmaya kalktıklarında sivil toplum örgütleri ayağa kalkmış ve kaldıramamışlar. Ereğli'deki raylı sistemleri gösterdik, anlattık. Çok ilgilendiler yapmak istediklerimizi söyledik.

TEK EKSİK PARA
Bizde eksik olan tek şey para dedik. Kredi veyahut karşılıksız Avrupa fonlarından para alabilmek dedik onu da ayarlarız dediler. Yerel televizyon ve basın mensupları bu bölgeye gelecek bizde oraya göndereceğiz ve karşılıklı bilgi alışverişi kültür alışverişi yapılacak. Özetle şunu söyleyebilirim Türkiye'ye karşı Ereğli'ye karşı bize orada gösterilen ilgi ve alakadan son derece mutluyuz" dedi.

ÖNLEMLER ALINDI
Posbıyık gündeme ilişkin de çeşitli konularda bilgiler verdi. Son sağanak yağışların Ereğli'de herhangi bir olumsuzluk yaratmadığına dikkati çeken Posbıyık, derelerin ıslah edilmesi ve tersip bentlerinin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. Posbıyık, "186 Kilogram metre kareye yağmur düşmesine rağmen Ereğli'de ufak tefek olayların dışında herhangi bir şey olmadı. Ereğli Belediyesi tüm önlemleri aldı. Bizim Ereğli'de alt yapı olarak bir eksiğimiz sıkıntımız yok. Ufak tefek sıkıntılar var bir ekip kurduk bu ekip çalışmalarını yapıyor ve eksiklikleri gidereceğiz. Bizim tek sıkıntımız derelerin ıslahı ve tersip bentlerinin yapılması. Yıllardır derelerin ıslahı ve tersip bentleri yapılmadı. En son Milletvekili ile gittik görüştük 400 bin TL'lik para çıkmıştı ihalesi olacaktı hala bekliyoruz.

VİCDANLAR SIZLAMASIN
Vicdanların sızlamaması için mutlak suretle dere ıslahlarının ve tersip bentlerinin yapılması lazım. Askeriyenin altından geçen kanal maalesef yükseltisi az olduğu için sıkıntı oluyor. Köprünün hemen yanından askeriyenin bölgesinden geçen kanalın genişlemesi lazım. Devlet Su İşleri burayı genişletmeye hazır, amiralimiz ile görüşeceğiz. Erdemir'in karayolları ile bağdaşan o dar kesitin mutlaka genişletilmesi lazım. Bunlar yapıldıktan sonra yağmurdur seldir hiçbir problem kalmayacak. Askeriyenin dar kesitinin büyütülmesi Erdemir'in dar kesitisinin genişletilmesi ve tersip bentlerinin yapılmak suretiyle sıkıntı bitecek. Tüm mahallelerde yıkama çalışması başlatıldı. Çamurlar kazınılıyor yıkama işlemi yapılıyor. Mahalle mahalle başladı çalışmalar, vatandaşın şikayeti varsa mutlaka açıp bize söylesin.

CUMHURİYET COŞKUSU
Cumhuriyet Bayramı hazırlığına başladık, görkemli bir yürüyüş yapacağız, bu kez daha coşkulu bir 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama heyecanı içerisindeyiz. Yine hamsi festivali ile ilgili çalışmalarımız da başlıyor.?