Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, termik santraller ile ilgili açıklamada bulundu. 
Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan termik santrallerine karşı tepki gösteren Gürbüz, şöyle dedi:
Beyaz duman çıkan bacaları savunanlar, artık bölgede artan kanser vakası sayısını sigara içimine ve madenciliğe bağladılar. Bu yoğun dumanın, ister siyah çıksın ister beyaz, partikül ihtiva ettiğini, solunum yollarına geri dönülmez zararlar verdiğini herkes çok iyi biliyor. Dumanın beyaz çıkmasını su buharı olarak değerlendiren bazı yetkililer, dumanın beyaz çıkması için kireçle muamele edildiğini bilmiyorlar sanırım. Çatalağzı halkını yerinden yurdundan eden, mecburiyetten burada yaşama çabası içinde olan halkın sağlığını hiçe sayan termik santral kabusu bölgeyi tamamen etkisi altına aldı, her şey daha kötü olacak. Bölgede ısınma bilimsel olarak kanıtlandı, toprakların verimsizliği ortada, toz, kül, kömür partikülleri yaşam kalitesini sıfırın altına çekiyor. İnsana yaşama imkanı sunmayan teknolojinin neresi savunulabilir? Alınan soğutma suyunun balıkları nasıl katlettiğini, denize verilen suyun doğal yaşamı nasıl etkilediğini sık sık paylaştığımız videolarda izliyorsunuz.  Devlete ait Çatalağzı Termik Santrali'nin gücü revizyonlarla 300 MW'a yükseltildi.
Diğer tarafta ise 2010'da Eren Holding'e ait 160 MW'lık bir santral faaliyette. Daha sonra, başlı başına termik santral gibi olan, her biri 615 MW gücünde iki ünite eklendi. Böylece Türkiye'nin en büyük termik santrallerinden biri burada kurulmuş oldu. Santral kapasitesi büyüdükçe de mevcut sorunlar katlanarak artmaya devam ediyor.
Çatalağzı'na büyük bir liman yaparak kömür ithalatına başlayan özel firma şu an kendi ihtiyacını ithal kömürle karşılıyor. Bölgedeki diğer sanayi kuruluşlarına da kömür satarak bu ticaretten yüklü bir gelir elde ediyor. Sadece bulunduğu bölgeyi değil Kdz. Ereğli'ye kadar geniş bir alanda ciddi olarak sağlığımızı tehdit eder duruma gelen termik santraller konusunda yetkili herkesin ciddiyetle çözüm üretmesini bekliyoruz.