Ereğli’de yaşanan çöküşü rapor etme görevi ile yola çıkan Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Birliği Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi, TSO, Türk Metal Sendikası ve Şoförler Odası’nı ziyaret etti.

 

Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Birliği Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yaşar Balcı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi'ni ziyaret etti. 

 

TSO ZİYARETİ
Balcı, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte ziyaretlerinin ilkini gerçekleştirdiği TSO'da, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker ve oda yöneticilerine, çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
Ereğli ekonomisine yönelik hazırlıklarını yürüttükleri rapor çalışması için en önemli bilgi ve desteği TSO'dan alacaklarını belirten Balcı şunları söyledi: “İlçemiz gelişiyor büyüyor, ülkemizin genç nüfusuna göre bu da doğal bir durum. Ama Ereğli'den ekmek yiyen mali müşavirler olarak Ereğli'nin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğu tespitini yaptık toplantılarımızda. Zonguldak özelinde en büyük sıkıntı da devlet yatırımlarının yetersizliğidir. Bunun yanı sıra Erdemir ve madenlerde yaşanan özelleştirme sonrasında oluşan istihdam politikaları Ereğli'de iş yapan, sanayici, esnaf ve iş çevreleri ciddi bir daralma içerisine girdiler. Bu güne kadar mali müşavirler olarak ekonomik bilançolara ilişkin hiçbir çalışma ve açıklama yapmadık. Bu sefer TSO ile ortak istişare halinde böyle bir rapor hazırlayabiliriz diye bir görüşe vardık. Bir veri tabanı oluşturalım dedik. Bu çalışma hem kurumlara hem de siyasetçilere bir yol haritası olabilir. Belki mesleki etik gereği müşterimiz olan firmaların ekonomik durumu hakkında konuşamıyoruz ama totalde bir değerlendirme yapmak ve konuşmak zorunda olduğumuzu gördük. Bu çalışmayı sizinle beraber yürütmek ve sizden de destek istiyoruz.”

 

ERDEMİR’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ ÇÖKERTTİ
TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker de  Ereğli’de yaşanan çöküşün en önemli sebebinin Erdemir’in özelleştirilmesi olduğunu vurgulayarak, derneğin çöküşü inceleyecek bir rapor hazırlamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Tetiker, “Bilgin yoksa fikri yanlış beyan edersin. İnsanları yanlış yönlendirirsin. Sen de kendini kandırmış olursun ve sonuç alamazsın. Oysa bizim işlerimiz sonuç almaya dönük olmalı. Sonuç insanı olmak çok önemlidir.  Yapacağınız çalışmayı bu açıdan önemsiyorum. Önce gerekli bilgiler sağlanmalı, durum nedir ortaya konmalı ve buna göre çözümler, politikalar oluşturulmalı. TSO olarak bu çalışmanızda kapımız size sabahlara kadar açıktır. Gelin, istediğinizi sorun, anlatalım, beraber çalışalım” dedi.

 

SENDİKA ZİYARETİ
Balcı ve beraberindekiler, TSO ziyareti arkasından Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Balcı, sendika binasında gerçekleşen ziyarette çalışmaları hakkında bilgi vererek, Türk Metal Sendikası'nın 50. kuruluş yıl dönümünü kutladı ve “yaptığımız çalışmanın tek amacı var. Ereğli'nin durumunu tespit etmek ve çözüm aramak. Bunun dışında, birileri iddia da edebilir ama her hangi bir siyasi amacımız olamaz. Bu nedenle görüşeceğimiz kişi ve kurumların siyasi tutumu bizleri ilgilendirmiyor. Bilakis her siyasi görüşten kesimlerle temas içerisinde olmak isteriz. Bizim çalışmamızın dışında oluşturulan ve bizimle bağlantılı olmayan platform türü çalışmalar var. Biz gerekirse bu türden çalışmalarında ortaklaştırılmasını ve daha geniş ve kapsamlı bir çalışmanın yapılmasını da isteriz.” dedi.

 

“DESTEK VERMEK İSTERİZ”
Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Odabaş da, Balcı ve arkadaşlarının çalışmasını basından takip ettiklerini belirterek, “Ereğli'de artık olmayan bazı şeylerin olması lazım. Sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek Ereğli için çalışması güzel olur. Bu da birlik ve beraberlik içerisinde olur. Değişik defalarda söyledim. Biz sendika olarak Ereğli'nin menfaatine olan her çalışmanın içerisinde yer alırız. Çünkü bölgemizde bizim üyelerimiz ve bizler yaşıyoruz. Sonuçta bu bölge için yapılacak şeylerde bizler de elimizden geldiğince destek vermek isteriz. Ereğli için çağrıldığımız her platforma gelir ve yapmamız gerekeni yaparız. Çünkü Ereğli'nin artık ayrışmaya değil birlikteliğe ihtiyacı var. Özellikle belirtmek isterim, Ereğli'nin menfaati için herkesle dirsek dirseğe yürürüz ama kimsenin piyonu olmayız. İşin içine siyasi yaklaşımlar hesaplar girerse birilerinin yönlendirmesi olursa bunu kabul etmeyiz. ”