Ereğli Belediye Meclis Toplantısında konuşan Posbıyık gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tersip bentlerinin yapımı için harekete geçildiğini belirten Posbıyık, "Tersip bentlerini yapmadığınız zaman ne kadar istinat duvarı yaparsanız yapın seli engelleyemezsiniz. Yarın sağanak yağış olsa tersip bentleri taşınca Kabasakal ve Pençes'de sıkın tı çekiyoruz, sele teslim oluyoruz. Dere taşmazsa problem yok" dedi.

Milli Emlak Genel Müdürü ile yapılan görüşmeler sonucu Devlet Demir Yollarının hazineye olan borçlarının silinmesi kaydıyla bu araziyi hazineye devredilebileceğini söyleyen Posbıyık, arazinin devredilmesinin ardından belediyenin hazırlayacağı imar planı ile devlet dairelerinin bu bölgeye inşa edileceğini belirtti.

Belediye karşısında silah atılmasını Posbıyık şu sözlerle değerlendirdi: Tek üzüldüğümüz nokta tam şehir merkezinde polis ile belediye arasındaki parkta kuru sıkı olsun dolu sıkı olsun tabanca atıyor elini kolunu sallaya sallaya da gidiyor. Benim buna aklım ermiyor.

TOKİ'nin Ereğli'de yapacağı evlerin yüzde 25'ini anlaşma gereği belediyeye devretmesiyle çıkacak 125 dairenin öğrenci yurdu olarak kullanıla bileceğini bu konuda Kredi Yurtlar Kurumu'nun bu daireleri kiralayabileceğini vurgulayan Posbıyık, "Yeni öğrenci yurdunun kurulması yeni fakültelerin yapılmasını teşvik edeceğine inandığımız için bize kalan payların öğrenci yurdu olması yönünde" kaydetti.

Posbıyık, "Erdemir işçisinin maaşı inmiş perişan vaziyetteler, tersanelerde aylardır para alamıyorlar sigortam devam etsin hiç olmazsa onla vaziyeti idare edeyim düşüncesi var. Ereğli'nin vaziyeti çok berbat düzeyde herkesin dikkatini çekmek istiyorum herkesin sorumluluğu var. Ereğli krizden en fazla etkilenen yer oldu. Zonguldak’ta emekli de TTK’da çalışan işçi de aynı maaşı alıyor. Korkuyorum sosyal patlama olacak diye. Bu konuda yetkililerin mutlaka konuyu dikkate alması gerekmektedir” dedi.

Ereğli Belediye Mec lis Toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Başkanlığında gerçekleştirildi. Halkın ve ilçede oluşturulan kent konseyi temsilcilerinin meclis toplantılarında neler olup bittiğini görebilmeleri için alınan karara rağmen toplantıyı halktan 2 kişi, Kent Konseyi'nden de 1 kişi izlemesi halkın ne kadar duyarsız kaldığının göstergesi oldu.

DERE ISLAHI

Posbıyık gündeme ilişkin belediye meclis üyeleri ve basına yönelik yaptığı bilgilendirme toplantısında şu görüşlere yer verdi. "Son zamanlarda gündemde olan Milletvekili ile yaptığımız Ankara ziyaretleri ile ilgili özellikle dere ıslahı konularında Devlet Su İşleri ile görüştük önceki akşam Bayındırlık ve İskan Bakanı birlikte konunun üzerine gittik. Kendisi bizim mesleğimizden olduğu için önerilere kulak verdi. Dere ıslahı denilince sadece istinat duvarı yapılması ve tabanın temizlenmesi geliyor ama aslında tersip bentleri çok önemlidir.

TERSİP BENTLERİ

Tersip bentlerini yapmadığınız zaman ne kadar istinat duvarı yaparsanız yapın seli engelleyemezsiniz. Bu konuda çalışmaları olduğunu söylediler. Pençes Deresi ve Kabasakal deresinin tersip bentlerini bekliyoruz. 400 Bin TL'lik bir yatırım parası ayrıldığını ve ihaleye çıkma aşamasında olduklarını bize belirttiler. Bir sağanak yağışta maalesef tersip bentleri olmadığı için yarın da yağış olsa Kabasakal ve Pençes'de sıkıntı çekiyoruz, teslim oluyoruz. Dere taşmazsa problem yok. Yağan yağışları alt yapımız alıyor alt yapımızın alması için de arkadaşlarımız yeni çalışmalarını sürdürüyor. Dereler taştığı zaman belediye olarak yapacak bir şeyimiz olmuyor.

ARAZİYİ BEKLİYORUZ

Demir yollarının hazineye devri konusu oldukça önemli. Arazilerin devri için Ankara'nın yolunu tuttuk. Özelleştirme İdaresine, Devlet Demiryollarına bu sahayı veriyordu satışa çıkacaktı. Özelleştirme İdaresine gittik anlattık onlar almıyoruz dedi. Milli Emlak Genel Müdürü ile görüştük, hazineye olan borçlarının silinmesi kaydıyla hazineye, devlet demir yolları devredecek bu araziyi. Devredildiği zaman belediye tarafından hazırlanacak imar planı ile devlet dairelerinin bu bölgede inşa edilmesi gündeme gelecek.  Şuanda gözüken bir ilköğretim okulu yapılacak, savcılık binası, gümrük müdürlüğü, sahil sıhhiye ve liman başkanlığı oraya gelecek. Turgut Reis'in önündeki 2 bina okulun bünyesine katılacak.

TOKİ ANLAŞMASI
TOKİ ile ön görüşmeleri yaptık. Pek çok konuda mutabıkız. 116 bin m2'lik bir yerimiz var 600 tane konutu yapmış vaziyetteyiz. O konutlarda oturanların hepsi bize market, pazaryeri, karakol, okul lazım diye haykırıyorlar. Aslında benim gönlüm Ereğli'deki müteahhitlere bunu dağıtmaktan yanaydı. Sosyal tesisleri TOKİ yaptığı için TOKİ'ye verdik. Milletvekili Fazlı Erdoğan'ın ısrarı ile anlaşma yaptık. 665 tane yaptığı zaman yüzde 25'ini bize verecek. Tabi bir şartları var satılığa çıkardığı andan itibaren 6 ayda satılırsa. Böyle bir işlem olursa olay gerçekleşecek. Yok aksine tahminlerimiz tutmazsa onlar vazgeçebiliyor.

ÖĞRENCİ YURDU
Bizim amacımız TOKİ'nin yapacağı evlerin yüzde 25'ini bize verdiklerinde yaklaşık 125 tane ev oluyor. Bunları öğrenci yurdu yapmak istiyoruz. Öğrenci yurdu yaptığımız zamanda 500 tane öğrenciyi burada barındırabiliyoruz. Geçen gün rektörümüz ile bunu konuştuk. Kredi Yurtlar Kurumu olarak burayı kiralamaya hazır olduklarını belirttiler. Yeni öğrenci yurdunun kurulması yeni fakültelerin yapılmasını teşvik edeceğine inandığımız için bize kalan payların öğrenci yurdu olması yönünde.

PİYASADA KONUŞULUYOR
Piyasada her şey konuşulur çok laflar edilir, ediliyorda. Müfettiş incelemesi oluyor. Bundan önce bir müfettiş geldi, Sayıştay'dan ilçelere müfettiş gelmez. Buradan mali işler evraklarını Satıştay'a gönderir eğer hata bulurlarsa zimmet çıkarırlar veya eksikleri tespit ederler itiraz ederler bize yeniden gönderilir işlem tamamlanmış olur. Hiçbir zaman ilçeye müfettiş gitmez ancak bu sene operasyon yapılan belediyeler yerinde inceleme diye bir karar almış. Dolayısıyla operasyon yapılan yerlerden biri olduğu için Ereğli Belediyesi'de bunlaırn içerisinde var. 2008 Yılını incelemeye geldi. Piyasada gazetelerde çıkıyor arkadaşlar sormuyor Nezih Anıl, Turan Çınar yargılanıyor deniyor o tarihte biz görevde yoktuk.

TEHDİT ALIYORDUM
2008 Yılında incelemeye aldılar tabiî ki bir takım hataları gördüler bu hataların olduğunu Ereğli'de barbar bağıran adam bendim onun içinde tehdit alıyordum 2 sivil polis ile dolaşıyorduk. Bu yanlışları biliyorduk bizim üzüldüğümüz burada şu bunu yapanlara üzülmüyoruz bunu yaparken yanındaki memurlarımız işçilerimize de imza attırdıkları için onları sıkıntıya soktular. Benim için hiç önemli değil benim için hukuk önemli. Ereğli Belediyesi'ni maddi zararlardan kurtaracağız. Ereğli Belediyesi'nin prestijini kurtarmak önemli ve o da çok zor. Teftiş kurulları falan Ereğli Belediyesi'ne o geçen 22 aylık süre içerisindeki izlenim hırsız arsız diye belediye başkanından çalışanına kadar bu gözle bakıyorlar.

22 AYDA İSMİMİZ KÖTÜ OLDU
15 Sene belediyeyi ayağa kaldırabilmek için Avrupa ilişkiler festivallerle ayağa kaldırdık 22 ayda ismimiz çok kötü oldu. Bu yapılan suçlamalar yazılanların büyük bir bölümü palavra, sormadan yazıyorlar. Feshane de bir takım hikayelerden bahsediliyor büyük paralar var. Hediye vermek için Cumhuriyet altını almışlar 86 tane bunun hesabını istiyorlar. Sesli ve Keleş'den paraları istiyorlar. Lupanark'ı oraya koymuşsun bir lira gelmemiş deniliyor onların hesabını ve paralarını geri istiyorlar. Bize düşmanlığı olan bir takım yerlere mesaj vermeye çalışanlar bazı gazeteler hiç alakası olmayan yazıları yazıyor.

NANKÖRLERİ ÇIKARDIK
Neler olduğunu söylüyorum anlatayım. Dosyalar elimizde ne yazdığı belli. Belediyeden adam çıkarıldı deniliyor biz belediyeden nankörleri çıkardık adam çıkarmadık. Hiçbir zaman adam çıkarmadık herkese ekmek veririz, nankörleri sevmeyiz yanımızda barındırmayız.

SEÇİM YATIRIMIYDI
Halk Otobüslerinde fiyat uygulaması var bunun bizimle bir alakası yok. Benden evvelki dönemde halk otobüslerine zam verilmiş. Tam 1.35 öğrenci 0.85 alınıyormuş. Seçimler yaklaşınca aynı yönetim 5 Şubat 2009'da bunu tamda 1.25'e öğrencilerde 0.75'e indirmiş seçimler olduğu için. Mahkemeye gitmişler mahkeme karar vermiş hayır bunu indiremezsin, bu daha önce verilmiş diye karar verilmiş. Bunun bizim ile bir alakası yok yargı kararı ve yargı kararı uygulanıyor. Bilgi olarak kamuoyunun dikkatine sunuyorum.

HOŞ DURUMLAR OLMAMIŞ
Benim dönemimde Almanya'nın Düren'de bizi kardeş kent yapmak için çaba gösterdiler. Bakanlar kurulundan geçmek kaydı ile kardeş şehir olduk. Oraya İbrahim Güven, Arslangörür, başşoför gitmiş belediyeyi temsilen gitmişler. Orada hoş durumlar olmamış o yüzden ciddi bir şekilde bizim gelmemizi istiyorlar. Davet ettiler belediye meclis üyelerimiz ile gitme kararı verdik, hazırlığınızı yapıyoruz. Bu bir gezi falan değil zaten Ramazan ayı protokol imzalanacak.

DURUM KÖTÜ
Ereğli'de büyük sıkıntılar var. Belediye Meclis üyeleri olarak belediye olarak gerçekten bunu en fazla hissedenler biziz. Çok da ses çıkaramıyoruz. Ses çıkarınca bana ses yol, su, kanalizasyon işine bak diyorlar. Tersanelerdeki işçilerimizin durumu hakikaten çok kötü. 6 Aydır para alamayanlar var. Kriz geçirenler var krizi bahane edenlerde maalesef var. İnanın belediyeye gelen insanların büyük bir çoğunluğu açım işsizim diye geliyor. Evimize huzurlu gidemiyoruz, o kadar kötü olan insanlar var ki. Meclis üyeleri adına da bölgemizin yetkililerini uyarmak istiyoruz. Hatta Zonguldak'ı hükümeti uyarmak istiyorum. Sıkıntılar ve problemler var. Bunlar iyi gidiş değil, tecrübelerime dayanarak söylüyorum. İleriki günlerde bu devam ederse sosyal patlamalar olur.

ÇARŞININ GÖBEĞİNDE SİLAH ATILDI
Parkta bir adam silah atmış yok belediyeye atmış diyorlar yok böyle diyorlar. Belediyeye atsa ne yazar bizim Allah'tan başka kimseden korkumuz yok. Bize silah milah vız gelir tırs gider, umurumuzda bile değil. Tek üzüldüğümüz nokta tam şehir merkezinde polis ile belediye arasındaki parkta kuru sıkı olsun dolu sıkı olsun tabanca atıyor elini kolunu sallaya sallaya gidiyor. Benim buna aklım ermiyor. Delikanlı adamı biz karşımıza isteriz bizimle işi varsa çıksın karşımıza bize atsın. Silahın atması başka sebeplerden olabilir şundan olabilir dikkati çekmek istediğim konu toplumda büyük sıkıntılar var. Net bir şekilde bu sıkıntıları görüyoruz. Buradan sesimiz duyuluyorsa eğer Kaymakam'dan Valimize kadar yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz.

EREĞLİ ETKİLENDİ
Krizden en fazla etkilenen Karadeniz Ereğli oldu. Zonguldak'ta emekli yine aynı parasını alıyor TTK'dan maaş alanlar da aynı parasını alıyor ama Ereğli'de öyle değil Erdemir işçisinin maaşı inmiş perişan vaziyetteler, tersanelerde aylardır para alamıyorlar sigortam devam etsin hiç olmazsa onla vaziyeti idare edeyim düşüncesi var. Ereğli'nin vaziyeti çok berbat düzeyde herkesin dikkatini çekmek istiyorum herkesin sorumluluğu var. İşsizler ne kaymakama ne partilere gidiyorlar bize geliyorlar kendilerinden biri olarak bizi gördükleri için"