Ereğli’de bulunan ve sit alanı olarak kabul edilen Akheran Vadisinde arkeolojik kazı başladı. Başkan Posbıyık, alınan izinin ardından Ereğli Müze Müdürlüğü yetkilileri ile başlatılan kazı çalışmalarının 5 yıl sürmesi beklenen bir program olduğunu söyledi.

 

Ereğli Müze Müdürlüğü Arkeoloğu Enver Göçen ise yapılan ilk kazılarda lahit mermer kapağı bulunduğunu açıkladı.

 

Ereğli Süleymanlar Mahallesi’nde bulunan Akheron vadisinde 110 bin metre karelik alanda kazı çalışmaları başlatıldı. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Akheron vadisinin Ereğli’nin geçmişteki adıyla Herakleia Ponteike’nin izlerini taşıyan iki sit alanı bulunduğunu bunlardan birinin Cehennemağzı Mağaraları diğerinin Akheron Nekropol alanı olduğunu söyledi.

Süleymanlar Mahallesi’nde bulunan bu yerlerin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile sit alanı olarak kabul edildiğini, Ereğli Belediyesi’nin tüm arkeolojik kazı masraflarını karşılamayı taahhüt etmelerine rağmen söz konusu alanda bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılamadığını hatırlatan Posbıyık gazetecilere yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Akheron Nekropolisi, milattan önce 550 yılında tarih sahnesinde yer alan Herakliea Pontike Tiranlığı’nın mezarlık alanı olup bir başka dinsel mekan olan Cehennemağzı Mağaraları’nın sınırdaşıdır. Bildiğiniz gibi antik kentlerde kentin, sivil toplumsal, dinsel, kamusal amaçlı yapıları ve kullanımları yani yaşayan kent, kent surları içinde olup ölüler ise kent dışında nekropolis bir diğer adı ölüler kenti adı verilen bir alanda toprağa verilirdi. İşte arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı alan bu tür bir mekandır. Akheron Vadisi’nde yüzeyde görülenler Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının raporu sonucu birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilmiştir. On yedi yıl sonra bu alanda arkeolojik kazı çalışmasının başlaması yörenin geçmişinin aydınlatılması anlamında da önemli bir adımdır. Bu nedenle Ereğli Belediyesi olarak bu tür arkeolojik çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Hedefimiz ilçemizin başta kent merkezindeki arkeolojik sit alanları olmak üzere ilçe kırsalındaki diğer arkeolojik sit alanlarında da arkeolojik kazı çalışmalarını başlatarak yörenin toprak altında kalan tarihsel arkeolojik ve ekinsel değerlerini gün yüzüne çıkarmaktır. Lahit ve mezarlıkların bulunduğu tahmin edilerek bu alana sit alanı denildi. Belki arayacağımız lahitler, mezarlıklar,  110 bin metre karelik bir alanda olacak. Belki bu kazı uzun yıllar sürebilir önümüzdeki 5 yıllık bir program var önümüzde. Belediye olarak her türlü finansmanını, işçi ücretini aldık. Önemli olan tarihin ortaya çıkmasıdır. Ereğli Belediyesi ve kent halkı olarak Akheron Vadisi Nekropol Alanında başlatılan arkeolojik amaçlı kurtarma kazısına izin veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz.

Ereğli Müzesi Arkeoloğu Enver Göçen, 1 Ağustos tarihi itibari ile kazı çalışmalarının 3 ayrı noktada başladığını hatırlatarak, “Bu çalışmalar sonucunda lahit bir mermer, lahit kapağı bulundu. Bu alandaki çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 Posbıyık, Tarihi Kentler Birliği tarafından projeye de 10 bin TL’lik kaynak da aktarıldığını söyledi.