Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından 20. Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında Ereğli Belediyesi tarafından sağlanan servis araçları ile Tarihi ve Turistik Yerler Gezisi gerçekleştirildi.

 

Gezide ziyaret edilen ilk yer Ereğli Müzesi oldu. Müze restorasyonu devam ettiğinden gezinin rehberliğini yapan Dernek 2.Başkanı Tarihçi Yazar Gürdal Özçakır tarafından, etkinliğe katılan 70 civarında katılımcıya müze bahçesinde Ereğli'nin mitolojik ve yakın tarihi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verildi. Kdz. Ereğli Müzesi'ne gerçekleştirilen ziyaretin ardından grubun ikinci durağı 19. yüzyıldan günümüze kalan Rum Kilisesi oldu. Sonrasında ise Cehennemağzı Mağaraları'na geçildi. Mağaraların mitolojik efsaneleri konusunda ayrıntılı bilgiler alan ziyaretçilerin, Ereğli ve Ereğli Tarihi ile ilgili edindikleri bilgiler karşısında hayranlık ve şaşkınlık duydukları gözlendi. Ziyaretçi grubu daha sonra Çeştepe ve Kaletepe'yi de gezerek bilgiler aldılar. Son olarak Balı Köyündeki tarihi su kemerleri kalıntıları ziyaret edildi. Geziye katılanlar hatıra fotoğrafları çektirerek, yaşadıkları anları ölümsüzleştirdiler. Dernek 2.Başkanı Tarihçi Yazar Gürdal Özçakır gezi ile ilgili tarihi bilgiler ve tanıtım yapmanın yanında şehrimizin Herkül gibi mitolojik bir değeri, Cehennemağzı Mağaralarını, Argonat Seferi ve Altın Post Hikayesini ve Çeştepede bulunan tümülüsü yeterince tanıtamadığını bunların hepsinin birer marka değer olduğunu belirtti. Bu geziye ayrıca geniş bir katılım desteği veren Kdz. Ereğli Turizm Elçileri Derneği üyeleri çalışmalarını yansıtan tanıtım broşürlerini dağıttılar.
Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği aynı gün içinde bir başka etkinlikle de festivalde rol aldı.

 

Artık klasik halen gelen “En Güzel Uçurtma” ve “En Yüksekteki Uçurtma” Yarışmasına toplam 95 yarışmacı katıldı. Sıralama şu şekilde oluştu: En Güzel Uçurtma Yarışması Zeynep Akın, Berkay Akçıl, Tümay Akın, En Yüksekteki Uçurtma Yarışması  Mertcan Körpe, Seçil Deniz, Umut Akan.