“Tunalı Hilmi, Karadeniz Ereğli’de Kaymakamlık yaptığı dönemde, yenilikçi, halkla doğrudan iletişim kuran bir anlayışın temsilcisi olmuştur.”

Kdz. Ereğli’nin tarihine sahip çıktığını bir kez daha ortaya koyan etkinlikte, eski Kaymakamlardan Tunalı Hilmi’nin heykeli açıldı. Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından yaptırılan heykel İnönü Parkı’nda düzenlenen törenle açılırken, yapılan konuşmalarda Tunalı Hilmi’nin vizyonuna vurgu yapıldı.

Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır ve Milletvekili Ünal Demirtaş’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık “Tunalı Hilmi vizyonu, bakış açısıyla, cesur adımlarıyla görev yaptığı Anadolu topraklarında iz bırakmış büyük bir tarihi kişilik.” Dedi.

Tunalı Hilmi’nin, Ereğli’nin kurtuluşu sürecindeki mücadelesiyle, işçi hakları, kadın hakları başta olmak üzere vatan sevgisiyle yaptığı bütün hizmetleri nedeniyle Ereğli’miz için ayrıca büyük bir anlam taşımaktadır” diyerek konuşmasına başlayan Posbıyık açıklamasına şöyle devam etti:

“Jön Türk Hareketinin Türkiye’deki aydınlanma sürecinin öncülerinden olan Tunalı Hilmi’nin heykelini Ereğli’ye kazandırmaktan biz Belediye Başkanı, Meclis Üyelerimiz olarak çok büyük mutluluk duyuyoruz. O’nu burada İnönü Parkı’nda aynı zamanda Osman Zeki Hocamızın en önemli tablosunu çizdiği bir yerde halkımızla tanıştırmaktan onların önünde bu büyük heykeli açmaktan büyük gurur duyuyoruz.

Aynı zamanda bunu Ereğli’nin kurtuluşunun 100.’ncü yılında açmak ayrı bir onur. Sempozyum üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Onların da önerisidir Tunalı Hilmi’nin burada heykelinin yapılması konusu. Bizler Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarını Zonguldak’a ve Ereğli’ye hizmet etmiş Ereğli’nin bağımsızlığı için mücadele etmiş, önderlerimizi asla unutmayacağız. Gelecek kuşakların bu bilinçle olmasını sağlamak için en önemli değerlerimizden biridir bu.

Tunalı Hilmi, İstanbul’un işgali ve Meclis-i Mebusanın dağılması üzerine Ankara’ya geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Bolu’yu temsil etti. Mayıs 1920’de Ereğli’yi işgal etmek isteyen Fransa’ya karşı direnişi örgütledi.

Tunalı Hilmi, Karadeniz Ereğli’de Kaymakamlık yaptığı dönemde, yenilikçi, halkla doğrudan iletişim kuran bir anlayışın temsilcisi olmuştur. Kadın Hakları konusunda cesur adımlar atmıştır. Kadın Haklarını Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk kez dile getirenler arasındadır. Yoksul ve kimsesizlere ev, tarla, sermaye veya çiftlik aletlerini sağlamak amacıyla büyük adımlar attı. Karadeniz Ereğli’ye Evlendirme Cemiyetini ilk Karadeniz Ereğli’de kurdu. Zonguldak’ın ilk milletvekili olan Tunalı Hilmi bey Zonguldak kömür havzası içinde işçilere yönelik çalışmalar yaptı. 1925 yılında 25 yataklı Amele Hastanesinin kurulmasına ve taş kömürü havzasıyla ilgili düzenlemelerin yapılmasında öncelik etti. Ayrıca Amele Birliğini kurarak Türkiye’de sosyal güvenlik kurumu ile sendikalaşmanın temelini atmış oldu.

Tunalı Hilmi Beyin bu özelliklerinden yola çıkarak 100. Yıl sempozyumunu düzenleme komitemiz heykelinin Ereğli’nin en merkezi yerine dikilmesi konusunu gündemlerine aldı. Bu heykel Ereğli’mizin kurtuluşunun öncülerinden olan Tunalı Hilmi beyin büyük Türk Milliyetçiliğini vatan sevgisini ve Ereğli’ye yaptığı hizmetleri unutulmaz kılacaktır. Bu vesileyle yolumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur diyen Nimet Hoca başta olmak üzere Müdafa-i Hukuk Cemiyetimize ve bu mücadeleye katılanlara sonsuz saygılarımızı sunuyoruz. Bu ülkenin bağımsızlığı ve özgürlüğü uğruna hayatlarını hiçe sayarak mücadele vermiş tüm şehit ve gazilerimizi minnetle rahmetle anıyorum.”

Posbıyık’ın ardından Kaymakam İsmail Çorumluoğlu konuştu. Çorumluoğlu, Tunalı Hilmi’nin heykelinin açılışını kadirşinaslık olarak gördüğünü belirtip konuyu Gazi Alemdar Müze Gemisine İstiklal Madalyası verilmesine getirerek bu konuda üzerlerine düşün sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti.

Daha sonra heykelin kurdelesi kesildi.