Çatalağzı Beldesinde Eren Enerji tarafından yapılan termik santralin çevreyi kirlettiği iddialarına, Genel Koordinatör Erol Orhan yanıt verdi. Çevre derneği yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi.

Çatalağzı beldesinde 3 yıl önce yapımına başlanılan ve işletme çalışmaları başlayan Eren Enerji Termik Santrali’nin çevreyi kirlettiği iddiaları üzerine, kuruluşun Genel Koordinatörü Erol Orhan gazeteciler ve çevre derneği yöneticileri ile buluştu.

İL ÇEVRE MÜDÜRÜ DE KATILDI

Zonguldak Valiliği aracılığı ile gerçekleştirilen toplantıya Çevre İl Müdürü Nazmiye Uzun, Valilik Basın Halkla İlişkiler Müdürü Asiye Anılmış, Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Günvar ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ÇEVRE ADINA OLMUŞTUR

Eren Enerji Termik Santrali’nde gerçekleştirilen toplantıda, Eren Enerji Genel Koordinatörü Erol Orhan şu açıklamalarda bulundu: “Böyle bir toplantıyı valilik kanadıyla haber vererek gerçekleştirdik. 1360 megavat gücünde termik santral kuruldu. Ufak tefek çevre adına olumsuzluk olmuştur. Ama sistemimiz artık işletme aşamasına geldi. Her ne kadar deneme üretimi aşamasında olsa bile, çevreye karşı aldığımız tedbirler var. Çevreye duyarlı tedbirlerimiz var. Basında zaman zaman bir takım bilgisizlikten kaynaklı bir takım iddialar oluyor. Aslında işin doğrusunu anlatmak için bir araya geldik. 3 yıl kadar bir zaman içerisinde santrali tamamladık. 2008 krizini de düşünürseniz, bu işi başaran tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yabancı firmalarla geceli gündüzlü çalışarak bu santrali tamamladık. Bu proje aynı zamanda Avrupa’nın ilk üç projesi arasına girdi. Bundan da gurur duyduk. Şu anda işletmemiz çalışmalarına devam ediyor. Tesisimiz entegredir. Bunun yanında bir de limanımız var. Karadeniz’in en büyük limanlarından bir tanesidir. Büyük okyanus gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği bir limandır. Zonguldak’a nasip olması bizim için gurur meselesidir.”

İL ÇEVRE MÜDÜRÜ AÇIKLIK GETİRDİ...

Bacadan çıkan dumanın tehlikeli olduğu iddialarının konuşulduğu toplantıda, Çevre İl Müdürü Nazmiye Uzun, duruma açıklık getirdi. Bacadan çıkan dumanın renginin atmosferin rengiyle alakalı olduğunu söyleyen Uzun, çevre derneğine deniz suyunu örnek gösterdi. Toplantı sonrası alınan analiz sonuçlarında ise değerin sınırların yarısı olduğu ortaya çıktı. Bacadan çıkan su buharında gölgeleme olduğunu söyleyen Uzun, “Bacadan çıkan dumanlar tamamen göz yanılmasıdır. Atmosferin rengiyle de biraz alakalıdır. Hava pusluysa o dumanı koyu görüyorsunuz. Renk yoğunluk farkından ortaya geliyor. Yoğun bir toz veya kurum çıkıyor olsa o kurumu dumanla bacanın hemen arasında görmeliyiz. Elinize aldığınızda denizin suyu mavi olmuyor. Tıpkı onun gibi gölgeleme var.

FARKLI BİR RENK YOK

 Ötekinin içerisinde SO2 de olabilir, diğer gazlarda olabilir. Kurumun buhar olduğundan farklı bir rengi yok. Analiz sonuçlarını alacağız, yorumlayacağız. Tamamen konsantrasyona bağlıdır. Denizi nasıl renkli görüyorsanız, buharı da öyle renkli görebilirsiniz” diye konuştu.
Termik santralin bacalarından siyah duman çıktığını söyleyen Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Günvar ise, Genel Koordinatör Erol Orhan’a hava kirliliğinde faktör olup olmadıklarını sordu. Bu soruya ise Orhan, gönüllerinin rahat olması gerektiğini söyleyen bir cevap verdi. Günvar, “Okuyarak araştırarak öğreniyoruz. Biz sonuçta gönüllü bir kuruluşuz. İtiraz ettiğimiz konuyu da araştırarak itiraz ediyoruz. Bana göre iki bacada siyah duman vardı. Bunu bilimsel ağızlardan dinlerim ama benim merak ettiğim bir konu var. Gerçekten aydınlanmak istiyorum. Sizler hava kirliliğinde faktör olmadığınızı çok net bir şekilde söyleyebilir misiniz? Bilimsel olarak ölçen her türlü aygıtınız var. Gönlümüzün rahat olabileceğini söyleyebilir misiniz?” dedi.

“ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ DENETLİYOR”

Zonguldak’a yaptıkları yatırımların bitmediğini söyleyen Eren Enerji Genel Koordinatörü Erol Orhan, çevre izni başvurularını yaptıklarını söyledi. Çevre ile ilgili yaptıkları yatırımın 2 milyon Euro olduğunu belirten Orhan, “Verilerin çıktılarını alırsınız. Henüz yatırımlarımız bitmedi. Çevre izni başvurusunu yaptık. Bu güne kadar çevre ile ilgili şurada yaptığımız yatırım 2 milyon Eurodur. Burada hangi kanalizasyon arıtılarak dereye veriliyor. Üç tane paket arıtma var. Eksikler olunca tamamlarız. Çevre müdürlüğü devamlı denetliyor. Bizler de örnekler alıyoruz. Eğer tehlikeli atık çıkarsa, onu bertaraf etmek zorundasınız. Biz ithal kömür kullanıyoruz. TTK kömürü de kullandık ama kayda değer bir şey çıkmadı. EPDK’dan öyle izin alındı. Tamamını TTK’dan alırsak bize yetiştiremezler. İthal ettiğimiz kömür çok daha bizim dizaynımıza uyuyor. TTK kömüründe kül oranı yüzde 45-50’lere çıkıyor. Ancak ithal kömürde çok daha düşük. Çinli firmanın çalışanlarının yarısından çoğu ülkelerine döndü. 120 kişilik kadro ile kilit noktada olacaklar. Bizim teknisyenlerimiz de Çinliler ile birlikte çalışacak. Onlar burayı tek başlarına işletebileceklerini söyledikleri anda Çinli çalışanları göndereceğiz” dedi.

ORTAKLAŞA PROJE İSTEĞİ

Ziyaretçilere santralin çeşitli bölümlerini gezdiren Orhan, laboratuarda yaptığı açıklamada ise çevreye ve eğitime önem verdiklerini söyledi. Çevre dernekleri ve sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa projelere ortak olmak istediklerini dile getiren Orhan, konuşmalarını şöyle tamamladı:
“Sivil toplum örgütlerinden mantıklı yapılabilir projelere de destek vermeye hazırız. Bunu her zaman söylüyoruz. Eğitime de destek veriyoruz. Bilhassa Çatalağzı, Muslu gibi bölgelere ilköğretim okulu lise gibi okul planlıyoruz. Ama şu anda olacak iş değil. Modern, çağdaş okul projemiz var. Ana temamız çevreye saygı ve eğitime destektir. Çevre dernekleri ve sivil toplum örgütleri ile ortaklaşa projelere ortak olmak istiyoruz.”

ÇİNLİLER NE YİYOR!..

Heyet, ziyaretlerin ardından termik santralden ayrıldı. Çevre Koruma Derneği Başkanı Kutlu Günvar, termik santralin yapımında çalışan Çinli işçilerin ne yediği konusunda bir soru sordu. Bu soru ise salonda gülüşmelere neden oldu. Orhan ise, işçilerin vejetaryan olduğunu söyledi.