Eğitim ve Aile Danışmanı Uzman Psikolog Neriman Kara, evli çiftlerin bir birini kendi istediği şekilde değiştirme çabasına girmemesi gerektiğini söyledi. 

    Neriman Kara, Tüm Çalışanlar Platformu (TÜÇAP) Derneği tarafından Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'İlk Günkü Gibi - Aile İçi İletişim' konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.
    Evli çiftlerin birbirini değiştirmeye çalışmasının yanlışlığına dikkat çeken Kara, "Kiminle evlenmek isteriz. Sevdiğimiz kişiyle. Zamanla aynı şeyler sıkıcı gelmeye başlar. Farklılıklardan hoşlanırız. Evlendikten sonra bazı şeyleri eleştirmeye, eğmeye, bükmeye başlarız. Bizim gibi olmasını isteriz, değiştirmeye çalışırız. Oysaki planlı terbiyede eğmek, bükmek hele hele yontmak hiç yoktur. dedi.

    "İNSANLAR GİBİ EVLİLİKLER DE FARKLIDIR"
    Seminerdeki uzun süre evli olan çiftleri tebrik eden Kara, insanların birbirine benzemediği gibi evliliklerin de bir birinden farklı olduğunu kaydetti.
    Anne-babaların evlatlarına evlilikle ilgili nasihat verirken, kendi evlilikleriyle çocuklarının evliliklerinin aynı olacağı yanılgısına düştüğüne vurgu yapan Psikolog Kara, şöyle devam etti: Her insan birbirinden farklı. Dolayısıyla ilgi ve ihtiyaçlar da çözüm yolları da farklılık arz ediyor. Örneğin bir anne, kızına nasihat verirken kendi eşinden edindiği tecrübeleri aktarıyor. Hâlbuki kızının eşi (damadı) ile kendi eşi aynı fıtrata sahip değiller. Bu nedenle insanlar gibi evlilikler de farklı açıdan ele alınmalıdır.

    "GENÇ ÇİFTLERİN DESTEK ALMASI OLUMLU GELİŞME"
    Genç çiftlerin sorun yaşamadan önce aile danışmanlarına giderek destek almasının giderek yaygınlaştığını dile getiren Kara, Günümüzde çiftler sorun yaşamadan da aile danışmanlığına başvurarak destek alıyorlar. 'Biz nasıl birbirimizi daha iyi anlayıp mutlu oluruz?' diye nişanlıyken bile bize başvuranlar oluyor. Eskiden boşanma aşamasına gelindiğinde bize müracaat ederlerdi. Şimdi bu konuda güzel bir gelişme yaşanıyor. Evlilikte önemli olan eşlerin birbirini sürekli değiştirme çabası içine girmemesidir. şeklinde konuştu.

    "KADINLAR SÜREÇLE ERKEKLER SONUÇLA İLGİLENİR"
    Kadınların süreçle, erkeklerin ise sonuçla ilgilendiğini ifade eden Kara, Kadınlar her şeyle ilgilenir, her detaya bakar; ama erkekler 'evlendik işte' diye düşünür. Bayanlar evlilik öncesinde örneğin erkek tarafı çiçek getirmemiş olsa bunu asla unutmaz. Ama erkek sonuçta evlendik ve birbirimizle aile olduk geçinip gidiyoruz diye düşünür. Sonuç odaklıdır. Hâlbuki kadın eşiyle konuşmak, aslında istediği eşi tarafından değerli olduğunun gösterilmesidir. 'Seni dinliyorum, sana değer veriyorum, seni anlamak istiyorum' şeklinde bir tavır görmek ister. diye konuştu.
    TÜÇAP Yönetim Kurulu Başkanı Akın Örek'in de kısa bir konuşma yaptığı etkinliğe Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz ve çok sayıda çift katıldı.