Tıkalı damarların balon ve stentleme işlemi ile açılması, kalp krizine erken müdahalede hayatta kalma başarısını yüksek oranda arttırıyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Anjiyografi Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Bölümü Koroner Anjiyografi Ünitesi'nde görevli ekipler, göğüs ağrısıyla başvuran, kalp krizi ile gelen hastaların tıkalı damarlarını açıyor. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, kalp krizine erken müdahalenin hayat kurtardığını belirtti.

KALP DAMAR HASTALIKLARI

En önemli ölüm nedenlerinden birisinin de kalp damar hastalıkları olduğu vurgusunu yapan Aydın, Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenlerinin en önemli sebeplerinden biri de kalp damar hastalıklarıdır. Kalp damarları hastalıkları içerisinde de en sık ani kalp ölümüne sebep olan durum bilindiği gibi kalp krizidir. Kalp damar hastalıklarının toplumumuzda ciddi oranda bir risk oluşturduğunu hepimiz bilmekteyiz. Türkiye'de yaklaşık 300 bin 400 bin yıllık kalp krizi ve bu duruma bağlı ölümler olduğunu biliyoruz. Bilindiği gibi kardivasküler hastalıklar yani kalp damar hastalıkları tüm dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sırada yerini koruyor diye konuştu.

GÖĞÜS AĞRISI ÇOK ÖNEMLİ

Göğüs ağrılarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Aydın, kalp krizi sırasında yeterli bilince sahip olunmadığına dikkat çekti. Göğüs ağrısının ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Aydın, şöyle dedi: Kalp krizi geçirdiğinde hastanın asıl belirtisi göğüs ağrısı şeklinde ortaya çıkıyor. Göğüs ağrısı tipik göğüs ağrısıdır. Göğüs ön duvarında yanıcı baskı tarzında bir ağrıdır. Her zaman böyle olmayabilir. Hasta şiddetli ağrıyla, bilinç bulanıklığıyla, baygınlık hatta ani ölümle sonuçlanan durumlar olabilir. Genelde gördüğümüz bir göğüs ağrısı, sırta, boyuna ve kollara yayılan bir ağrıdır. Bundan dolayı hasta ciddi bir rahatsızlık hisseder. Bazı durumlarda bu şiddetli bir göğüs ağrısı şeklinde olmayabilir. Bu her hastaya göre farklılık arz edebilir. Ama göğüs ağrısı olduğunda hastanın, bunun hayatını tehdit edebileceği, ölümle sonuçlanabileceği, ciddi bir kalp krizinin de bir belirtisinin de olduğunu bilmesinde fayda var.

5 KİŞİDEN 1'İNDE KRİZ

Yapılan çalışmalarda, toplumun beşte birinin yani her beş kişiden bir tanesinin çok yakın bir ailesinden birisi yada tanıdığı birisinin kalp krizi kaynaklı bir ölüm olduğu biliniyor. Fakat toplumun tamamı kalp krizi geliştiğinde, birisi kalp krizi geçirdiğinde ya da kendisi kalp krizi geçirdiğinde ne yapılması gerektiğine dair yeterli bilinçlenmediğini biliyoruz. O nedenle biz hekimler ve sağlık personelleri olarak topluma karşı böyle bir önemimiz ve görevimiz var. Göğüs ağrısı ciddi bir iş ciddi bir sağlık sorunudur. Göğüs ağrısı olduğunda mutlaka ama mutlaka özellikle şiddetli göğüs ağrısı, yaygın, baskı ve yanıcı göğüs ağrısı olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Türkiye'de yaygın bir 112 Acil Sağlık Hizmetleri yaygınlaştırıldı ve çok işler bir halde. Çok ciddi bir sağlık hizmeti sunuyor. 112 Acil Sağlık Hizmetleri'ni hızla arayıp bu şekilde sağlık kurumuna başvurması gerekir.

"BU AĞRI CİDDİYE ALINMALIDIR"

Her göğüs ağrısının kalp hastalıklarına bağlı olmayacağını ama yine de sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine dikkat çeken Aydın, şöyle devam etti:
En önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ön duvarında şiddetli bir ağrı olur. Her durum her göğüs ağrısı kalp krizi olmayabilir. Göğüs ağrısı çok ciddi bir kalp krizinin belirtisi olabilir. Dolayısıyla göğüs ağrısı olduğunda sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Eğer kalp kökenli bir ağrı değilse zaten sorun yok. Ama çok ciddi bir kalp krizinin bulgusuysa bu ağrı, hastada ciddi problem oluşturacağı için her göğüs ağrısı ciddiye alınmalıdır. Bu durumdu sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ciddi bir kriz durumunda sonuçta hastanın hayatını kaybedeceğini bilmek gerekir. Kalp krizinin birkaç tedavisi var. Bunlardan bir tanesi pıhtı eritici ilaçlarla yapılıyor. Fakat dünyadaki son gelişmeler doğrudan anyiografi merkezine alıp anjiyo plasti işlemi yapılarak kalp damarının balon ve stentleme işlemiyle açılmasının çok daha hayat kurtarıcı, tam damar açıklığının sağlanmasında çok daha yüksek başarı göstermektedir. Merkezimizde göğüs ağrısıyla gelen kalp krizi tanısı konulmuş hastalarımızı alıp işlemlerini yapıyoruz. Bilindiği gibi kalp krizi geçirdiğinde tıkalı damar hastanın tüm dolaşımını sağlayan temel merkez kalptir. Kalpteki bu damardaki tıkanıklık hızla dakikalar içerisinde kalp kasının ölümüne neden olur. Ne kadar erken müdahale edilirse ne kadar erken damar açıklığı sağlanırsa ölmekte olan kalp kasının kurtarılması anlamına gelir. Canlılığının tekrar sağlanması anlamına gelir. Ne kadar gecikirse, tıkalı olan damar ve o damarın beslediği kalp dokusu ölür. Nekroz dediğimiz hücre ölümü başlar. Hasta bundan sonra kalp yetmezliği ile boğuşur yada hayatını kaybeder. Yani hastanın hayat beklentisini çok kısaltmış olur yada ölümüne yol açmış olur.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

Kalp krizi geçiren hastaya erken müdahalenin hayat kurtardığını belirten Prof. Dr. Mustafa Aydın, merkezdeki çalışmalarını şöyle aktardı:
Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Anjiyografi Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ünitesi'nde çalışan koroner anjiyografi ünitesinde göğüs ağrısıyla başvuran, kalp krizi ile gelen hastaları, 112 aracılığıyla bize ulaştırılmış hastaları hızla anjiyografi, anjiyo plasti merkezine alınmaktadır. Doğrudan hastanın koroner damarlarına balon ve stentleme işlemini yapıyoruz. Hızla hastanın tıkalı damarını açıyoruz. 112 aracılığıyla bize ulaştırılmış hastaları hızla anjiyografi, anjiyo plasti merkezine alınmaktadır. Doğrudan hastanın koroner damarlarına balon ve stentleme işlemini yapıyoruz. Hızla hastanın tıkalı damarını açıyoruz. Dolayısıyla yapılacak bu işlem çok ciddi bir katkıda bulunacaktır. Hastanın hayatına ve sağlığına. Bu merkezimiz 24 saat ve tatillerde, geceleri sürekli hazırdadır. Ekibimiz hazır bulunmaktadır. Hastaları hemen işleme almaktayız. Bu hastanın erken dönemde başvurması, hızla merkeze ulaşması ve hızla işlemin yapılması hastanın sağlığına yapılacak çok ciddi bir katkı olarak düşünmekteyiz. Bu imkanımız Türkiye'de çok merkezde sağlanmaktadır. İlimizde de merkezimizde fakültemizin bünyesinde anjiyo plasti merkezinde bu imkan sağlanmaktadır. Çevre hastanelerde de uygun olan hastalar hızla merkezimize yönlendirilmekte ve bu işlem gerçekleştirilmektedir.