İbn-i Sina Ödülü; kent sınırları içinde bulunduğu ortamda (okulunda, mahallesinde, işyerinde, yöresinde) kültür ve sanatın yaygınlaşması için emek veren, sanatın insanlarla buluşması için gönüllü ortam yaratan kişilere verilmek üzere 2012 yılında ilk kez konmuş, İbn-i Sina'ya ait "Bilim ve Sanat takdir edilmediği yerden göç eder" sözü ise, ödül isminin seçilme gerekçesi olmuştu.

 

Zonguldak Kömür Havzası üzerine yayınlanmış beş kitabı bulunan Erol Çatma emekli maden işçisi... Asker İşçiler, 1965 Madenci Direnişinin Öyküsü, Kömür Tutuşunca, Zonguldak Madenlerinde Hükümlü İşçiler başlıklı kitapları Türkiye emek hareketi üzerine yazılan yayınlarda kaynak olarak gösteriliyor. Çatma'nın yeni kitabı şu anda baskıda bulunuyor. Kitap, 'Zonguldak Taşkömürü Havzası Tarihi, Birinci Kitap, 1840-1865' başlıklı son yayınının devamı olarak yıl sonunda raflardaki yerini alacak.

 

İlk Ödül 2012'de verildi

Emekli öğretmen, yontu ve mask sanatçısı Mehmet Türkçelik 2012'de Karaelmas İbn-i Sina Ödülü'nün ilk sahibi olurken, Yrd.Doç.Dr. Mustafa Yüce ve Dr.Yücel Namal 2013 yılı, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi, sanatçı Yrd. Doç. Kutlu Gürelli ile gazeteci M.Çetin Sezgin 2014 yılı, karikatürist-yazar Mete Arif Tokmak 2015 yılı ve kent tarihi araştırmacısı, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman 2016 yılı ödülünü aldı.

 

İbn-i Sina Kimdir?

İbn-i Sina, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazıların 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser ortaçağ üniversitelerinde okutulmuştur.