Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Kdz. Ereğli Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğu, tarihin akışı üzerinde Türk Ulusu’nun belirleyici rolüne dikkat çekildi.

ADD Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklaması şu şekilde:

“Ulus olma bilincinin tohumlarının atılarak, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasına zemin hazırlayan, bir prestij ve azmin mücadelesidir.

 

Çanakkale  Savaşı, ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmış, milletimiz, 250 binden fazla  evladını bu savaşta şehit vermiştir.

 

Vatan toprakları için, canlarını seve seve vererek; bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi, sarsılmaz inançları, eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz, aziz şehitlerimiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir destan yazmıştır.

 

Vatan topraklarını savunmak için askerlerine  “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölümü emrediyorum” diyen Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Zaferinden tam 19 yıl sonra, Çanakkale’de hayatını kaybeden düşman askerleri için: ”Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanının toprağındasınız huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarımızı dindiriniz! Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.” diyerek bütün dünyaya eşi olmayan barış, hoşgörü ve uygarlık mesajını vermiştir

 

Çanakkale Zaferi’nin… Yıldönümünde,

 

Büyük Önder Atatürk'ü,

 

Çanakkale Şehitlerimizi ve bugüne dek vermiş olduğumuz tüm şehitlerimizi, bir kez daha saygı ve şükranla anıyoruz.

 

Ruhları şad olsun…”