Zonguldak'ta, genç yaşında parkinson hastalığına yakalanan emekli belediye işçisi, 24 yıldır yemek yiyemiyor. Son 10 yıldır yatağa bağlı yaşayan Mehmet Çiftçi, uzanacak yardım elini bekliyor.

Kozlu?da çaycı olarak çalışan Mehmet Çiftçi (56), 1982 yılında titreme ve hareketsiz kalma gibi dengesiz hareketler nedeniyle hastaneye götürüldü. 1984 de parkinson hastalığı teşhisi konulan Çiftçi, 10 sene ilaç kullanınca kontrolsüz hareketleri gittikçe hızlandı. Zapt edilemez hal alan Çiftçi, kendisine ve çevresine zarar vermeye başladı. Ailesi tarafından yatağa bağlanarak kontrol altına alınan Çiftçi, daha da ağırlaştı. Sabahları evin içerisinde ailesinin de yardımıyla gezinen Mehmet Çiftçi, bir buçuk sene önce düşmesi sonucu kalça kemiğini kırdı. Ameliyatı riskli olması nede niyle kırık kalçası ile yaşamını sürdüren Mehmet Çiftçi, sürekli ya tarak yaşamını sürdürmeye başladı. Yutma atma fonksiyonlarını kaybeden Mehmet Çiftçi, hastalığı süresince önce burnundan son olarak göbeğinden beslenmeye başladı.

İHTİYAÇLARI KARŞILANAMIYOR

26 yıldır yemek yiyemeyen Mehmet Çiftçi, hazırlanan mamalarla ihtiyacını karşılıyor. Şırıngalar ile torbalara hazırlanan mamalar Çiftçi'ye göbeğinden enjekte ediliyor. Tuvalet ihtiyacını bile karşılayamayan Çiftçi, sürekli bezleniyor. Mamalar, yatalak olması nedeniyle akciğerlerine kaçan Çiftçi'nin, balgamı makine yardımıyla çıkarılıyor. Sürekli ağzı açık kalan Çiftçi konuşamazken, titremeler haricinde hiçbir organını hareket ettiremiyor. 1984 yılından itibaren, yemek yiyemeyen Çiftçi, çarşıya hatta tuvalete bile gidemez oldu.  Eşinin hastalandıktan sonra kendisine zarar vermek için girişimde bulunduğunu söyleyen 32 yıllık eşi Hatice Çiftçi (50), şöyle konuştu: "Eşim, ilk zamanlarda dengesiz hareket lerde bulunmaya başladı. Kendini sağa sola vuruyordu. Bize de zarar vermek için girişimde bulundu. Bana bile bıçak çekti. Yatağa bağlayarak zapt edebiliyorduk. Her geçen gün daha da kötüleşti. İlaç kullanıyordu. İlaçlardan sonra hareketleri artıyordu. İlaçlardan sonra gezinmek hareket etmek istiyordu. En son farkına varmadığımız bir anda kalkmış ve yere düşmüş. Kalça kemi ği kırılınca iyice elden ayaktan düştü. Son dört yıldır ilaçlarını kestik ama hiçbir şekilde yataktan kalkamıyor. Zaman zaman tıkanıyor, balgamının temizlenmesi gerekiyor. Şırınga ile mamasının verilmesi gere kiyor. İki de yetim çocuğumuz var. Onlara da bakmaya çalışıyorum. Hastalığın getirdiği sorun ve sıkıntılar, diğer yandan bu yetim çocuklar ve ekonomik sıkıntılar var. Artık ne yapacağımızı bilemiyorum."
Mamanın ve bez masraflarının yarısını devletin karşıladığını ifade eden Hatice Çiftçi, şunları söyledi: "Beslenmesi için her gün 3 adet torba kullanmamız gerekiyor. Devlet 28 TL olan bir torbanın 3-3.5 TL'sini karşılıyor. Gerisini kendimiz karşılıyoruz. Her gün şırınga ve bantları, ağzını temizlemekte kullandığımız jel gibi masrafları oluyor. Bakımı çok külfetli. Daha önce Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş olmak üzere bazı hayırsever vatandaşlar yardımcı oldu. Ortopedik yatak, balgam makinesi gibi diğer aletleri karşıladılar.