KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Zonguldak Şubesi tarafından 2011 yılı ücret zammına tepki gösterildi.  
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlük binası önünde basın açıklaması yapan ESM Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu, 2011 yılı ücretlerinin beklentilerinin altında kaldığını söyledi. Yıllardır talepleri olan toplu sözleşme düzeni ve grev hakkının bu kez de kabul görmediğini anlatan Kumkumoğlu, şöyle ko-nuştu: "Bu yıl toplu görüşmede siyasi iktidarla yandaşı sendika arasında imzalanan mutabakat ile 2011 yılı ücretleri beklentilerin altında kalmış, yüzde 4'lük bir zam ve 80 TL'lik ödeme ile yine iktidarın söylediği olmuştur. Yıllardır talebimiz olan bu toplu sözleşme düzeni ve grev hak-kı bu kez de kabul görmemiş, en temel hak olan toplu sözleşme hakkı referanduma sunularak 4688 sayılı yasadan daha geri bir hale dönüştürülmüştür. Biz yıllarca eşit işe eşit ücret talep ettik ve tüm ödemelerin temel ücrete yansıtılması için mücadele ettik. Ancak, farklı adlarla ödemelerle çalışanlar arasında ücret farkı yapılmış çalışanlar birbirine düşürülmüştür."  Toplu sözleşme süreçlerinde bir taraftan sendikalarla görüşmeler yapılırken diğer taraftan Karayolları ve Diyanet İşleri Başkanlığı yasalarında değişiklik yapılarak ek ödeme tavanının en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200'üne çıkarıldığını anlatan Kumkumoğlu, şunları söyledi: "Birçok kurumda yüzde 200 tavan uygulanırken, iş kolumuzda bu oran yüzde 100 olarak uygulanmaktadır. Bu uygulama sonucu Enerji, Sanayi ve Maden işkollarındaki çalışanlar diğer kurumlardaki çalışanlardan daha düşük ücret almaktadır. Çalışanlar arasında hiyerarşik yapı bozulmuştur."
Çalışan kamu emekçileri arasında yapılan bu suni ücret ayırımının, TTK gibi birçok kamu kuruluşları arasında da kurumlar arası farkla ücret grupları yapılarak hem çalışanlar arasında hem de kurumlar arasında ücret adaletsizliği yapıldığını anlatan
Kumkumoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı kamu kurumları üvey evlat muamelesi görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına verilen ek ödemelerin biz kamu çalışanlarına da verilmesini talep ediyoruz. Ülkenin hammadde, sanayi, enerji üretiminde çalışan ve ülke kalkınmasında emek veren bizler ne yazık ki bütçeden pay almaya gelince üvey evlat muamelesine maruz kalıyoruz. 2008 yılında 5793 sayılı kanunun 46. maddesinin 4. fıkrasına yapılan değişiklikle Bakanlar Kurulu'na yüzde 200 ek ödemenin tüm kurumlarda eşit uygulanması için yetki verilmiştir. Ancak Bakanlar Kurulu bu yetkiyi bugüne kadar çalışanlar lehine kullanmaktan imtina etmektedir."
Kumkumoğlu, Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) olarak taleplerini bir kez daha siyasi iktidara, bakanlarına ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere iletmek ve kamuoyuyla paylaşmak için toplandıklarını söyledi. Siyasi iktidarı uyardıklarını anlatan Kumkumoğlu, ücret adaletsizliği giderilinceye kadar eylemlerinin artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.