Zonguldak Madeni İş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Adayı Baki Kahyaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi Eylem Planı"nı değerlendirdi.
Kahyaoğlu, şunları söyledi;

"ESNAFA YENİ DESTEKLER GELİYOR"
Esnafa vergi indirimi ve yeni kredi imkanları geliyor. Başbakan tarafından açıklanan, 'Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi Eylem Planı'na göre, esnaf ve sanatkarlar için yeni bir dönem başlıyor. Esnaf vergi indirimlerinden faydalanacak, hatta   bazı esnaflar tamamen vergiden muaf olacak. Halk Bankası esnaf kredileri kolaylaşacak,  KOSGEB ve Kalkınma Ajansı teşvikleri esnafa daha rahat ulaşacak. Esnaf ve sanatkara eğitim ve danışmanlık  hizmetleri verilecek, girişimcilik  geliştirilecek. Esnaf ve sanatkar için yeni hukuki düzenlemeler yapılacak, ortaklık faaliyetleri desteklenecektir."

"ZONGULDAK ESNAFI DA  İSTİFADE EDECEK"
"Esnaf destek planının uygulanmasıyla birlikte, Zonguldak esnaf ve sanatkarı da yeni imkanlara kavuşacaktır. Esnafın yeni döneme hazır olmasını sağlayacak, esnafı  bilgilendirecek  ve destek  olacak  esnaf  teşkilatı yeniden yapılandırılacaktır. Ustalık belgesi  olmadan işyeri açılamayacak, vergi daireleri ve belediyeler, işyerlerinde ortak otokontrol uygulayacaktır. Esnaf teşkilatı, işyeri açacak olanlara, eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek ve  esnafın  faaliyeti süresince destek olacaktır. Zonguldak ta kurulmuş olan, Kalkınma Ajansı ve KOSGEB Müdürlüğü Zonguldak esnafı için büyük bir şanstır. Yeni dönemde  önemli olan  Zonguldak esnafını Kalkınma Ajansı ve KOSGEB'le buluşturmaktır."

"ESNAFA BİRLEŞİN KREDİSİ GELİYOR"
"Açıklanan destek planında çok önemli bir konu, birleşen, ortaklık kuran küçük esnaf ve sanatkarın desteklenmesidir. Yani bir araya gelen 4-5 küçük bakkala büyük bir market  kurmaları için kredi verilebilecek. Sanayi sitelerinde birleşen birkaç oto tamircisine servis  açma kredisi verilecektir.  Bu şekilde  küçük işyerlerinin  her biri için ödenen her türlü vergi   ve giderler  tek kaleme düşmüş olacak, bunun yanında sermaye ve işgücü birleştirilerek daha güçlü bir yapı oluşacaktır. Bugün, süpermarketlerin bakkalları yok etmesiyle, büyük  otomobil servislerinin küçük tamircileri zor durumda bırakmasıyla devam eden süreç, kısa zamanda diğer sektörlerde de büyük sermaye gruplarının ezici baskısı altına girecektir. Bu nedenle  esnaf teşkilatının, belediyeler ve il yöneticilerine çok dikkatli öneriler götürmesi ve  gerçekçi projelerle kamuoyu önüne çıkması gerekiyor."