Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Köy okullarında eğitim ve öğrenim 15 Şubat tarihinde diğer yerler için ise kademeleri olarak 1 Mart tarihinden itibaren yüz yüze eğitime başlayacak.

"SALGIN SÜRESİNCE TÜRKİYE'NİN DİRENCİ KIRILMADI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Görmeye alışık olmadığımız bu oranlar veya bu rakamlar yaşanan krizin ne kadar derin olduğunu işaret ediyor. Bu denli bir ekonomik küçülme aynı zamanda işsizlik demektir. Uluslararası çalışma örgütünün verilerine göre çoğu da gençler ve kadınlardan oluşan 255 milyon iş kaybı yaşandı. Sadece bu iş kayıplarının ekonomik değeri 4 trilyon dolara yakın. Böylesine zorlu bir küresel konjekterün Türkiye'yi olumsuz etkilememesi elbette mümkün değildir. Bizi dünyadan ve gelişmiş ülkelerden ayıran çok önemli avantajlarımız var. Son 18 senedir sağlığa, sosyal güvenliği, sanayiye, teknolojiye yani toplumun refahını arttıracak her alana yatırım yapan ülkeyiz. Salgın süresince Türkiye'nin direnci kırılmadığı gibi tam tersine önüne yeni fırsatlar çıktı. Milletimiz azmini, çalışkanlığını, yardımseverliğini yeniden tüm dünyaya gösterdi..

"HÜKÜMETİMİZ HER TÜRLÜ ADIMI ATTI"

Hükümetimiz vatandaşımızın yanında olacak her türlü adımı attı. Verdiğimiz desteklerin bazılarını kısaca özetlemek istiyorum yaklaşık 650 bin emeklimizi kapsayan en düşük emekli maaşı ödemesini bin liradan bin 500 liraya yükselttik. Bunu bu iktidar yaptı. Sosyal destek kapsamındaki tüm ailelere ilave nakdi yardım yaptık. Büyüklerimize sahip çıkarak yalnız yaşayan 80 yaş üstü vatandaşlarımızı yakın takibe aldık. Ekonomiyi canlandırmak, istihdamı korumak için bir dizi tedbiri kararlılıkla uyguladık.

"71 MİLYAR LİRAYI BULDU"

Kısa çalışmanın şartlarını kolaylaştırdık, şartlarını geliştirdik. Bunlardan yararlanamayıp ücretsiz izine çıkarılanlar için nakdi destek vermeye başladık. Sosyal koruma kalkanı kapsamında çeşitli kesimlerine verilen hibe desteğinin rakamı 49 milyar lirayı geçti. Diğer teşviklerimiz ve iş kur desteklerimiz ile birlikte bu rakam 71 milyar liraya ulaştı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa çalışmanın şartlarını kolaylaştırdık, şartlarını geliştirdik. Bunlardan yararlanamayıp ücretsiz izine çıkarılanlar için nakdi destek vermeye başladık. Sosyal koruma kalkanı kapsamında çeşitli kesimlerine verilen hibe desteğinin rakamı 49 milyar lirayı geçti. Diğer teşviklerimiz ve iş kur desteklerimiz ile birlikte bu rakam 71 milyar liraya ulaştı. 29 milyar lira vergi alacağını ve 40 milyar lira sosyal güvenlik kurumu alacağını erteleyerek 2,5 milyon vergi mükellefini rahatlattık. Salgın sebebiyle faaliyetleri tamamen durdurulan kıraathane, kahvehane, internet kafe ve sinema salonu gibi işletmelerin mücbir sebep nedeniyle vergilerini erteledik. Küçük esnafımızın tamamına kısıtlamalar nedeniyle gelir kaybına uğrayan esnafımıza hibe desteği vermeye başladık.

ESNAFA DESTEK

1 milyon 240 bin esnafımız 3 ay süreyle ayda bin lira almaya devam ediyor. Ayrıca esnafımıza büyükşehirlerde 750 diğer şehirlerde 500 lira kira desteği ödemesi yapıyoruz. Sadece bu iki program sayesinde esnaflarımıza 5 milyar liranın üzerinde bir nakdi destek veriyoruz. Lokanta, restoran ve kafe sahipleri 2019 yılı cirosu 3 milyon liranın altında olan işletmeler 2020 yılında yüzde 50 ve üzeri bir ciro kaybı yaşadıysa azalan cirosunun yüzde 3'ü kadar alabilecekler. En az 2 en çok 40 bin lira bu destek olacak. Esnaf, sanatkarımız, üreticimizin, vatandaşımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

"TEDBİRLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRDİK"

Salgın tedbirlerini yeniden gözden geçirdik. Sahadaki aşı uygulaması belirlenen öncelikler doğrultusunda sürüyor. Kovid-19'un mutasyona uğraması herkes gibi bizim de işimizi zorlaştırıyor. Buna rağmen küresel sağlık krizinin üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.

KÖY OKULLARI 15 ŞUBAT'DA AÇILIYOR

Uzaktan eğitim ve öğrenimin temeli olan internete erişimlerindeki sınırlılığı da dikkate alarak köy okullarında 15 Şubat'ta eğitim ve öğretimin başlaması kararlaştırdık. Ancak okulların açıldığı köylerde vaka artışı yaşanması halinde eğitim ve öğretime yeniden ara verilebilir. Bunu da özellikle söylemek zorundayız.

8-12 sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarındaki eğitimi 1 Mart'tan itibaren başlanacak. Vaka sayılarındaki iyileşmeye paralel olarak il bazında eğitim ve öğrenimin kademeli başlaması için gerekli çalışmalar da yürütülecek.

Belediyelerden ve organize sanayi bölgeleri yönetimlerinden il hıfzıssıhha kararlarının uygulanması hususunda hassasiyet göstermelerini beklediğimizi belirtmek istiyorum.

Yaklaşık 11 aydır sabırla ve metanetle tedbirlere riayet eden milletimin her ferdine şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum."