Alaplı'da tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında oluşturulan denetim ekibi tarafından, tütün ve mamullerinin kullanımının yasaklanacağı19 Temmuz öncesinde ilçedeki esnafların katılımı ile bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Alaplı Sağlık Grup Başkanı Dr. Rafet Arslan,  İlçe Emniyet Müdürlüğü Alaplı Polis Merkezi Amir Vekili ve Bürolar Amir Vekili İlhan Toprak ve Alaplı Belediyesi Zabıta Amiri Ziya Kayacan tarafından ilçedeki esnaflara yeni uygulanacak olan sigara yasağı konusunda bilgiler verildi.
Bilgilendirme toplantısında şunlar kaydedildi:
"Kapalı alanlarda sigara yasağının başlayacağı 19 Temmuz tarihinden önce tüm ortak kapalı alanlar, kafeterya, kahvehane işyeri sahiplerine sigaranın içilmemesi konusunda uyarılar yapılırken, kanuna aykırı bir harekette bulunulduğu takdirde cezai işlem uygulanacak. İşletmede sigara içildiğini veya yasal uyarı yazılarının asılmadığını fark ederseniz iş yerinin sahibini ya da yöneticisini bu konuda bilgilendirin, eğer bu işe yaramazsa polise ya da işletmeye ruhsat veren belediyeye şikâyetinizi iletebilirsiniz. İşletmelerin çalışanları ve müdürü, işletme içerisinde ya da işletmeye dâhil büyük ölçüde kapalı başka bir alanında müşterilerin sigara içmesini engellemelidir. Eğer işletme sahibi, müdürü ya da çalışanıysanız yasa yürürlüğe girmeden önce sigara içilmez uyarı yazısını asmalısınız. Tümüyle kamuya açık kapalı ya da yarı kapalı alanlarda sigara içerek kanuna karşı gelenlere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 39. maddesi gereği 69 TL (2009 mali yılı için) idari para cezası uygulanır. Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 41. maddesi gereği 25 TL idari para cezası uygulanır. Tümüyle kamuya açık kapalı ya da yarı kapalı alanlarda sigara içilmesine izin vererek kanuna aykırı gelen işletmelere Belediye Encümeni veya Mülki Amiri tarafından 560 TL'den 5.600 TL'ye kadar idari para cezası uygulanır. Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarıların TAPDK kararına uygun olarak herkes tarafından görülebilir yerlere asılması ile ilgili düzenlemeleri yapmayanlara Mahalli Mülki Amir tarafından 1.120 TL idari para cezası uygulanır. Yasal uyarı afişleri herkes tarafından görülebilir yere asılmalıdır. Varsa, daha önce oluşturulmuş sigara içme odaları kaldırılmalıdır. Kül tablaları kaldırılmalıdır. Çalışanlar ve müşteriler, işletmede tütün ürünleri tüketilmeyeceği konusunda uyarılmalı ve yasa hakkındaki sorumlulukları anlatılmalıdır."