Kdz. Ereğli Belediyesi'nin yapımına start verdiği Pazaryeri projesine son şeklini vermek için başlatılan sivil toplum örgütleri ve esnafların görüşlerini alma hareketinde son nokta konuldu.

ESNAF SON KARARINI BİLDİRECEK: Alış veriş merkezleri ile pazar esnafının büyük oranda müşteri kaybettiğini ve bu nedenle pazaryerinde yaşanan krizin inşaat nedeniyle verilecek arada iflas edeceğini belirten esnaflar "erteleme" isterken, bazı esnaflar da "bu proje yapılmaz ise vatandaşlar tamamen alış veriş merkezlerine gider ve pazarcı esnafı da tamamen biter" sözleriyle projeyi desteklediler. Pazar esnafının çoğunluğunun ertelemeden yana olması üzerine konuşan Posbıyık "meslek örgütünüz ve 5-6 kişilik bir ekiple gelin ve kararınızı bize bildirin ve biz de bu karara uyalım" dedi.

366 DÜKKANA 350 KAPASİTELİ OTOPARK: İki bloktan oluşan ve toplam 366 dükkanlık projede bulunan 350 araçlık otoparkın yetersizliğini kabul eden ve "21 bin metre karelik bir alanın yer altı da kullanılarak büyük bir otopark yapılmalı" görüşlerine hak vermesine rağmen, hem inşaatın bitimi ve hem de maliyeti açısından zorluklar bulunduğuna işaret etti.

Kdz.Ereğli'de belediye bir projeyi toplumun değişik kesimleri ile birlikte hazırlayarak katılımcılık ilkesini ilk kez uygulamaya başladı. Şehir merkezindeki halk pazarının bulunduğu alandaki esnafları da içine alan bir pazaryeri projesi hazırlayan belediye, ilk toplantısını olayın teknik boyutunu ele aldığı meslek örgütü ve kişilerle yapıp görüşleri aldıktan sonra bu kez konuyu esnafa sordu. AKM Nikah salonunda yapılan toplantıda pazarcı esnafı krizi öne sürerek projenin ertelenmesini istedi.
Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın "ben bu projeyi belediyenin kiracısı olan esnafın mevcut yasalar ile hak sahibi olmasının engellenebileceğini düşünerek erteledim. Ancak son çıkan yönetmelikler ve içtihat kararları ile mevcut tüm kiracılarımızı yeni pazaryerinde işyeri sahibi yapabiliyoruz" müjdesi ile açtığı toplantıya yoğun bir katılım olması dikkat çekti.

Posbıyık olası soruları baştan yanıtlayacağını da söyleyerek "sektörlere ayırarak ve kur'a ile dükkanları dağıtacağız. Bizim adaletimize inanın" dedi. Posbıyık projede 366 dükkan olmasına rağmen 350 araçlık otopark yapılması üzerine ""21 bin metre karelik bir alanın yer altı da kullanılarak büyük bir otopark yapılmalı" görüşlerine hak verdiğini belirtti ve  hem inşaat süresi ve hem de maliyet açısından zorluklar bulunduğuna işaret ederek "Yerin altında bu nedenle otopark yapamıyoruz" dedi.

Posbıyık, marketlerin açılması ile halk pazarındaki esnafın müşteri kaybetmesinin yanında, bazı esnafların da söz ve davranışlarıyla müşteri kaçırdığını ve bunun de tüm esnafı olumsuz etkilediğini belirterek "iki bloktan oluşan ve yaklaşık 8 milyon TL'lik bu projenin proje yapımını öncelikle ihale edeceğiz ve ardından yapımına başlayacağız. Bu süre içinde 3 ay deniliyor ama ben 6 ay diyorum esnaflarımız başka yerlerde hizmet vermeye çalışacak. Bu süre zarfında zorluklar çekilecek tabi ki" dedi.
21 bin metre karelik alanda, 2 blok üzerinde ve iki katlı toplam 27 bin 732 metre karelik inşaat alanında 366 dükkanın yapılacağı projede 350 araçlık otoparkın yetersizliğini özellikle öne çıktı. Kdz. Ereğli'de bu konuda yaşanan sıkıntının, inşaat süresi ve maliyet açısından pazaryerinde yerin altına inilerek çözülememesinin ileri yıllarca çokça tartışılacağına bugünden vurgu yaparak, Posbıyık'ın maliyet konusunda yaşanacak sıkıntılar ile ilgili Kdz. Ereğli Esnaf, Kredi ve Sanatkarlar Kooperatifi'nin yardımcı olacağını söyleyip Başkan Mehmet Azman'a şükranlarını sunup teşekkür etmesinin ardından toplantıya katılan esnaflara söz verildi.

Esnaflar genel olarak yaşanan krize dikkat çektiler. Bu projenin başlaması ve bu nedenle de aylarca mekanlarından ayrı alanlarda ticaret yaparken iş kaybına uğrayacaklarını ve şu anki veresiye sisteminin de tamamen çökeceğini belirterek "projeyi erteleyin" diyenler salondan büyük alkış aldı. Esnaflar, hem binanın yapımında istenecek para, hem binaların kaba olarak teslim edilip hizmet verir hale gelinceye kadar harcanacak maliyetin altından kalkmanın çok zor olacağını söylediler.

Radikal kararlar alınmadan çözüm üretmenin mümkün olmadığını ve geçen her sürenin de Pazar esnafının aleyhine olduğunu söyleyenlerin ortaya çıkması üzerine toplantıyı sonuçlandıran Posbıyık "Meslek odanız ve 5-6 kişilik heyetiniz gelsin ve bize kararınızı bildirsin. Biz sizin verdiğiniz karara uyarız. Ben yaptım oldu demek istemiyoruz. Bu nedenle de sizin görüşlerinize başvurduk" dedi.