Kozlu'da 13 yıl önce kendi yaptıkları iş yerinde önce kiracı olan 17 esnaf şimdi ise sokağa atılma korkusu yaşıyor.
Kozlu Merkez Mahallesi Bahriye Uçok Caddesi Yeni belediye dükkânlarında bulunan 17 esnaf, 13 yıl önce kendi yaptıkları iş yerlerinden atılma korkusu yaşıyor. 1997 yılında dönemin Kozlu Belediye Başkanı Yusuf Kaldı tarafından gösterilen yerde yap-işlet modeli ile iş yerlerini inşa eden 17 esnaf, ay yıl içerisinde tamamlayıp, ruhsat için müracaat ettiği iş yerine kira ödemeye başladı. İşyerleri 2001 yılında Kozlu Belediyesi'nin prim borcuna karşılık 329 bin TL ile SSK'ya geçti. 9 yıl Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kiracı olan iş yerleri belirlenen kira bedellerini düzenli olarak ödedi. 2010 yılının ilk ayında SGK Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne satış yetkisi verdiği iş yerleri için 19 Ocak 2010 tarihinde ihale yapıldı. İş yerlerinin metrekaresi 3 bin 147 TL raiç bedel istenirken, iş yerlerinden ise toplam 1 milyon 196 bin TL gelir hedeflendi. Yüksek bedel gerekçesiyle iş yeri sahipleri, kendilerinin inşa ettikleri binaları tekrar satın alamadı. 08.08.2010 tarihinde gerçekleşen ikinci ihalede, iş yerleri yüksek bedelde diretilmesi nedeniyle satış gerçekleşmedi. 08.10.210 tarihinde ise Milli Emlak tarafından iş yerlerinin 15 gün içerisinde tahliye edilmesi kararı alındı.
Aralarında Ak parti Kozlu belde teşkilatı Yöneticisi Şaban Yanık, Kozlu Belediyesi Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Ömer Çamur'un da aralarında bulunan 17 esnaf ve 43 adet çalışanı, işsiz kalmaktan korkuyor.
ÇÖZÜM TOPLANTILARI
Şaban Yanık, Muhammet Kurt, Erol sarıcı, Satılmış karaçam, Şahin Kala Hakan tabak ve Naci Döner'inde aralarında bulunduğu esnaflar, Zonguldak Valiliği'ne mağduriyetin giderilmesi için dilekçe verdi. Kozlu Belediye Meclis Üyesi Ömer Çamur'un iş yerinde bir araya gelerek, konunun çözüm bulunması için görüş alış verişinde bulunan esnaflar, iş yerlerinin makul ücretlere ihaleye çıkarılmasını, en azından iş yerlerinin yine kendilerine kiralanmasını istiyor. Esnaflardan Muhammet Kurt, "Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir durum görülmemiştir. Belediye bile en iyi arsasını metrekaresini bin TL'ye satıyor. Bize ise kendi yaptığımız metrekaresi 3 bin TL'yi aşkın fiyat ile iş yerleri geri satılmak istiyor. Bizim bütçemiz mümkün değil. Burayı bütçemize uygun satılması gerekir" diye tepki gösterdi. Esnaflardan Erol sarıcı ve Satılmış karaçam ise, şöyle konuştu; "Bu iş yerlerini zaten biz yaptık. Yine bizim olmasını istiyoruz. Buranın metrekare bedeli ancak 500 TL'dir. Bura-sı gerçek ve doğru bedellerle satılsın, almaya razıyız. Ama bu kadar yüksek bedelle almamız mümkün değil."