Zonguldak'ta uzun yıllar esnaflık yaptıktan sonra, ekonomik kriz nedeniyle işini kaybeden Fikret Çilingir (47) simit satarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Devrek ilçesinde av malzemesi ve silah satan işletme sahibi olan Fikret Çilingir, 2001 yılındaki ekonomik krizle başlayan zor günlerden sonra Zonguldak merkezde simit satmaya başladı. Aslen Trabzonlu olan babasının madende güvenlikçi olarak işe başlamasıyla 1976 yılında Zonguldak’a geldiklerini anlatan Çilingir, askerlikten sonra başladığı iş hayatında esnaflığa yükseldi. İlk olarak 1984 yılında Antalya’da yıllarca hazır beton santrali operatörlüğü yapan Çilingir, 1997 yılında Devrek ilçesine gelerek av malzemesi satan iş yeri açtı.

"İŞİMİN PATRONUYKEN ŞİMDİ SİMİT

SATARAK AYAKTA KALIYORUM"
Devrek'e gittikten sonra hayatının dönüm noktasını yaşadığını belirten Çilingir, "Orada av bayisi adını verdiğim avcılık yapanlar için çeşitli malzemeler, silah, tüfek, fişek, mermi gibi şeyler satıyordum. Av ve silah meraklıları için ilçenin en önemli yeriydi. İşlerim çok iyi gidiyordu ve çok iyi para kazanıyordum. İşimin patronuydum. Şimdi ise simitçilik yapıyorum. Ekonomik krizden sonra 2004 yılında işlerim bozuldu ve iş yerimi kapatmak zorunda kaldım. Bu süreçte işlerden vakit bulup evlenemedim" dedi.
İşyerini kapattıktan sonra il merkezine gelerek ayakkabı imalatçılığı, manavcılık, kasaplık gibi işler yapan Fikret Çilingir, eski başarısını sürdüremedi. Kardeşlerinin de başka şehirlerde olduğu için yalnız kalan Çilingir, geçimini sağlamak için 5 aydır simit satarak ayakta kalmaya çalıştığını kaydetti. Aylık ortalama 500 lira gibi gelir ile insanlara muhtaç kalmaktan kurtulduğunu belirten Çilingir, "Allah bugünleri aratmasın. Buna da şükür." diye konuştu.