Zonguldak'ta son 10 gündür sokaktaki güvercinler esrarengiz şekilde hayatını kaybederken, Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin kuşların ölümlerinin kesin olmamakla birlikte bulaşıcı enfeksiyondan kaynaklanabileceğini belirtti.
Gazipaşa Caddesi'nde esnaflık yapan vatandaşlar, yaklaşık 10 günden bu yana caddede bulunan güvercinlerde çeşitli belirtiler gördüklerini, çoğu güvercinin öldüğünü söyledi. Güvercinlerin, esnafların dükkanlarına girdiğini söyleyen Mehmet Özkol, "Yaklaşık 10 gündür burada güvercinler ölüyor. Her gün neredeyse birer güvercin ölüyor. Neden kaynaklandığını bilmiyorum. Burada esnafların dükkanlarına giriyorlar. Esnaf arkadaşlar, işyerlerine giren güvercinleri dışarıya çıkartmak istiyor. Ama güvercinler dışarıya çıkmak yerine içeriye kaçıyor" diye konuştu.
Öte yandan, İHA'ya açıklamada bulunan Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Başkanı Evren Türeci Sezgin, güvercinlerde oluşan belirtilerin, kesin olmamakla birlikte bulaşıcı enfeksiyondan kaynaklanabileceğini söyledi. Güvercinlerde oluşan belirtilerin baz istasyonlarından kaynaklanmayacağını söyleyen Sezgin, şöyle dedi:
"Çevremizdeki bu konuyla ilgili uzman kişilerle görüştük. Baz istasyonlarından böyle bir etkileşim olmayacağını, daha çok viral enfeksiyonlarda böyle davranışlar sergileyeceklerini öğrendik. Ama net bir şey söylemek imkansızdır. Zonguldak Hayvan Hakları Derneği olarak bu konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapacağız. Birçok güvercin de aynı belirtiler görüldüğüne göre görünen o ki viral bir enfeksiyon. Yani birinden diğerine geçebilen bir enfeksiyon gibi görünüyor. Genelde hayvanlardaki bu tür hastalıkların insanlara geçmeyeceğini ümit ediyorum. Bu tür bulaşıcı hastalıklar evcil hayvanlarda da olabilir, zannediyorum şu andaki hastalık sadece kanatlı hayvanlardaki olacak türdendir. Sürekli kendi eksenleri etrafında dönüyorlar. Başlarını çevirip dönüyorlar."