Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 72. yılında tüm yurt ve dünyada olduğu gibi Zonguldak ve ilçelerinde de saygı ve özlemle anıldı.

Zonguldak İl genelinde gerçekleştirilen anma programlarına katılım yüksek olurken saatler 09.05'i gösterdiğinde çalan siren ve kornalar vatandaşlara zaman zaman duygusal anlar yaşattı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 72. yılında bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz. İl genelinde yapılan programlar ise şu şekilde.

ZONGULDAK
10 Kasım Atatürk'ün ölümünün 72 yıldönümü nedeniyle Zonguldak Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi. Törenin ardından Valilik binasında kumdan Atatürk portleri sergisi açıldı. Vali Erdal Ata ve beraberindekiler sergiyi gezdi. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) açılan sergiyi gezen Vali ve beraberindekiler Zonguldak Fen Lisesi tarafından düzenlenen programa katıldılar. Zonguldak Fen Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından Zonguldak Atatürk Kültür Merkezinde 10 Kasım Atatürk'ü Anma programı gerçekleştirildi. Törene, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Zonguldak Alay Komutanı Kıdemli Albay Halil İbrahim Yaşatır, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Başsavcısı, Zonguldak İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, Zonguldak Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, Zonguldak Baro Başkanı Kerem Ertem, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve öğrenciler katıldı. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Zonguldak Fen Lisesi Müdürü Tülin Yücesan, "Atatürk gerçeğine, bugüne kadar olduğu gibi alışagelmiş bir pencereden değil de farklı bir pencereden daha bakılması gerekir. Bu güne kadar o büyük insan yapmış olduğu başarılı çalışmalar ve kahramanlıklarla anlatıldı. Ancak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu başarılara imza atana kadar karşılaştığı güçlükler, yaşadığı çaresizlikler bilinmedikçe ne kadar büyük ve güçlü bir insan olduğunun yeterince anlaşılamayacağı da bir gerçektir. Atatürk, yeni Türk devletinin dünya devletleri arasındaki yerini belirleme ile ilgili olarak, ülkemize yepyeni bir çehre kazandırıp tarihe geçen çağdaşlaşma hareketlerini gerçekleştirirken, bir noktayı daima göz önünde bulundurmuştur. Atatürk, ülke sorunlarını çözerken daima aklın ve ilmin gereklerine göre hareket etti. Olayları geniş ve detaylı düşündü, günlük hedefler peşinde değil, gelecek nesilleri bile rahat ve huzur içinde yaşatacak köklü çözümler peşinde oldu. Her zaman vatanın ve milletin menfaatlerini ön planda tuttu. Bütün bunlar gösteriyor ki Türk halkının böyle bir lidere sahip olması, diğer dünya milletleri içinde en büyük ayrıcalığıdır" dedi.

KDZ.EREĞLİ
Kdz.Ereğli Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen anma törenine yoğun katılım yaşandı. Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral A.Sadi Ünsal, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, meslek odaları yöneticileri katıldı. Çelenklerin sunulmasının ardından 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunda sirenler çalarken yoldan geçen vatandaşlar ve araç sürücülerinin saygı duruşunda bulunduğu gözlendi. Saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile ilk tören sona erdi. Atatürk Anıt önündeki törenin ardından Erdemir Kültür Merkezi'ndeki anma programına geçildi. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi Okul Müdürü Harun Bektaş, "Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserler ve insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler. Bugün Büyük Atatürk'ün yolundan giden bizlere düşen görev de yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş hedeflerimizi büyük tutmaktır. Bunun için 10 Kasım'ları aydınlık geleceğimize yönelik atılımlarımızın esin kaynağı haline getirmeliyiz. Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne her yönü ile sahip çıkacağımıza söz vererek onu bu ölüm yıldönümünde de bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce organize edilen ilköğretim ve orta öğretim okulları arasındaki resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında ilk üç dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi. Atatürk Kronolojisi'; Mehmet Ali ve Kadri Yılmaz Kardeşler Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Murat Polat, Ahmet Tahir Kartal, Tugay Tokgöz'ün yönetiminde okul öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

ALAPLI
İlk tören, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Saat 09.05'te ise iki dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Anıtı'ndaki tören sona erdi. Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Üsteğmen Levent İşcan ve Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Cumhuriyet Baş Savcısı Keskin Abdibaş, ilçe Emniyet Müdürü İsmail Baş, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Ardından Atatürk'ü Anma programı çerçevesinde Alaplı Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programında konuşan Okul Müdürü Cevat Çevik, Ulu Önder Atatürk'ün bütün milletlerce fikirlerinden yararlanılan büyük bir devlet adamı olduğuna işaret ederek, "Büyük Önder Atatürk, kendini milletine adamış, milleti için çalışmış, bütün dünyanın kabul ettiği bir liderdir. Onun fikirleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecek" dedi. Konuşmaların ardından Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından 10 Kasım Atatürk'ün Anma Günü dolayısıyla şiirler okundu. Atatürk'ün sevdiği şarkılar seslendirildi.

DEVREK
Atatürk Anıtı'ndaki tören çelenklerini sunulması iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene, Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Binbaşı Ramazan Çalışkan, Devrek Belediye Başkan Vekili Mustafa Semerci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, İlçe Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Halil İşler, Askerli Şubesi Başkanı Kıdemli Başçavuş Müslüm Yeşil, İlçe Emniyet Müdürü Murat Biber, daire müdürleri, askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Bulvar'ında düzenlenen törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde Devrek Hamidiye Anadolu Lisesi'nin öğrencilerinin hazırladığı "Atatürk'ü Anlamak" adlı oratoryo seslendirilirken, öğrenciler tarafından Atatürk'ün sevdiği şarkılar okundu.