Zonguldak Belediyesi’nin Almanya’daki kardeş şehri Castrop-Rauxey kentinin yetkilileri Zonguldak’ta çeşitli temaslarda bulunuyor. Castrop Rauxel Belediye Başkanı Johannes Beisenherz, diyalog ve iyi ilişkileri arttırmak için ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, Zonguldak’ın etkileyici ve büyüleyici bir şehir olduğunu vurguladı.

 

Zonguldak Belediyesi ile Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletindeki Castrop-Rauxey kentindeki geçtiğimiz yıl Ekim ayında kardeş belediyesi protokol imza töreninin ardından Alman heyeti Zonguldak’a geldi. Hafta sonu gelerek Amasra ve Safranbolu gezilerinin ardından protokol ziyaretlerinde bulunan Alman heyeti Ak Parti İl Başkanlığını ziyaret etti. AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Alman Heyeti Zonguldak’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

“ETKİNLİKLER ÖNEMLİDİR”

Ziyarette bir konuşma yapan AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, “Aynı kaderi paylaşan il ile kardeş belediye olmamız bizim adımızdan sevindiricidir. Toplumların birbirlerini tanıyabilmeleri için bu prosedürler önemlidir. Gelişen ve değişen dünyada insanların huzurlu yaşayabilmeleri için bu etkinlikler çok önemlidir. Son zamanlarda Türkiye’de ekonomik standartları yukarılara çıkarmak için çalışıyoruz. Ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“İLİŞKİLERİ ARTTIRMAK İÇİN BURADAYIZ”

Castrop Rauxel Belediye Başkanı Johannes Beisenherz de ziyarette yaptığı konuşmada, “Bizi burada ağırladığınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. Geçen yıl Ekim ayında Almanya’da kardeş kent protokolü imzalamıştık. Bu yıl da burayı ziyaret etmek istedik. Diyalogu geliştirmek ve ilişkileri artırmak için buradayız. Kısa süre içinde çok farklı duygular içinde olduk. Çevreyi gezdik tanıdık, büyüleyici etkileyici bir şehir Zonguldak. İki tarafta da çok büyük ilgi var. Umutluyuz. Bizi ağırladığınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

KARDEŞ KENT MUTLULUĞU

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Milletvekili Frank Schwabe’de konuşmasında, “Burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Seçimlerden başarıyla çıktınız sizi tebrik ediyorum. 3 dönemdir milletvekiliyim. Kardeş kent olmaktan mutluyuz. Ruhr havzasında 5 milyon insan yaşıyor. Gelecek dönemlerde il düzeyinde Valilik Ruhr ve Zonguldak ile iyi ilişkiler içerisinde olacağımızı tahmin ediyorum” dedi.

 

“HASSAS OLMALIYIZ”

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Milletvekili Frank Schwabe’ye İsrail Gazze olayını Dünya insanlığı adına utanç verici durum ile ilgili sorduğu soruya da milletvekili şu cevabı verdi: “Bütün dünyada utanç verici olaylar yaşanıyor. Kuzey Irak’ta Suriye’de yaşanan olayların yansıması Türkiye’de görüyoruz. İnsan katliamları yaşanıyor. Bilhassa İsrail ve Gazze’de yaşanan olaylar var. Almanlar olarak tarihimizden dolayı hassas olmalıyız, Net ve istikrarlı bir siyaset izlemek zorundayız. Gazze’de 4-5 grup beni ziyaret etti durumları görüştük. Büyük bir ihtimal ile önümüzdeki yıl orayı ziyaret etmek istiyorum. İnsan hakları olarak BM Başkanı okullara yapılan saldırıları tasvip etmiyor ve cinayet olduğunu söylüyoruz. Burada 2 ayrı devlet şeklinde yaşamak mümkün. Almanya AB ile her türlü adımı önemsiyor”

 

“ÇOK ÇABA SARFEDİLDİ”

AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, milletvekilinin Türkiye Avrupa’nın bir parçasıdır şeklindeki açıklamasını da sorarken, Schwabe şöyle dedi: “Biz Sosyal Demokratlar olarak Türkiye’nin Avrupa sürecinden ayrılmamalı diyoruz. Bunun için çabaların sürmesi gerekir. Türkiye ve Türk halkı da Avrupa sevdasında azalma var” derken Uçar da, “AB için çok çaba sarf edildi. Atılan adım ve gayretler için karşıdan olumlu adım gelmedi. Zaman sürecinde birkaç ülke AB’ye üye oldu. Sosyal ve ekonomik açıdan hazır olmadığı halde. Burada pozitif ayrımcılık yapıldı” dedi.

 

(Haber Merkezi)