AK Parti Zonguldak Milletvekili ve Zonguldak Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Faruk Çaturoğlu; Aile ve Sosyal Bakanlığını 2017 Yılı Bütçesinin görüşmelerinde de görüşlerini anlattı.

Çaturoğlu’nun konuşmasıyla ilgili gönderilen açıklamada,   PKK terör örgütü tarafından şehit edilen Mardin Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk’e Cenabı Allah’tan rahmet ve milletimize başsağlığı dileyerek başladığı belirtildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hizmetleri, engelli bakım ücretlerini belirleme kriterleri, şehit, gazi ve engellilerin problemleri, TV’lerdeki evlilik programları, Zonguldak’a yapılacak olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Binası ile personel ihtiyacını gündeme getiren  Çaturoğlu konuşmasına şöyle devam etti;

“ 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın kurulmasıyla ülkemizde sosyal politika uygulamaları kurumsal bir kimlik kazanmıştır. Böylece, sosyal devlet ilkesi hayata geçirilmiştir. Sosyal yardımlar, aile ve toplum hizmetleri, çocuk hizmetleri, kadına yönelik hizmetler, engelli ve yaşlılara yönelik hizmetler, gazi ve şehit yakınlarına yönelik hizmet alanlarında ve buna benzer bütün hizmet alanlarında elde edilen ciddi ilerlemeler ülkemizin sosyal politikalar tarihinde bir dönüm noktasını oluşturmuştur. Elbette dört yıl önce kurulmuş bir bakanlık olarak mutlaka eksiklerimiz gediklerimiz vardır ama ben Bakanlığımızın çok başarılı çalışmalar yaptığını ve buna da devam edeceğine sonsuz inancım bulunmaktadır.


ENGELLİ VE ENGELLİ YAKINLARINA YAPILAN YARDIMLAR


Yapılan hizmetlerin ayrıntılarına Sayın Bakanımız sunumda girmiştir, bunlara tekrar bizim herhangi bir şey söylememiz mümkün değil ancak uygulamada karşılaşılan birtakım sorunlar var, onlara değinmek istiyorum. Biz sahada sık sık bunlardan dolayı eleştiri alıyoruz. Bunlardan bir tanesi, engelli ve engelli yakınlarına yapılan yardımların tespitinde, aile geliri uygulamasında asgari sınırın artırılmasını istiyor engelli yakınları, çünkü engelli bireylere bakmanın diğer bireylere bakmaktan daha zor ve daha masraflı olduğunu ifade ediyorlar.


ŞEHİT YAKINLARI, GAZİLER VE ENGELLİ BİREYLERİN SORUNLARI


2014 yılından beri şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları, engelli bireyler, ağır engellilerin refakatçileri ve yaşlı bireylerin demir yolları, deniz yollarına ait araçlardan ve diğer araçlardan ücretsiz veya indirimli yararlanmaları sağlanmıştır. Bu konuda onların adına sizlere teşekkür ediyoruz ancak bu konuda bu ücretlerin yetersiz olduğu tartışmaları vardır. Öte yandan, tespit edilen ücretlerin de zamanında ödenmediği noktasında sahada bize şikâyetler gelmektedir. Bu konuda biraz daha hassas olunmasını biz arzu ediyoruz. Diğer bir konu da şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler alanındadır. Burada özellikle gazilerimizden gaziler arasında farklılıklar olduğuna dair ve bunların giderilmesi yönünde talepler gelmektedir. Bu konuda da Bakanlığımızın çalışma yapmasını arzu ediyoruz. Engellilerimizin birtakım sıkıntıları var. Mesela işitme cihazlarında beş yıl süre veriliyormuş. Tabii, bunları SGK veriyor, direkt bizim Bakanlığımızla ilgisi yok ama bu cihaz kırıldığında veya çalındığında, kaybolduğunda gidip bunu kendi ücretiyle alma durumu söz konusu oluyor. Bu da engelliler açısından sıkıntı verici bir durum. Yine, akülü sandalye tahsisi, bu konuda da SGK’nın çok güçlük çıkardığını söylüyor gerek engellilerimiz gerekse engelli derneklerimiz. Bu konuda da sizden dolaylı olarak yardım bekliyorlar.



ENGELLİLERE YÖNELİK İŞKUR KURSLARI


İŞKUR tarafından engellilere yönelik meslek edindirme kurslarında günlük kurs saatlerinin sekiz saat olduğunu, oysa engellinin sekiz saat normal insan gibi bunlara dayanamayacağını, beş saate düşürülmesini talep ediyorlar.


TV’LERDEKİ EVLİLİK PROGRAMLARI

Benden önce birkaç arkadaşımız da konuya değindi yani televizyondaki evlilik programları ve onlara benzer programlar toplumun aile yapısını bozmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Bu konuyu çok defalar dile getirdik ama bir kez daha dile getirelim. O konuda Bakanlığımız buna müdahale etsin diyoruz.


ZONGULDAK AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL BİNASI VE SOSYAL HİZMET MERKEZİ

Zonguldak’ta bir il binası projemiz var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü buraya bir fiyat biçmiş ancak, proje yapıldıktan sonra o paralara burasının yapılamayacağı ortaya çıkmış. Bir şey yapmışlar oraya, “Tenis kortu.” demişler. Tenis kortu dediğimiz 100-200 bin liralık bir şey, proje 11 milyon liralık. Kaldı ki Zonguldak çok eski tarihten beri bu tenis kortu gibi birtakım tesislere alışık bir şehir. Yani o tenis kortunu o binanın içeri sinden çıkarsak en fazla 10 milyon 800 bine düşer bunun maliyeti. Buna bir nokta koyalım, örnek bir proje. O uygulansın ve hayata geçsin.


PERSONEL İHTİYACI

Çeşitli kademelerde 50 civarında personele ihtiyacımız var. Onu da karşılarsanız size Zonguldak olarak minnettar kalırız.”