HEMA Kandilli Kömür işletmelerinde 16 işçinin iş akitlerinin feshedilmesi 13 işçinin de işten çıkarılacağına dönük Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Yönetimine bildirilmesinin ardından maden işçilerinin başlattığı ve tüm Türkiye’nin duyduğu eylem devam ediyor. Eyleme Zonguldak'taki maden işçileri de tam destek veriyor, Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ise haklı mücadelenin baş mimarı oldu.

 

Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri'nin, sözleşme şartlarına göre kuyularda yeterli kömür rezervi olmadığı gerekçesiyle yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talep etmesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bu talebi de reddetmesiyle başlayan süreç sonunda maden ocağından 16 işçi işten çıkarıldı, 13 işçinin de çıkarılacağı açıklandı. İşten çıkartılan işçilerin geri dönmesini yeni iş çıkışlarının da olmamasını isteyen madencilerin HEMA Kandilli Kömür İşletmelerinden toplanarak Zonguldak’a kadar yürümesi ülke gündemine de oturdu.

 

Yaklaşık 40 kilometre yürüyüş gerçekleştiren madenci işçileri akşam saatlerinde hava şartlarının olumsuz olacağını gerekçe göstererek Valilik önündeki eyleme son vermiş ve geceyi Genel Maden İşçileri Sendikası Konferans Salonunda ve koridorlarda dinlenerek geçirmişti.

 

Sabah saatlerinde yeniden toplanan maden işçileri, yağmur altında Gazipaşa Caddesi'ni yürüyerek Zonguldak Valiliği önüne geldi. “Asla geri dönmeyeceğiz”, “Vur vur inlesin, Ankara dinlesin”, “İşçiler burada vekiller nerede?” “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Madencilerin yürüyüşüne işyerlerinde ve sokakta bulunan vatandaşların alkışlarla destek verdiği gözlendi.

 

Valilik önünde açıklamada bulunan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden ocağındaki işçi çıkarmalarından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bilgisi olduğunu söyledi. Vali Ali Kaban ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın da şehir dışında olduklarını, belirten Alabaş, şöyle dedi:

 

“Şirket yetkililerine madencinin huzursuz olduğunu, işe dönmek için de işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınmasını ve yeni işten çıkarmaların olmamasını istediklerini söyledik. Aldığımız cevap Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile aramızdaki problem çözülme aşamasındayken iki asgari ücret uygulamasından doğan artı bir maliyetle karşılaştık. Bu şartlarda bırakın işçilerin geri alınmasını, eğer probleme kalıcı bir çözüm bulunmazsa işten çıkarmalar devam edecek' oldu. Biz her şart altında buradayız. Sezimizi duyurmaya devam edeceğiz. Bugün buradayız. Burada sezimizi duyulmuyorsa gerekirse Ankara'ya gideceğiz. Ailelerimizle birlikte problemi çözecek insanların yanına ulaşıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz”

 

İşçilerin Valilik önündeki eylemi sürüyor.

 

EYLEM SONA ERDİ

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkaın Eyüp Alabaş, "Sesimizi duyanlara veya duymak istemeyenlere çok güzel mesaj verdiniz. Sizin problemlerinizi yaklaşık 3 aydır çözmek için uğraşıyoruz. Yarın da gitmezseniz iş akitleriniz feshedilcek. Sizlerin mağduriyet yaşamanızı istemiyoruz" dedi.

Eylem bazı işçilerin ve yakınlarının tepkisine rağmen sona erdi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)