Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Zonguldak ve Bartın'da, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı bazı maden ocaklarının özelleştirileceği iddiasıyla ocaktan çıkmama eylemi yapan işçilere, kanun dışı greve katıldıkları gerekçesiyle para cezası uygulanmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

 

TEPKİ AMAÇLI EYLEM

TTK Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerine bağlı tesislerde 6 Kasım'da, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasa tasarısının, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan 58. maddesine tepki amacıyla 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler maden ocağından çıkmama eylemi başlatmış, 08.00-16.00 ve 16.00-00.00 vardiyasında çalışan işçiler de arkadaşlarına destek vermişti.

 

KANUN DIŞI GREV VE LOKAVT KONUSU

Yaklaşık 21 saat süren eylemin sonlanmasının ardından TTK Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı'nca eylem gerçekleştirilen Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerindeki iş yerlerine asılan bildiride, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu'nun, 'Kanun dışı grev ve lokavt konusu' ile ilgili 70. maddesinde yer alan hükümlere göre eyleme katılan işçilere 944'er lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

 

AĞIR PARA CEZASI

Bildiride, şu ifadelere yer verildi: "Eylemle ilgili kurum tarafından hazırlanıp panoya asılan tutanakta, kurum iş yerlerinde 6 Kasım'da 00.00-08.00 vardiyasındaki çalışanların kanunsuz grev yaparak yer altından çıkmadıkları tespit edildi. Yasa dışı grev ve eyleme katılan işçilere, çalışmadıkları süreler için ücret ve hafta tatil ücretleri ödenmeyecek. Ayrıca yasa dışı grev ve eyleme katılanlar, devamına zorlayanlar, teşvik edenlerin, fiilleri daha ağır cezayı gerektirmediği takdirde ağır para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi."

 

RESMİ PROSEDÜR VARDIR

Konuyla ilgili GMİS'ten yapılan yazılı açıklamada ise idari para cezası duyurusuyla ilgili kurum yöneticileriyle görüşüldüğü ve eyleme katılan işçilere para cezası uygulanmasının söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Her eylemde olduğu gibi bu eylemde de resmi prosedür vardır. TTK, resmi prosedür gereği müesseselerin tamamına bu yazıyı gönderdi. Bu daha önceki eylemlerimizde de olan bir şeydir. Ceza kesilmesi için yer altındaki ve yer üstündeki eyleme katılan bütün madenci kardeşlerimizin ifadesinin alınması gerekiyor. Öyle bir durum olmayacak. Yapılan resmi bir prosedürdür. Genel Müdürlüğümüz, sadece eylemlerin yasal prosedürünü hatırlatmış ve bu bağlamda da gerçekleşen eylem sonrası tutanak tutmuştur. Gerekli görüşmeler yapıldı. Bir ceza uygulanmadı. Eğer işçimize ceza uygulanırsa sendika olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Bundan işçimizin endişesi olmasın."

Zonguldak ve Bartın'da, TTK'ya bağlı bazı maden ocaklarının özelleştirileceği iddiasıyla işçiler tarafından 6 Kasım'da ocaktan çıkmama eylemi başlatılmış, yaklaşık 21 saat süren eylemin ardından madenciler ocaktan çıkmıştı.

 

(Anadolu Ajansı)