Maden kazalarından şehit olanların anısına 1 dakika karanlık eylemi başlıyor.

Sanal dünyada hızla yayılan bir mesaj yurttaşları madenlerde yaşanan kazalarla ilgili eyleme çağırıyor. Facebook'ta oluşturulan grupta; "Madencilere destek veren, bu içler acısı duruma son vermek isteyen insanların bulunduğu her yerde" anonsu  dikkat çekiyor. "1 Dakika Işıksız Kalalım" grubu; "Maden Kazasında Hayatını Kaybeden Tüm Madencilerin Anısına 1 dakika Işıksız Kalalım" çağrısı ile 1 Haziran 2010 tarihinde saat 21.00'de bir dakika boyunca karanlığa davet ediyor.
Tüm emekçilerin iş kazalarında canını yitirmemesi için yapılacak bu eylem, TTK Karadon Müessesesi'nde yaşanan grizu faciasında 30 madencinin canını yitirmesi sonrasında gerçekleştiriliyor. Bu eyleme, tüm sivil toplum örgütlerinin "destek çağrıları" ile katkı vermesi bekleniyor.

KAZALARDA 8  BİN MADENCİ ŞEHİT OLDU


1875 yılında gerçekleşen Anadolu`da ilk maden kazasında 1 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu`nun verilerine dayandırılan istatistiklere göre, 1941 yılından bu yana maden kazalarında toplam 3 bin 712 kişi hayatını kaybettiği, 373 bin 484 kişinin ise yaralandığı kaydediliyor. 1941 öncesi ölümlerin sayısı  ise  yaklaşık 4 bin.
Avrupa ülkelerinde yaşanan maden kazalarındaki ölüm oranı yüz binde 20.15. Türkiye`de ise oran yüz binde 92. AB ülkeleri içerisinde Türkiye`nin maden kazalarında Avrupa`da ilk sırada yer aldığı, ikinci sırada ise yüz binde 43 oranı ile Portekiz`in geldiği ifade ediliyor. Türkiye`nin madencilik sektöründeki iş güvenliği açısından AB kriterlerini yakalaması gerektiği vurgulanıyor.
Özel sektör tarafından işletilen kömür madenlerinde istihdam edilen işçi sayısının son 15 yılda 4 kat arttı. 1995 yılında 10 bin 367 olan özel sektör madenlerinde çalışan işçi sayısı geçen yıl itibariyle 40 bin kişiye çıktı ancak; iş sağlığı açısından ise gerekli tedbirlerin alınmasında gereken önem verilmdeği sıkça çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından dile getiriliyor.