Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Alabaş, hiç kimseye diyet borçları olmadığını söyledi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte makamında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar hiçbir siyasi partiye üye olmadığını belirten Alabaş, hiçbir siyasi partiyle bağının da olmadığını söyledi. Demokratik hakkın gereği sağından solundan her siyasi partiye oy verdiğini belirten Alabaş, hizmet edebileceğini düşündüğ insanlara oy verdiğini kaydetti. Hiçbir siyasi partiden, hiç bir belediye başkanından, hiçbir eski sendikacıdan, hiçbir işadamından destek almadığını belirten Alabaş, “9-10 Nisan 2011 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 9. Olağan Genel Kurul'da seçilen Yönetim Kurulu olarak dün mazbatalarımızı aldık. Bugün yeni sıfatlarımızla görevlerimize başladık. 18 Ocak 2011 tarihinde başlayan Genel Kurul süreci, büyük bir olgunlukla ve sendikamızın geçmişine yakışır şekilde geçti. Demokratik bir olgunluk göstermiş oldukları için tüm maden işçilerine, delegelerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyoruz. 18 Ocak 2011 tarihinde taban delege seçimlerimize başladık. Taban delege seçimlerinde hem TTK işyerlerinde hem de MTA işyerlerinde yüzde 100'e yakın bir katılım oldu. Şubat ayı içinde ise şube kongrelerimizi, 9-10 Nisan tarihlerinde de Genel Kurulumuzu yaptık. Bu Genel Kurul sürecinde bize oy veren vermeyen tüm madencileri, tüm delege arkadaşlarımızı kucaklayacağız. Genel Kurulun kazananı kaybedeni olmaz, bu bir görevlendirmedir. Bir görevlendirme olduğu bilinciyle maden işçisinin sorunlarının çözümü için hep birlikte, görevlerini devredenlerin de bilgisinden ve tecrübesinden de yararlanarak, mücadele edeceğiz. Bugün mesaimize başladık. Yarın ise TTK'da 24. dönem, MTA'da 14. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri için Ankara'da olacağız. Ankara'da Türk-İş yönetimine de bir dizi ziyarette bulunacağız. Ankara'dan döner dönmez bölge ziyaretlerimizi yaparak maden işçilerimize teşekkür edeceğiz” dedi.

“HİÇBİR SİYASİ PARTİDEN, HİÇ BİR BELEDİYE BAŞKANINDAN DESTEK ALMADIK”
Siyasal bir seçim sürecinin içinde olduklarını belirten Alabaş, “Bu süreci, yönetim kurulumuzda TTK ve bölge menfaatleri için, toplu sözleşme görüşmeleri için nasıl lehimize çevirebileceğimizin değerlendirmesini yapacağız. TTK'nın, Zonguldak'ın ve bölge insanının sorunlarına vakıf, bu konularda çözüm önerilerini paylaşmak üzere bizi ziyaret edecek olan siyasetçilerimize, kendi çözüm önerilerimizi de sunacağız. Ben bugüne kadar hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Hiçbir siyasi partiyle bağım olmadı. Demokratik hakkın gereği sağından solundan her siyasi partiye oy verdiğim oldu. Hizmet edebileceğini düşündüğün insanlara oy verdim. Hiçbir siyasi partiden, hiç bir belediye başkanından, hiçbir eski sendikacıdan, hiçbir işadamından destek almadık. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın da siyasi partilerle ilişkisi yok. Herkesin bir siyasi düşüncesi, tercihi vardır. Ama bizim bir siyasi partiyle ilişkilendirilmemiz doğru değil. Bu iddiaları kabul etmiyoruz. Biz hiçbir siyasi partinin adamı olmadık. Biz madencinin adamıyız. Madenciye inanarak, güvenerek yola çıktık. Önümüzdeki süreçte de madenciye bunu ispat edeceğiz. Bizim hiç kimseye diyet borcumuz yok” diye konuştu.

“BİZ EKİBİZ, BİR AİLEYİZ”
Bundan sonraki süreçte bir aile olacaklarını kaydeden Alabaş şöyle konuştu:
“Birlik, beraberlik ve bütünlük içinde hareket edeceğiz. Bu bütünlüğü sağlayan yegane sebep de tabanın karar ve söz sahibi olması ilkesini harekete ve hayata geçirmiş olmamızdır. Buradaki arkadaşlarımızın tümü tabandan destek almış, tabanın güvenini almış arkadaşlarımızdır. Bu nedenledir ki biz ekibiz, bir aileyiz. Zonguldak'ın, bölgenin ve maden işçisinin menfaati için çalışacak ve başarılı olacağız. Başarılı olacağımız konusunda en küçük bir tereddüdümüz yok.”
GMİS'in Türk-İş'te her zaman yeri olduğunu kaydeden Alabaş, “Biz; taban delege seçimleri sürecinde de Genel Maden İşçileri Sendikası'nda bize sorumluluk verilirse bu gücü Türk-İş'e de taşıyacağımızı söylemiştik. GMİS'in Türk-İş'te her zaman yeri var. Bu yer kişilere bağlı değil. Sendikamızın geçmişte Türk-İş'te ve işçi sınıfı adına üstlendiği misyonla ilgili bir konu. Bu nedenle Türk-İş'teki temsil hakkımızı geri kazanabilmek için mücadelemizi vereceğiz” dedi. Maden işçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesinin takipçisi olacaklarını belirten Alabaş sözlerini şöyle tamamladı:
“2006 ve 2009 yıllarındaki işe alımlarda maden işçileri, 'kurum işçilikten zarar ediyor' diye düşük ücretlerle işbaşı yaptırıldı. Sendika ve maden işçisi bu fedakarlığı gösterdi. Ama geçen süreçte görüldü ki, TTK'nın zararları azalmıyor. Bu da gösteriyor ki bu zarar çalışandan, işçiden kaynaklanan, işçilik maliyetlerinden kaynaklanan bir zarar değil. Zararın aşağıya çekilmesi konusunun takipçisi olacağız. Ancak ücretlerin iyileştirilmesi konusundaki girişimlerimiz devam edecek. Zarar işçilikten değil diğer maliyetlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle kurumun zararı bahane edilerek çalışanların sosyal haklarından ve ücretlerinden taviz verilmeyeceğinin de bilinmesini isteriz.”