2013 Yılında bin 400 olan BEÜ öğrenci sayısının bugün 4 bin 500 sayısına ulaşıldığı vurgulanırken, eski hastane yerinin üniversite kampüs alanı olarak hizmete girmesi fikrinin ilk kez Ereğli TSO tarafından gündeme getirildiği, odanın bu konuda yaptığı çalışmalar ve görüşmeler sonucu karara bağlandığı vurgulandı.

 

Ereğli TSO hizmet binasını TOBB'dan aldığı 239 bin lira hibe ile modernizasyonu sağlanırken, 2012 yılında hizmet veren Kredi Garanti Fonu'nun Zonguldak ve ilçelerinde yer alan işletmelere 1883 adet kredi kullandırdığı, 714 milyon liralık kredi kefalet desteği sağlandığı hatırlatıldı.

 

Son 4 yılda KOSGEB girişimcilik eğitimleri neticesi 293 işletmenin kurulduğu, KOSGEB genel destek programından 169 işletmenin yararlandığı, 2013 yılından bu yana KOSGEB üyesi olmuş işletme sayısının da 3 bin 425'e ulaştığı bildirildi.

 

 

 

 

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yayınlanan, '2013-2017 faaliyet kitapçığı' yapılan ve yapılması hedeflenen çalışmaları içerisinde barındırıyor. 1975 Yılında kurulan 7 kişilik yönetim kurulu 21 kişilik meclis, 13 personeli, 7 meslek grubu ile 2 bin 500'e yakın üyeye hizmet veren Kdz.Ereğli TSO'nun vizyonu, Kdz.Ereğli'nin küresel ölçekte markalaşma ve üyelerinin küresel rekabet gücünü arttırarak, ticari ve sınayi alanlarda kalıcı, köklü yöntemleri ortaya koyarak, çağdaş, kaliteli ve yeniliklerde öncülük eden kurum olmak olarak belirledi.

 

KALİTE POLİTİKASI

Kalite politikasını, "Üye, çalışan, tedarikçinin memnuniyetini ve gelişimini sağlamak, ilgili yasa, mevzuat ve standartları takip etmek ve uygulamak, iş sağlığı ve güvenliği konularında duyarlı olmak ve gereksi aksiyonları zamanında gerçekleştirmek, oda organlarının performansını sürekli iyileştirmek, odanın bilinirliğini ve takip edilebilirliliğini arttırmak" ibareleriyle açıklayan TSO'nun yaptığı bilgilendirme şu şekilde:

 

OSB'DE REHABİLİTASYON

"2013 Yılı öncesi Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 17 firma aktif iken bu firmalarda yaklaşık 400 kişi istihdam edilmekteydi. 2017 Yılı verilerinde ise OSB'de parsel sayısı 58, OSB'de kullanılan parsel sayısı 53, faaliyette bulunan işletme sayısı 36, toplam istihdam bin 700. OSB'nin iki giriş ve çıkış kapıları ile birlikte tüm yol güzergahları tamamlanmış olup bir de OSB içine cami kazandırılmıştır.

 

TERSANELER VE LİMAN BÖLGESİ

Tersaneler bölgesinde liman ihtiyacını karşılamak ve ilçemizin önemli ihtiyaçlarından liman sorununu çözmek için tersane yetkilileri ile bir çok kez toplantı yapılmıştır. Konu Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dönemin Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a detaylı bir şekilde aktarılmıştır. 2017 bu konu ile ilgili çalışmalarımız hızla devam etmektedir.

 

ERDEMİR VE ÜYE İLİŞKİLERİ

Erdemir'in uyguladığı satış satınalma nakliye politikaları ile ilgili Erdemir ve OYAK üst düzey yetkilileri ile Ankara, İstanbul ve Kdz.Ereğli'de istişareler devam etmektedir. İstanbul'a taşınan satış biriminin Kdz.Ereğli'ye alınmasına karar verilmiştir. TSO önderliğinde ERBİRLİK kooperatifi kurulmuştur. Erdemir'in yüklerinin kamyoncumuz tarafından taşınması için yeni bir oluşuma gidilmiştir.

 

KAMPÜS YERİ VE ÖĞRENCİ SAYISININ ARTTIRILMASI

Bülent Ecevit Üniversitesi ile yapılan protokol neticesinde ilçemizde bulunan Eğitim Fakültesi'ne 1 milyon lira değerinde modern bir ek bina kazandırıldı. Yapılan ek bina ile birlikte öğrenci sayısında artış sağlanmıştır. İlçemizde BEÜ öğrenci sayısı 2013 yılı öncesinde bin 400 öğrenciyken bu sayı bugün yaklaşık 4 bin 500 öğrencidir. Eski hastane yerinin üniversite kampüs alanı olarak hizmete girmesi fikri ilk olarak odamız tarafından gündeme getirilmiş ve odamızın bu konuda yaptığı çalışmalar ve görüşmeler sonucunda karara bağlanmıştır.

 

239 BİN LİRA HİBE ALINDI

Yapılan modernizasyon çalışmaları sayesinde odamız daha prestijli daha modern bir görünüme sahip olmuştur. Modernizasyon esnasında, telefon alt yapısı, bilgisayar ve bilgisayar ağları, jenaratör, yangın merdiveni, TSO bünyesine kazandırıldı. Modernizasyon çalışmaları için Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nden 239 bin lira hibe alınmıştır.

 

1883 ADET KREDİ KULLANILDI

Odamızda girişimcilik eğitimleri yapılmış ve yaklaşık 600 girişimci sertifika almaya hak kazanmıştır. 2012 Yılından itibaren Ereğli TSO'da hizmet veren Kredi Garanti Fonu, 2017 Eylül ayı itibari ile Zonguldak ve ilçelerinde yer alan işletmelere 1883 adet kredi kullandırılmış olup 714 milyon liralık krediye kefalet desteği sağlanmıştır.

 

FİNANSMANA ERİŞİM

Son 4 yıl içinde KOSGEB girişimcilik eğitimleri sayesinde ilçemizde işletme kuran girişimci sayısı 293. İlçemizde KOSGEB Genel Destek Programından (nitelikli eleman, yurt dışı iş gezisi, tanıtım, yurt içi fuar, test analiz gibi) yararlanan işletme sayısı 169. İlçemizde KOBİGEL Destek Programından yararlanan işletme sayısı 11. İlçemizde AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulamalar Desteğinden yararlanan işletme sayısı 3. İlçemizde kredi faiz desteğinden yararlanan işletme sayısı bin 361, ilçemizde 2013 yılından bu yana KOSGEB üyesi olmuş işletme sayısı 3 bin 425. İlçemizde şuan aktif KOSGEB üyesi firma sayısı ise bin 418. 2013 Yılından itibaren düzenlenen Girişimcilik Eğitimlerinden sertifika alan girişimci sayısı 600'e yaklaşmıştır. KOSGEB yurt dışı iş gezisi sayesinde 2 kez Almanya, bir kez Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere 3 adet iş gezisi düzenlenmiş ve bu gezilere yaklaşık 80 işletmemiz katılmıştır. KOSGEB temsilcilik birimimiz, Alaplı Meslek Yüksek Okulu, Kışla Sanayi Sitesi ve Belen sanayi Sitelerinde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmiştir. KOSGEB Temsilciliği Birimimiz her gün en az 20 işletme ya da girişimciliği bünyesinde bilgilendirmektedir.

 

DESTEK ALINAN PROJELER

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKKA) yapmış olduğumuz iki projeden yaklaşık 56 bin lira hise desteği sağlandı. Ereğli'nin yatırım fizibiliteleri ile rekabet gücünün arttırılması projesine alınan hibe desteği 41 bin lira. Üyelerimizin dış ticaret yönetimi ve uluslararası iletişim yeterliliklerinin arttırılması projesi için alınan hibe 15 bin lira.

 

TSO'DAN ÜYELERİNE NEFES

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Nefes Kredisi kampanyasına odamız tarafından uygulanan tasarruf politikası sonucunda 2 milyon lira nakit yatırılarak üyelerinin kullanımına 23,6 milyon liralık kredi imkanı sağlanmıştır. 2013 yılından bugüne kadar sosyal sorumluluk projeleri gereği odamız tarafından yapılan yardım tutarı toplam 485 milyon liradır"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)