CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını Değerlendirme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, Zonguldak'ta köprü çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi için Başbakanlığa başvuruda bulundu. Mahmut Tanal, idarenin suçlu olması nedeniyle Uludere'de yaşanan olay gibi Bakanlar Kurulu'nun 15 kişinin yakınlarına da tazminat ödemesini istedi.

Çaycuma'da 6 Nisan'da meydana gelen köprü faciasında 15 kişi kaybolmuş, 15 kişiden 7'sinin cesedi bulunmuştu. Kayıp 8 kişiyi arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını Değerlendirme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, Başbakanlığa başvurarak ölenlerin ve kayıp olanların ailelerine tazminat ödenmesini istedi.
Mahmut Tunal, Başbakanlığa verdiği başvuruda şunları söyledi:  "Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi girişindeki Filyos Çayı üzerinde bulunan 1951 yılında yaptırılan 255 metre uzunluğundaki Çaycuma köprüsünün 48 metrelik bölümü 06.04.2012 günü çöktü. Filyos Çayı'na düşen içinde 10 yolcusu bulunan minibüs ile o sırada köprüden yaya geçen 5 kişi kaybolmuştur. Geçen süre nazara alınarak kayıp vatandaşların yaşadıklarına dair umutlar yitirilmiştir.
Çaycuma Belediye Başkanının basına yapmış olduğu açıklamalarda, çökmenin olduğu köprünün 2011 yılı Nisan ayında Karayolları'nın ağından çıkarılarak belediyeye devredildiği, ancak belediyenin köprünün bakıma ihtiyacı bulunup bulunmadığı konusunda bilgilendirilmediği, inceleme yapılmadığı yer almıştır. Karayolları tarafından bugüne kadar sadece köprünün asfalt zemini ve korkuluklarında tadilat yapıldığı bildirilmiştir. Yaşanan elim olayda idarenin ihmali davranışları bulunduğu açıktır. Çaycuma köprüsü,
Karayolları ağından çıkartılmış ve Karayolları kendince sorumluluktan kurtulmuştur. Yine Çaycuma Belediyesi 'bilgimiz yoktu' diyerek sorumluluktan kurtulmaya çalışmaktadır. Anayasa'nın 125. maddesi gereğince; idare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür."
Söz konusu elim olay nedeniyle ölenlerin ailelerinin zararlarının idarece giderilmesi gerektiğini anlatan Tunal, Başbakanlığa verdiği başvuruda şu ifadeleri kullandı: "Bu elim olayda idarenin hem ihmali hem de kusurlu davranışı söz konusudur. 29.12.2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesinde yine idarenin kusuru nedeniyle meydana gelen olayda ölenlerin yakınlarına 02.01.2012 günü yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısında alınan karar gereği tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Burada da idarenin kusurlu davranışı nedeniyle zarar gören vatandaşlardır. Benzer bir karar Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yaşanan köprü çökmesi nedeniyle ölen vatandaşlar için de alınmalı ve idarenin kusurlu davranışı Anayasa'nın 125. maddesi gereğince tanzim edilmelidir."
Tanal, Başbakanlığa yaptığı başvuruyu şu sözlerle tamamladı: "Açıklamış olduğum nedenlerle, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde köprü çökmesi sonucu ölen ve halen kayıp olan vatandaşların yakınlarının zararının tazmini için Bakanlar Kurulunca karar alınmasını ve gerekli çalışmaların yapılmasını saygılarımla arz ederim."