Engelli vatandaşlara sahip çıkmanın bir insanlık görevi olduğu vurgulanan açıklamalarda şu görüşlere yer verildi:


ZONGULDAK VALİSİ ALİ KABAN

 

Engellilik sadece engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini değil, toplumu oluşturan tüm kesimleri ilgilendiren, duyarlı olmayı gerektiren ve çok yönlü ele alınması gereken toplumsal bir sorundur.

Devletimiz her zaman sosyal devlet anlayışıyla hareket ederek vatandaşlarına eşit hak ve imkânlar sunma gayreti içerisinde olmuş, yasalarla güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler konusunda engelli vatandaşlarımıza daha yakın olmaya, onların sosyal yaşama katılımlarını arttırmaya çağdaş bir yaşam imkanı sağlamaya çalışmıştır.

Bu kapsamda; İlimizde yapılan pek çok hizmet ve uygulamalarda engelli vatandaşlarımızın kendilerine tanınan temel hak ve özgürlüklerden olabildiğince yararlanması konusunda hassasiyet gösterilmektedir.

Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmanın, ailelerine destek olmanın, sorunlarının giderilmesine katkıda bulunmanın bir insanlık görevi ve ortak sorumluluğumuz olduğu asla unutulmamalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, mutluluk ve yaşantılarında kolaylıklar diliyorum. 


KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL

 

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 03 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Uysal engellilere yönelik yapılan çalışmaları anlattığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Sosyal belediyeciliğin en önemli kriteri, şehrinde yaşayan engellilere yönelik girişimleri ve onlar için ne yapabileceğini düşünmektir.

Bizler, göreve gelmemizin ardından engellilere yönelik çeşitli hizmet ve yatırımlarda bulunduk. Engelli kardeşlerimizin, çocuklarımızın her zaman yanında olduk.

Önce, belediye binamıza engelli vatandaşlarımızın gelebilmesi için çeşitli düzenlemeler yaptık ve Engelli Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçirdik.

İlçemizde Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz ‘Dünya Engeliler Haftası’nda, bir hafta boyunca engelli vatandaşlarımızla bir arada olduk. Belediyemizin önderliğinde Oturarak Voleybol ve Fiziksel Engelliler Takımı’nı kurduk. Takımımız, ilçemizdeki turnuvada, Türkiye Şampiyonu oldu. Konya’da da yine şampiyon olarak döndüler ve bize büyük bir gurur yaşattılar.

Zihinsel engelli kardeşlerimizle birlikte ilçe tarihimizde ilk kez Engelli Halk Oyunları Ekibini kurduk. Engelli bireylerin akülü arabalarını şarj edebilmesi için iki adet şarj istasyonu kurduk ama bunun devamını da yapmamız lazım. Özellikle büyük alışveriş merkezlerinde, bu tip şarj cihazlarının olması lazım.

Şunu asla unutmamalıyız ki, yaşadığımız müddetçe, hepimiz birer engelli adayıyız. Bunu bilerek engelli vatandaşlarımızın her zaman yanında olmamız, destek olmamız lazım. Bunu hep birlikte başaracak güçteyiz. Yeter ki yüreklerde ve kafalarda engel kalmamasın.

Bu vesileyle 3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla tüm engelli kardeşlerimize bundan sonraki yaşamlarında sağlık, mutluluk ve engelsiz günler diliyorum. “

 

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR

 

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Adalet ve Kalınma Partisi (Ak Parti) Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında şunları söyledi:  “İnsana verilen değerin en belirgin yansıması engellilere verilen değer ve onlara sağlanan kolaylıklardır. Çünkü insanız ve onlarda bu hayatın içinde ve ayrılmaz bir parçasıdır. Engellilik olgusuyla karşı karşıya bırakılmış insanlarımızın sorunlarının çözümü noktasında 13 yıllık iktidarımız döneminde birçok adımlar atılarak, reformlar gerçekleştirildi. Eğitim, sağlık, ulaşım ve istihdam haklarına ait hizmetlerin önemli bir kısmını engelli vatandaşlarımıza sunmaya çalıştık. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne eğilmeye ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya, hayat şartlarını zorlaştıran uygulamaları düzenlemek yönündeki çalışmalara devam edeceğiz. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı bir insanlık görevi olarak görüyor, onlara güvenli bir gelecek sunmak, millet ve devlet olarak en önemli görevimiz olarak kabul ediyoruz. Bu düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam diliyorum” dedi.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU

 

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı. Turpcu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

"Ülkemizdeki yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımız bulunmakta ve bu rakamın nüfus içindeki payı  yüzde 13 civarına tekabül etmektedir. Ancak bu engelli yurttaşlarımız sosyal hayatta ve iş hayatında aktif olarak yer alamamaktadır. Bunun nedeni, engelli yurttaşlarımızın sahip oldukları fiziksel ve ruhsal engellerden ziyade, kendilerine olan yaklaşımdır.

Sosyal hukuk devletinde herkesin insanca yaşama, topluma katkı sunma ve çalışma hakkı vardır. Bu nedenle, devlet, engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri almak, sosyal alanlar yaratmak ve çalışmak isteyen engelli yurttaşlarımız için istihdam alanları yaratmak zorundadır.

Bunun yanı sıra, kişisel olarak uygulanan saygı ve hoşgörü dışında devlet kurumlarının tasarımlarını, politikalarını ve her türlü projesini gerçekleştirirken engelli vatandaşlarımızın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımız için sosyal projeler sosyal ortamlar ve iş imkanları gibi politikalar yanında günlük hayatta herkesin yararlandığı şehircilik ve kamu hizmetlerinden de etkin biçimde yararlanmaları için çalışmalar yapılmalıdır. Yani engeller kaldırılmalıdır. Ancak bu durumda sağlıklı bir toplumdan söz edebiliriz.

Engelli yurttaşlarımızın daha iyi koşullara sahip olması için ve engelli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için Parlamento çatısı altında elimden gelen çabayı göstereceğimi ifade ediyor, bu günün ülkemizdeki engelli yurttaşlarımızın ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için çok önemli olduğunu belirtiyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ

 

Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Ülkemiz nüfusunun %12’sini oluşturan engelli bireylerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanabilmesi, bu konuda toplumsal “FARKINDALIK” yaratılabilmesi açısından bugün önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Engellilik, yalnızca engellilerin ya da ailelerinin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değildir. Engelli yurttaşlarımıza sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak, insanlık görevimiz olduğu gibi vazgeçilemez toplumsal sorumluluklarımızdandır.

Sağlıklı politikalar ve kalıcı çözümler üretilmesi, onların yaşama sevincini yitirmeden, mutlu bir yaşam sürmeleri için Cumhuriyet Halk Partisi üzerine düşen görev ve sorumluluğun bilincindedir.

Engelliler Günü dolayısıyla, engelli yurttaşlarımızın yaşama sıkı sıkıya bağlanmalarını sağlamanın hepimizin toplumsal sorumluluğu olduğunu anımsatmak istiyor, yurttaşlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya ve yürütülen çalışmalara destek vermeye çağırıyorum.

Dünya Özürlüler Günü'nde sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyor, en iyi dileklerimi iletiyorum.

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Engelli vatandaşların sorunlarının aşılabilmesinin her bireyin engellilere yönelik farkındalığını artırmakla mümkün olacağına dikkat çeken Demirci’nin mesajı şöyle; “1992 yılında Birleşmiş Milletlerin kararı ile 3 Aralık, “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu karar, 1993 yılı Mart ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun bildirisi ile 3 Aralık Gününün tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur. Bu nedenle 3 Aralık, “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Engelli vatandaşların sorunlarının aşılabilmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi, topluma kazandırılması girişimlerinin güçlendirilmesi, bu alandaki sosyal duyarlılık ve bilincin yükseltilmesi ancak toplumdaki her bireyin engellilere yönelik farkındalığını artırmakla mümkün olacaktır.

Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılması umuduyla tüm engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlar, sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.”