Okul öncesi öğretmenlerine, “Orman Okulları eğitici Eğitimi” verileceği açıklandı,  Kdz. Ereğli İlçesinde, İlçedeki Cemile Tatoğlu Anaokulu Müdürü Biray Demirhan Döl, açıklamasında, proje koordinatörü Sezgin balaban ile hazırladıkları projenin, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nda (BAKKA) kabul gördüğünü belirtti.

Döl, BAKKA ile imza altına alınan ıproje kapsamında, Ereğli’de görevli okul öncesi öğretmenlerden oluşan 20 kişilik grubun, söz konusu eğitimi alacağını anlatarak, şunları kaydetti:

“Proje ile ilgili bir çok ülke ile ülkemizdeki bazı özel kurumlardaki orman okulları uygulamalarını inceledik. Amerika, Kanada ve Avrupa’daki birçok ülkede 5-11 yaş aralığındaki çocuklar yeni bir eğitim sistemiyle hizmet veriliyor. Orman okulu, ormanlarda ve ağaçlık alanlarda, çocuklar için aktif katılımlı öğrenme yöntemlerinin uygulandığı, tüm  öğrencilerine eşit, kendilerine  güven  ve öz saygı geliştirebilecekleri bir  ortam sunan  ilham verici bir eğitim modelidir.  Okul müfredat programlarıyla birlikte yürütülüyor. Çocuklar iki haftada bir gün, bir hafta sonu giderek tüm günlerini geçiriyorlar. Bazen ormanda minik bir canlının nasıl beslendiğini izliyor bazen de gerçek bir kümeste tavuklara yem atıp inekten süt sağıyorlar. Bazen kaya tırmanışı yapıyor, bazen de yön kabiliyetlerini geliştirmek için ormanda hazine avına çıkıyorlar.  Çocuklar sanat, tarım, outdoor faaliyetlerinde aktif rol alıyorlar. Yaparak ve yaşayarak kalıcı öğrenmeler sağlamış olurlar. Orman okulu belirli bir müfredat içerisinde, alanında uzman eğitimcilerle çocukların eğitimlerine destek olmak amacı ile farklı düşünce yapılarını geliştirmek, neden-sonuç ilişkisini gözlemleyerek öğretebilmek, temelinde eğlence olan ancak çocuğa gelecek hayatının temellerini sağlam oluşturabilmek için temel sağlayan bir sistemdir.”

 

DÖL’ÜN ÖNCEKİ PROJELERİ

Okul Müdürü Biray Demirhan Döl, bir önceki görev yeri Gülşen Utku Anaokulu Müdürlüğü sırasında ‘kurucu Müdür’ olarak görevlendirildiği Cemile Tatoğlu Anaokulunda, 2017-2018 eğitim öğretim yılında yaptığı, “Masal Atölyesi,  Orff Eğitimi Ritim Zamanı 1,  Orff  Eğitimi Ritim Zamanı 2, Okul Öncesinde  Stem  Kodlama ve Robotik  Eğitimi” gibi projelerle de atından söz ettirmişti.