Fatih Sultan Mehmet tarafından Ereğli'ye dikilen tarihi çınar ağaçlarında Tarih Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluşundan alınan izinle restorasyon çalışmaları başlatıldı. 

Ereğli Belediyesi Park ve Bahçeler Sorumlusu Sezgin Okumuş, Ereğli'nin belirli noktalarında bulunan anıt ağaçların bakım ve restorasyonu için çalışma başlatıldığını açıkladı. Müze envanterinde de kayıtlı bulunan ağaçların biyolojik ömürlerinin var olan kötü hava şartları, ağaçların uzun yıllar bakım yapılmamasından çürüdüğünü belirten Okumuş, Tarih Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluşundan geçtiğimiz yıl ilçede bulunan 10 anıt ağaçtan 7'sinin bakımı için izin istendiğini ve bu izinlerin verilerek çalışmaların başlandığını söyledi.

AĞAÇLAR ZAMANLA ÇÜRÜMEKTE

Pazaryerinde bulunan 2 anıt ağacı önünde gazetecilere açıklamada bulunan Okumuş, Biz bu çınar ağaçlarını bakım ve restorasyona ihtiyacı olduğunu gördük. Tarih Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan ağaçların restorasyon ile ilgili 1 yıl önce izin için başvurmuştuk gerekli izinleri aldıktan sonra İstanbul'da bu işi yapan firmaya ulaştık. Firma yetkilileri olaya duyarlı yaklaştılar ve ağaçların restorasyonu işlemlerine başladık. Teknik anlamda ağaçların zamanla odun dokuları çürümektedir, çürüyen kısımları arkadaşlarımız kesici aletler ile kazıyor doğal yollardan çamın damıtılması ile çam katranı elde ediliyor bu da kazınan yerlere sürülüyor bunun amacı da bir daha bu yerlerde mantar üremesin diye. Daha sonra ağaçların kuruyan çürüyen yerleri kesiliyor ve bu yerlere önce çam katranından önce kovuklara böcek ve mantar öldürücü işlem yapılıyor. Kovuk oluşan yerlerin üzerine krom nikelden imal edilmiş teller kaplanıyor ve paslanmaz çiviler ile ağaca monte ediliyor. Bu krom nikel tellerin üzerine de 5-6 mm kalınlığında ağaç koruyucu macun sürülüyor.

500 YILLIK TARİH

Kök kısımlarındaki yabancı maddeler taş topraktı bunlar uzaklaştırılacak buralar bellenecek tekrar ağaçlar için faydalı olan mikro ve makro besinler konulacak. Ağaçları çevreleyeceğiz. Bu ağaçların yaklaşık 500 yıllık olduğu belirtiliyor. Ereğli'deki 7 tane ağaç için Tarih Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin aldık 2 tanesi Pazar yeri, 2 tanesi İnönü Parkında 2 tane Köseağzı bir tanesi de İstasyon mevkisinde bulunuyor. Bu yapılan işlem bu bölgede tek ilk kez biz başlattık inşallah diğer belediyelere örnek olur dedi.

10 TESCİLLİ AĞAÇ VAR

Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Raif Tokel de, Fatih Sultan Mehmet tarafından resmi olarak dikildiği bilinen çınar ağaçlarının bakımının Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi: Literatürde doğal anıt, anıt ağaç olarak tabir edilen bu ağaçlar biyolojik ve kültürel özellikleri açısından kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Karadeniz Ereğli'de 10 tane tescil edilmiş ağaç bulunmaktadır. Şuanda  yaşamlarında çok ciddi sıkıntı gördüğümüz ağaçları ele aldık. Bölgede bu ağaçların restorasyon  tedavisine yönelik çalışmayı  ilk kez Karadeniz Ereğli Belediyesi yapıyor. 7 tane ağacın yaşamlarında ciddi sıkıntı olan ağaçlardır. Bu ağaçlar 9 Eylül 1982 tarihinde gayri menkul o zamanki adı, eski eserleri  Anıtlar Yüksek Kurulu'nca Doğal Anıtlar olarak tescil edilmiş.  1987 yılında bu karar bir daha gözden geçirilmiş. Tescillerinin devamına karar verilmiş. 1987 yılından bu yana da ciddi anlamda bu ağaçlara müdahale yapılmamış. Doğaya ve doğadaki tüm varlıklara saygıyı öne çıkaran Ereğli Belediyesi ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık bu anlamda müdahil oldu ve önümüzü çizip 'bu ağaçlara ne yapılması gerekiyorsa yapın' dedi. Bu ağaçların tedavisine başlayacağız.  

FATİH SULTAN MEHMET DİKTİ

Ağaçların ömürleri ile ilgili bir belgeye dayalı yaş belirlenir,  bir de bilimsel bir araştırma vardır buna da denta kronolojik derilen bilimsel çalışmadır. Ağaçlar bizim kültürümüzde bir anıdır. Bir şeyin yıldönümü ve kutlanması ile ilgili dikilir. Ağaç sevgisi Anadolu insanının çok eski sevgisine dayalıdır. Bu ağaçların tarihinde de Fetih Çınarları olarak geçiyor. Yapılan araştırmada da Fatih Sultan Mehmet'in Kdz.Ereğli ile ilgili çok ciddi ilişkisi olmuştur. Çünkü Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u almadan önce kuşatma evresinde Ereğli'deki su duvarlarındaki bazı blok taşlarını taşıyıp İstanbul'daki Rumeli Hisar'ını yapmıştır. O anlamda da Ereğli'ye nazire olsun, Ereğli'yi anmak anlamında Ereğli'nin çok gezin mekanlarına çınar ağacı dikmiştir. Çünkü çınar ağacının tarihsel adı vardır. Köklü çınar, ulu çınar diye edebiyata da girmiştir. Bu nedenle bu ağaçlar ulu çınar ya da fetih çınar olarak bilinir.