ÖDP Merkez İlçe Başkanı Elçin Kınay Bayrak  yazılı açıklamasında  “2018 yılında uygulanacak olan asgari ücret, ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ tarafından AGİ dahil 1603 TL olarak belirlendi. Patronları ve AKP hükümetini temsil edenlerin oyları ile geçen karara işçi tarafını temsilen katılan Türk-İş şerh koydu. AKP’nin iktidar olduğu son 15 yıldır belirlenen asgari ücretlere sermaye tarafı sadece iki kez şerh koymuştu. Geri kalanında bu yıl olduğu gibi  iktidar ile el ele patronlar asgari ücreti belirlemiştir.” Dedi.

Kınay Bayrak  sözlerine şöyle devam etti:

Asgari ücret görüşmeleri sırasında işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in önerisi net 1893 TL iken DİSK’in önerisi ise 2300 TL olmuştur. Türk-İş’in Aralık 2017 ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre 4 kişilik ailenin açlık sınırının 1608 TL, yoksulluk sınırı ise 5238 TL’dir. Yine aynı araştırmaya göre bir kişinin aylık geçim maliyeti 1989 TL’dir. 2018 yılında uygulanacak olan asgari ücret bırakın işçi tarafının taleplerini karşılamayı açlık sınırının altında kalarak milyonlarca emekçiyi açlığa mahkum etmiştir.

Asgari ücret görüşmeleri ‘gizlilik’ adı altında emekçilerden gizlenmiştir

Asgari ücret görüşmeleri ‘gizlilik’ adı altında emekçilerden gizlenmiştir. Emekçiler kendi hayatları ile ilgili en önemli meselelerden biri olan asgari ücret görüşmelerinden bilgi sahibi olamamıştır.

Hayat pahalılığının arttığı, her bir güne farklı zam haberleriyle uyanıldığı, ekonomik kötüleşmenin faturasının emekçilere çıkartıldığı bu dönemde emekçiler yine asgari ücret görüşmelerinden istediğini alamamıştır.

İnsanca bir yaşam için kazanılacak insanca bir asgari ücret ancak emekçilerin birleşik mücadelesi ile elde edilebilir. Bu yüzden şimdi emeğin birleşik mücadelesini büyütelim!” 03.01.2018