CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,  16 Nisan Referandumu’nun cumhurbaşkanına ayrı idari birimler kurma yetkisi tanımasının, eyaletler kurmak anlamına geldiğini belirterek, “Bizde federatif yapı bölünmeye yol açar” dedi.

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı  Sertan Ocakcı, bazı belediye meclis üyeleri ve parti yöneticileri, referandum çalışmaları kapsamında Terzi, Bayat ve Sücüllü köylerinde vatandaşlarla bir araya geldiği bildirildi. Demirtaş’ın, Sücüllü köyünde yaptığı konuşmada, daha önce de bu bölgede görüşlerini anlattığını belirterek, “Bunu bir seçim gibi algılamayalım. Bunan altını özellikle çiziyorum, bu bir halkoylaması. Herkesin gönlünde bir parti var.  O gider seçim zamanı partisine oyu verir. Seçim zamanı 2019’da herkes partisine oy versin. Ama bu halkoylaması” diye konuştuğu ve sözlerine de şöyle devam ettiği açıklandı:

 “Başkanlık sistemiyle yönetilen dünyada şu anda 46 ülke var. 45 tanesi dünyanın en geri ülkeleri.  Bir tanesi başarılı o da Amerika Birleşik Devletleri. İdari yapı olarak eyaletlere ayrılmış. Küçük devletçiklerdir onlar.  Kuzey Güney savaşı yapmışlar ikiyüz elli yıl önce. Bundan sonra barış imzalayıp bu federatif yapıyı kurmuşlar. Sert bir kuvvetler ayrılığı öngören,  yasama, yürütme ve yargının keskin şekilde ayrıldığı bir sistem kurmuşlardır. Başkanın yetkileri vardır ama meclisi fesih yetkisi yoktur.  Bütçe yapma yetkisi yoktur. Kongreyi denetleme yetkisi yoktur. Yargı başkana diz çöktürebilir. Trump’a yaptılar. Altı Müslüman ülkenin vatandaşı giremez dedi, bir yargıç çıktı hayır bu yanlış dedi, yürütmeyi durdurdu.  Bizde başkana bir eyalet kurma yetkisi veriliyor. Federatif yapı kurma yetkisi veriliyor. Barzani, Ankara’da Kürdistan bayrağı çekildiyse, Barzani Kürt aşiretleri üstünden evet için çalışıyorsa, Barzani Türkmen kenti Kerkük’e  bayrağını diktiyse bunun sonucunda federatif yapı kurma gayreti vardır. Bizde federatif yapı bölünmeye yol açar. 

Referandumun iki tarafı var. Bir tarafta evet yazıyor, öbür tarafta hayır yazıyor. Bizi ‘hayır verenler terörist, şu da onun yanında, bu da onun yanında’ dediler. Hayır veren teröristse yasaklasınlar Hayır vermeyi, hepimiz evet atalım. Bize göre evet veren de, hayır veren de vatanseverdir. Demokratik haktır bu. Biz istiyoruz ki vatandaşlarımız Hayır’ı tercih etsin, Türkiye’nin hayrına olan Hayır çıkarsa olur diye düşünüyoruz.”



“HALKA DAİR BİR ŞEY YOK”

Ocakcı da şöyle konuşmuş:

“Göç, açlık, ekonomik sorunlar, işsizlik varken biz neyi oyluyoruz? Bir kişiye verilecek yetkileri oyluyoruz. Yandaş kanallar ‘Gözün aydın Türkiye 17 Nisan’da her şey yoluna girecek’ diyor. Bu kanun 2019’da yürürlüğe girecek, 16 Nisan’da değil. Bir gecede bundan kurtulmak mümkünse niye oylama yapıyoruz? Güçlü Türkiye, O Türkiye, bu Türkiye diyorlar. Sadece slogan. Tv ekranlarında evet diyenin neden evet dediğini satır satır açıkladığını gördünüz mü? Var olanı değil, var olmayanı açıklıyorlar.

Bu anayasa maddeleri içinde bize dair, size dair, ekonomiye dair, idama dair hiçbir madde yok. 18 maddenin 18’i de bir kişiyi saltanatını ilan ettiğinde korumak kollamak için ortaya konmuş bir anayasa değişikliği. Var diyeniniz varsa ben de evet atacağım ama 18 maddenin içinde bize dair bir şey yok. 80 milyonun geleceğine dair bir cümle olmayan bir anayasa oynayacağız. Emeklilere hak, atalım atamazsınız. Bu anayasa beraberinde sözleşmeli personeli, taşeronu getirecek.  Anayasa metninde insanların sosyal sigortası, sağlıkla, işsizlikle, gelecekle ilgili bir şey var mı, ekonomi var mı. Yok. Eee, ne var içinde. Onu söylememek için sloganlar üretiyorlar. Milleti güçlü olmayan bir ülke güçlü olur mu? Güçlü Türkiye, siz, biz, eşit şartlarda insanca yaşadığımızda güçlü olur.”