Kdz. Ereğli’nin merkeze en yakın çileli köylerinden Ören’in çarpık yapılaşmasını gündeme taşıyan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği, bu bölgede imar planı yapılması gerektiğine dikkat çekti.

  

Kdz.Ereğli'nin Zonguldak yolu üzerindeki Ören Mevkiinde oluşmakta olan çarpık yapılaşma ile ilgili olarak TMMMOB  İnşaat Mühendislerı Odası Kdz.Ereğli Temsilciliği olarak bir dizi inceleme yapıldığı ve tespit edilen konuların başında ise çarpık yapılaşma geldiği belirtildi.

Temsilcilikten bu konuda yapılan yazılı açıklamada, "İlçemizin yeni hastane ve terminalin yapılması düşünülen bölgesi  Ören’de oluşmuş olan yapılaşmanın;belediye imar sınırları dışında olması , bayındırlığın yetki alanı içinde bulunmasına karşın ilgilenememesi sonucu gecekondulaşma hat safhaya gelmiştir. Yapılaşma  öyle bir hal almış ki;  Kdz. Ereğli Belediyesinin sınırlarına dahil etmek istediği bu bölgenin, modern şehircilik hizmetlerinden yararlanabilecek duruma gelmesi bu haliyle mümkün görülmemektedir” ifadesi yer aldı.

Bu mevcut yapılaşmanın yasallaştırılması sürecinde büyük sıkıntıların oluşacağının  kaçınılmaz olduğu ve konutların büyük bir kısmının da,  -imar yönetmeliği, -deprem yönetmeliği ve  -fen kurallarının dışında yapıldığının tespit edildiği de belirtilerek , çözüm noktasında alınacak ivedi kararların uygulanmasında da üzerlerine düşen sorumluluğun yerine getirileceği şöyle anlatıldı:

 

“Deprem kuşağı üzerinde olan bölgemizde, yakın geçmişte üst üste yaşanan deprem felaketleri hafızalardan silinmemişken gözümüzün önünde olan bu yapılaşma olası felaketlere davetiye çıkarmaktadır.

 

Halkımızın hala gerçekleri görmezden gelip  ölüme davetiye çıkarmaları, yetkililerinde bunlara göz yumması çok daha vahim durum oluşturmaktadır

 

Devam eden çarpıklığın biran önce durdurularak, yeni yapılaşmanın kontrol altına alınması, mevcut yapılaşmanın da  hazırlanacak  imar planı dahilinde gerekli önlemlerin alınması için  çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.

 

Bu çalışmalar için oluşturulması  gerekli olan komisyon  bünyesinde İnşaat Mühendislerı Odası Kdz.Ereğli temsilciliği  olarak üzerimize düşen her türlü göreve hazır olduğumuzu bildirir, kentleşme, planlama, imar ve yapı denetimi gibi konularda yapılması gereken ve öncelik derecesi yüksek kararların ivedilikle alınması sürecinde üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi kamuoyuna bildiririz.

 

İnşaat Mühendisleri Odası Kdz.Ereğli temsilciliği  olarak kamusal sorumluluğu gereği adı geçen bölgede oluşan ve muhtemel oluşaçak çarpık yapılaşmaya ve kanunsuzluğa  itiraz etmekte, toplumsal çıkarları savunmaya devam edeceğini kamuoyuna duyurmaktadır.”